fbpx

Όταν η πραγματική οικονομία “τρέχει” πιο γρήγορα από το Χρηματιστήριο…

0 142

Του Ηλία Ζαχαράκη*
Στο ωριαίο γράφημα βλέπουμε μία κίνηση που έχει ξεκινήσει από τις αρχές Οκτωβρίου χωρίς να έχει προβληματιστεί σε καμία περίπτωση. Ο Γ.Δ. κατάφερε να κατοχυρώσει και το πολυπόθητο 902 σε εβδομάδα και πλέον μέλημα του είναι να συντηρήσει το επίπεδο.

Η ζώνη του 924-930 είναι κοντινή αντίσταση με τον ταλαντωτή μας να έχει και πάλι διορθώσει, χωρίς να δώσει εκ νέου ανοδικό έναυσμα. Μία κατοχύρωση του 904 που είναι και στήριξη μας, θα μπορούσε να μας φέρει αντιμέτωπους με το 880 επίπεδο, που είναι stop τόσο σε intraday όσο και ημερήσιο, ενώ παράλληλα το σενάριο για τετραψήφιο νούμερο στον δείκτη θα απομακρυνθεί.

Στο ταμπλό βλέπουμε μία αγορά πολλών ταχυτήτων, μιας και ο μικρός τζίρος δεν επιτρέπει τη διάχυση στο σύνολο των τίτλων. Ο τραπεζικός ο μεγάλος κερδισμένος για το έτος μιας και καταφέρνει να κερδίζει 13% με τον Γ.Δ. μόλις 2%. Η μεσαία κεφαλαιοποίηση που είναι και σε μεγαλύτερο βαθμό εσωτερική υπόθεση, συνεχίζει να χάνει το 7% της αξίας της.

Εκτός από το ωριαίο γράφημα, παραθέτουμε και ένα ετήσιο. Στο ετήσιο με βάση το σύστημα μας, είμαστε short 13 χρόνια και το stop μας είναι στις 950 μονάδες σε κλείσιμο έτους. Δεν ξέρουμε αν η αγορά μπορεί να καταφέρει φέτος να κλείσει πάνω από τις 950 μονάδες. Το θέμα είναι ότι όταν η αγορά το αποφασίσει, η πρώτη κίνηση θα είναι βίαιη.

Η οικονομία -και αφού αφαιρέσουμε το 2021 που ήταν μία covid χρονιά- το 2022 φαίνεται να κλείνει με πάνω από 6% ανάπτυξη. Αυτό έχει να συμβεί από τη δεκαετία του 1960, γεγονός που δείχνει ότι κάτι αλλάζει.

Η πορεία της αγοράς, λόγω της πολύ δύσκολης χρονιάς παγκοσμίως, δεν κατάφερε να δώσει τα αναμενόμενα. Για πρώτη φορά παρατηρείται η πραγματική οικονομία να αποδίδει περισσότερο από το χρηματιστήριο.

Στην εκδήλωση της Morgan Stanley και της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο, για πρώτη φορά παρουσιάστηκε ένας πρωθυπουργός. Προσπάθησε να διαλύσει τις όποιες εκλογικές ανησυχίες, λέγοντας ότι η διαδικασία θα είναι πολύ σύντομη και δεν θα επηρεάσει την περιρρέουσα ατμόσφαιρα της οικονομίας.

Από την άλλη, το εκλογικό 2023 φοβίζει τους ξένους κυρίως επενδυτές μιας και παρατεταμένη ακυβερνησία θα επηρεάσει σημαντικά την ανάπτυξη και τις πολιτικές που εφαρμόζονται για να φέρουν αυτό το αποτέλεσμα. Όσο για την επενδυτική βαθμίδα, φαίνεται να καθυστερεί λόγω των εκλογών… κερδίζοντας χρόνο για να δει τα νέα δεδομένα.

Πληθωρισμός και υψηλά επιτόκια είναι ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, χωρίς να έχουμε ακόμα εικόνα για τους χρόνους που θα χρειαστεί να παραμείνουν υψηλά. Αυτή είναι και η κύρια απάντηση, στην ερώτηση τι θα κάνουν οι αγορές.

Παρόλα αυτά, όταν οι ξένοι βλέπουν μία ελληνική οικονομία που μετά από 15 χρόνια αλλάζει σελίδα, παρόλες τις αντίξοες συνθήκες, αναγκαστικά θα καβαλήσουν το τρένο ακόμα και αν τα υπόλοιπα τρένα έχουν σταματήσει τα γρήγορα δρομολόγια.

* CEO, Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More