fbpx

Όταν ο Βενιζέλος δικαιώνει τον Τσίπρα…

0 382

Όλο και πιο κοντά με τον Αλέξη Τσίπρα έρχεται ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Για να μην παρεξηγηθούμε, δεν εννοούμε ότι έχουν πυκνώσει τις επαφές τους ή ότι συνομιλούν για «αξιοποίηση» του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ σε σενάρια προοδευτικής διακυβέρνησης.

Απλά, οι δημόσιες παρεμβάσεις και η αρθρογραφια του -«ιδιώτη» κατά δήλωση του- καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου είναι ολοένα και συχνότερα στη «γραμμή» Τσίπρα, άλλοτε ως αντιπολιτευτική στάση και άλλοτε ως ευθυγράμμιση με την κυβερνητική πολιτική που ο τελευταίος άσκησε το 2015-19.

Η τελευταία, ηχηρή παρέμβαση του κ. Βενιζέλου, που θήτευσε και ως υπουργός Εξωτερικών και αυτό έχει τη σημασία του, αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών και την ανάγκη τήρησης των όσων απορρέουν από αυτήν, που σύμφωνα με τον ίδιο «είναι προς το εθνικό συμφέρον». Σε άρθρό του στην Καθημερινή της Κυριακής, με τίτλο «Το ελληνικό εθνικό συμφέρον για σεβασμό της Συνθήκης των Πρεσπών», ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά επικρίνει όσους επιχαίρουν στη χώρα μας από τις εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία και το ενδεχόμενο της «εγκατάλειψης» της Συμφωνίας, από την κυβέρνηση που θα διαδεχθεί αυτήν του Ζόραν Ζάεφ.

Σημειώνει ο Ευ. Βενιζέλος πως «η ισχύς και ο σεβασμός της Συνθήκης των Πρεσπών, όπως επιβάλλει το Διεθνές Δίκαιο και η αρχή της συνέχειας του κράτους, που δεσμεύει και τα δύο αντισυμβαλλόμενα μέρη, είναι ζωτικό συμφέρον της Ελληνικής Δημοκρατίας. Η σκέψη ότι μπορούμε να απαλλάξουμε τη Βόρεια Μακεδονία από τις υποχρεώσεις της κατά τη Συνθήκη των Πρεσπών, για να την πιέσουμε αποτελεσματικότερα ενόψει της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε., είναι αφελής και επικίνδυνη» καθώς κάτι τέτοιο θα ξανάνοιγε το ζήτημα των Δυτικών Βαλκανίων, με απρόβλεπτες συνέπειες για όσους ορέγονται παρεμβάσεις στη γειτονιά μας.

«Η Ελλάδα, για λόγους εθνικού συμφέροντος και σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, οφείλει να έχει σαφή και σταθερή θέση υπέρ της ισχύος και του σεβασμού της Συνθήκης και να λειτουργεί ως ενεργό και αξιόπιστο μέλος της Ε.Ε. και όλης της διεθνούς κοινότητας. Περιθώρια για εθνικολαϊκιστικές ανευθυνότητες δεν υπάρχουν ούτε στην ελληνική πλευρά», κλείνει το άρθρο του ο κ. Βενιζέλος. Κι εδώ κρύβεται όλο το «ζουμί».

Αν και ο ίδιος αποφεύγει να μιλήσει με «ονόματα και διευθύνσεις», επί της ουσίας μέμφεται τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή τηρεί τη συμφωνία, Τρίτη και Πέμπτη όχι, φροντίζοντας και στην Ευρώπη να δείχνει πως είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του ως ελληνική κυβέρνηση και στο εσωτερικό του κόμματος του πως παραμένει «μακεδονομάχος». Και η απλή υπενθύμιση των τριων… αραχνιασμένων μνημονίων με τη Βόρεια Μακεδονία, που δυόμισι χρόνια δεν έχουν έρθει στη Βουλή προς κύρωση, το αποδεικνύει.

Αν δει κανείς τη «μεγάλη εικόνα», δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ευ. Βενιζέλος στρέφει τα βέλη του στον Κ. Μητσοτάκη, στο πρόσωπο του οποίου άλλοι, πάλαι ποτέ σύντροφοι του πρώην πρόέδρου του ΠΑΣΟΚ, βλέπουν έναν εξαιρετικό πρωθυπουργό και συνεργάτη. Επανειλημμένως έχει κρίνει αρνητικά τα μέτρα και τη συνολική διαχείριση έναντι της πανδημίας, ενώ και σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής άσκησε σφοδρή κριτική, όπως για παράδειγμα τον περασμένο Σεπτέμβρη, με αφορμή την αναίτια κρίση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Ελπιδοφόρο. Για «ιδιώτης», πάντως, πολύ συχνά εκφράζεται δημοσίως ο κ. Βενιζέλος…

Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More