fbpx

ΟΠΑΠ: Υπερδιπλασιασμός κερδών, πάνω από 1 δισ. έσοδα GGR στο εννεάμηνο

0 56

Σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης κινείται ο ΟΠΑΠ με τα οικονομικά στοιχεία που ανακοίνωσε για το γ’ τρίμηνο του 2021 να πιστοποιούν την “ολική επαναφορά” της εισηγμένης μετά το δύσκολο, λόγω πανδημίας και lockdown, 2020.

Τα καθαρά έσοδα προ εισφορών (GGR) εννεαμήνου 2021 έφτασαν το 1,04 δισ. ευρώ, υψηλότερα κατά 15,7% σε ετήσια βάση, ως αποτέλεσμα της ισχυρής συνεισφοράς του online. Στο γ’ τρίμηνο 2021 τα GGR ανήλθαν στα 470,2 εκατ., αυξημένα κατά 20,3% σε ετήσια βάση, παρά τη μικρή πτώση που κατέγραψαν οι retail δραστηριότητες επηρεασμένες από τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν λόγω κορονοϊού.

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις του ΟΠΑΠ, το μικτό κέρδος (από παιχνίδια) το εννεάμηνο 2021 αυξήθηκε κατά 33,2% και διαμορφώθηκε στα 450,6 εκατ., από 338,2 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Το γ’ τρίμηνο 2021 το μικτό κέρδος (από παιχνίδια) ανήλθε σε 201,8 εκατ. αυξημένο κατά 37,2% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο 2020. Αν και η συνεισφοράς του online ήταν ενισχυμένη, αντισταθμίστηκε μερικώς από τη δυσανάλογη εισφορά επί του GGR της «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΑΧΕΙΑ», ώστε να πληροί το ελάχιστο ετήσιο συμβατικό όριο των 50 εκατ. ευρώ.

Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) το εννεάμηνο 2021 αυξήθηκαν κατά 83,0% στα 379,9 εκατ. ευρώ ή κατά 70,3% σε επαναλαμβανόμενη βάση, ενισχυμένα από την αναγνώριση εσόδου ύψους 158,7 εκατ. που σχετίζεται με την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης. Τα EBITDA γ’ τριμήνου 2021 ανήλθαν στα 175,0 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 66,1% σε επαναλαμβανόμενη βάση μη συμπεριλαμβάνοντας έκτακτα κονδύλια και στα δύο έτη.

Τα λειτουργικά έξοδα εννεαμήνου εμφανίζονται αυξημένα κατά 47,2% σε ετήσια βάση, κάτι που οφείλεται κυρίως στην επίδραση από την πλήρη ενοποίηση της Stoiximan. Αν δεν υπολογιστεί το κόστος της ενοποίησης καθώς και τα έκτακτα κονδύλια, τα λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν κατά 2,9% (και 3,4% στο γ’ τρίμηνο) επανεπιβεβαιώνοντας τη συνεχή προσήλωση της εταιρείας στον εξορθολογισμό της κοστολογικής βάσης.

Τα καθαρά κέρδη το εννεάμηνο 2021 διαμορφώθηκαν στα 178,2 εκατ. ευρώ, από 73,2 εκατ. στο εννεάμηνο 2020, υψηλότερα κατά 97,3% σε επαναλαμβανόμενη βάση ως αποτέλεσμα της αυξημένης λειτουργικής κερδοφορίας και του μειωμένου φορολογικού συντελεστή. Τα καθαρά κέρδη το γ’ τρίμηνο 2021 ανήλθαν στα 96,1 εκατ., σχεδόν διπλάσια από το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο.

Η εταιρεία, τέλος, εμφανίζει ισχυρή ταμειακή θέση, με καθαρό δανεισμό στα 378,4 εκατ. και βελτιωμένο δείκτη Καθαρού Δανεισμού/LTM EBITDA στο 0,9x (1,0x συμπεριλαμβανομένων των μισθώσεων).

«Τα αποτελέσματα του ΟΠΑΠ για το τρίτο τρίμηνο επιβεβαιώνουν την ικανότητά μας να διατηρούμε τις οικονομικές επιδόσεις μας σε υψηλά επίπεδα, υλοποιώντας ταυτόχρονα σημαντικές πρωτοβουλίες για τη Fast Forward στρατηγική μας», επισημαίνει ο CEO της εισηγμένης, Jan Karas και συνεχίζει:

«Η ανθεκτικότητα των retail δραστηριοτήτων και η συνεχιζόμενη ανάπτυξη των online δραστηριοτήτων μας, χάριν και στην ξεκάθαρη συνεισφορά της Stoiximan, ήταν οι κύριοι παράγοντες για αυτό. Κατά τη διάρκεια του τριμήνου, αξιοποιήσαμε τα οφέλη του loyalty προγράμματός μας, που παρουσιάστηκε πρόσφατα και παίζει ρόλο-κλειδί στην περαιτέρω ψηφιοποίησή μας. Είμαστε ευχαριστημένοι από το θετικό αντίκτυπο του loyalty προγράμματός μας, το οποίο έχουν υποδεχθεί θερμά τόσο οι πελάτες, όσο και οι συνεργάτες μας. Σε κάθε περίπτωση, δέσμευσή μας είναι να παρέχουμε μια ακόμη πιο διασκεδαστική εμπειρία στους πελάτες μας, σε όλα τα κανάλια μας, ώστε να δώσουμε ώθηση στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη του ΟΠΑΠ. Επιπλέον, συνεχίζουμε τις δράσεις που σχετίζονται με την πρωτοβουλία μας για την ανακαίνιση των δύο μεγαλύτερων παιδιατρικών νοσοκομείων της Ελλάδας, ένα έργο που αναδεικνύει έμπρακτα τη διαρκή δέσμευσή μας στην κοινωνική συνεισφορά».

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More