Ομπάμα: Ουσιαστική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
Με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στη Βαρσοβία της Πολωνίας ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
Στην περίπου 30λεπτη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο ήταν παρόντες επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.
Όπως ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο, ο κ. Ομπάμα συζήτησε με τον κ. Τσίπρα την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στην αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεων, αλλά και του ζητήματος της μετανάστευσης.
Ο κ. Ομπάμα στη συζήτηση επανέλαβε ότι η Ουάσιγκτον τάσσεται υπέρ της ουσιαστικής ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Μετά το πέρας της συνάντησης το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:
Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, κ. Μπαράκ Ομπάμα. Η συνάντηση έγινε κατά τη διάρκεια της Συνόδου του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου στη Βαρσοβία.
Αντικείμενο της μεταξύ τους συζήτησης ήταν η πορεία του ελληνικού προγράμματος, το προσφυγικό, καθώς και η πορεία του Κυπριακού.
Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα συζητήθηκε η ανάγκη, η έξοδος από την λιτότητα να συμβαδίσει με την αποτελεσματική απομείωση του χρέους.
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη θετική συνεισφορά των ΗΠΑ στο ζήτημα του χρέους και ζήτησε να συνεχιστεί η στενή συνεργασία με τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Τζακ Λιού.
Επίσης, ο Πρωθυπουργός ανέλυσε τις σημαντικές μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, καθώς και την πρόθεσή της να αντιμετωπίσει αποφασιστικά το ζήτημα της διαφθοράς και τη διαπλοκής οικονομικών συμφερόντων και πολιτικών κέντρων εξουσίας. Στον τομέα αυτόν, ζήτησε τη στήριξη και τη συνεργασία των ΗΠΑ.
Αναφορικά με την προσφυγική κρίση, στην συζήτηση αναδείχθηκε ο ρόλος της Ελλάδας στην αποτελεσματική διαχείριση των ροών και στην ανάδειξη των αξιών του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης, καθώς και η σημασία του ενεργού ρόλου του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.
Παράλληλα, συζητήθηκε ο ενεργός διπλωματικός ρόλος της Ελλάδας ως δύναμης συνεργασίας που διατηρεί εποικοδομητικές σχέσεις με όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής.
Τέλος, στο πλαίσιο της συζήτησης για το Κυπριακό, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, τόνισε την σημασία της δίκαιης και βιώσιμης λύσης του ζητήματος, στην βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, με αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων και κατάργηση των εγγυήσεων.
Η συνάντηση έγινε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, ενώ υπογραμμίστηκαν η καλή συνεργασία και οι φιλικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.