fbpx

ΟΤΕ: Προβληματίζει η υποαπόδοση της μετοχής

0 224

Προβληματισμό στους εγχώριους επενδυτές προκαλεί η υποαπόδοση της μετοχής του ΟΤΕ κατά το τελευταίο δίμηνο (Δεκέμβριο 2022 και Ιανουάριο 2023) σε σχέση και με τον Γενικό Δείκτη και με τα υπόλοιπα blue chips.

Ενώ ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) καταγράφει άνοδο περίπου 6% σε σχέση με την αρχή του χρόνου με τις τράπεζες, τα διυλιστήρια, τις βιομηχανίες, τις κατασκευαστικές και τις ενεργειακές μετοχές να έχουν διψήφια ποσοστά ανόδου, η μετοχή του ΟΤΕ αδυνατεί να καταγράψει σημαντική άνοδο και μόλις χθες (με τον Γενικό Δείκτη στις 1.000 μονάδες) κατάφερε να περάσει σε θετική μεταβολή από την αρχή του χρόνου.

Εάν η υποαπόδοση ήταν αποτέλεσμα χαμηλών συναλλαγών θα υπήρχε κάποια εξήγηση. Το θέμα και τα ερωτηματικά που υπάρχουν ότι η υποαπόδοση της μετοχής πραγματοποιείται με αυξημένους (σε σχέση με το 2022) όγκους συναλλαγών που σημαίνει ότι υπάρχουν μεγάλα ξένα funds που βγαίνουν από την μετοχή και μετά περνάει αρκετός καιρός προκειμένου να απορροφηθεί η προσφορά στη μετοχή.

Πως άλλαξε η συμπεριφορά της μετοχής

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το α’ εξάμηνο 2022 (όπως και παλαιότερα) η μετοχή αποτελούσε πρότυπο ανθεκτικότητας στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, αφού είχε την μικρότερη υποχώρηση μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και την κρίση που προκάλεσε τόσο σε οικονομικό όσο σε γεωπολιτικό επίπεδο.

Όμως στο β’ εξάμηνο 2022 και ενώ τα περισσότερα δεικτοβαρή blue chips έδειχναν σημάδια αισθητής ανάκαμψης (με εξαίρεση την περίοδο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου 2022), η μετοχή του ΟΤΕ δεν μπορούσε να ακολουθούσε στην άνοδο. Η αδυναμία της μετοχής έγινε ιδιαίτερα αισθητή στο δ’ τρίμηνο του 2022 αλλά και στην έναρξη του 2023. Όπως γράψαμε, από την αρχή του χρόνου η μετοχή καταγράφει μικρή άνοδο και συσσωρεύει μεταξύ των 14,3-14,7 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, η μετοχή της Deutsche Telecom στον DAX καταγράφει άνοδο 7,5% από την αρχή του χρόνου. Οι εγχώριοι επενδυτές σίγουρα δεν ευθύνονται γι’ αυτή την πορεία αφού ελάχιστοι (θεσμικοί ή ιδιώτες) κάνουν κινήσεις εξόδου. Οι περισσότερες συναλλαγές γίνονται από ξένα funds.

Σύμφωνα με εγχώριους χρηματιστές, οι μεγάλες επενδύσεις που πραγματοποίησε ο όμιλος στην ψηφιακή τεχνολογία (5G) μάλλον έχουν μειώσει τον ρυθμό απόδοσης ιδίων κεφαλαίων. Η άλλη αιτιολογία που ακούσαμε είναι ότι υπάρχουν funds τα οποία φεύγουν από τον ΟΤΕ και στρέφονται προς πιο προσοδοφόρες και αποδοτικές μετοχές, τόσο στην Ελλάδα (π.χ. τράπεζες) όσο και στο εξωτερικό.

Να τονιστεί ότι η μέση μερισματική απόδοση του ΟΤΕ ξεπερνά το 3,5% , ποσοστό που θεωρείται αρκετά καλό για συνταξιοδοτικά ταμεία, ασφαλιστικές και γενικά μακροπρόθεσμους συντηρητικούς επενδυτές. Ίσως κάποια hedge funds να θέλουν υψηλότερες μερισματικές αποδόσεις και έτσι να εγκαταλείπουν τον ΟΤΕ προς αναζήτηση άλλων ευκαιριών.

Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More