Ουκρανία: Δραματικές ώρες με το δάχτυλο στη σκανδάλη
Το πολυεπίπεδο θρίλερ της ρωσοουκρανικής κρίσης πλησιάζει στην κορύφωση και την κατάληξη του, είτε με αποκλιμάκωση μέσω της διπλωματικής οδού, ήτοι happy end, είτε με εισβολή των Ρώσων και ένοπλη σύγκρουση, που σημαίνει… ψάχνεις για πρωταγωνιστές που επιβιώνουν. Κι όλοι μας λίγο πολύ γνωρίζουμε πως τελειώνουν τα θρίλερ.
Το μεγαλύτερο μέρος των τελευταίων επεισοδίων παίχτηκε στη Μόσχα, με τον Πούτιν να δοκιμάζει τα νεύρα των αντιπάλων του αλλά και των δικών του. Γιατί αν δεν έχει σπάσει ακόμα αυτή η λεπτή κλωστή, που διατηρεί την επιφανειακή ειρήνη στα ρωσοουκρανικά σύνορα, οφείλεται στο ότι στην πραγματικότητα κανείς δεν θέλει έναν πόλεμο σε ευρωπαϊκό έδαφος τη δεδομένη στιγμή.
Σε αυτήν την κατεύθυνση κινούνταν όλο το προηγούμενο διάστημα οι αμερικανικές προειδοποιήσεις για ρωσική εισβολή -σε πείσμα των ευρωπαίων εταίρων που δεν συμμερίζονταν με την ίδια ένταση των ΗΠΑ την απειλή της αρκούδας- οι ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για αποσυμπίεση μέσω της διπλωματικής οδού αλλά και οι διαβεβαιώσεις της Μόσχας ότι δεν θα εισβάλλει στα ανατολικά της Ουκρανίας. Βέβαια, όλα στη ζωή έχουν και το αντίτιμο τους, οι Ρώσοι απαιτούν το χαλάρωμα της νατοϊκής «θηλειάς», οι Δυτικοί απειλούν με κυρώσεις και οι Αμερικάνοι με κάτι παραπάνω.
Και μια και αναφερθήκαμε στις κυρώσεις, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν βρίσκεται όλη η Δύση στο ίδιο μήκος κύματος με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, καθώς οι Γερμανοί έχουν «ανοιχτή κάνουλα» στην ενέργεια από τη Ρωσία, οι Ιταλοί βιομήχανοι συνομίλησαν προ ημερών με τον Βλ. Πούτιν για τις παρενέργειες της παρατεταμένης υψηλής τιμής στο φυσικό αέριο λόγω των τεταμένων σχέσεων, Αυστρία και Ουγγαρία πατάνε φρένο στις σκέψεις των Βρυξελλών για αστραπιαία επίβολή κυρώσεων ενώ και το Παρίσι είναι διαρκώς στη φάση η «φωνή της λογικής» έναντι στην υστερία των Αγγλοσάξονών.
Το διάγγελμα Ζελέσνι «μου είπαν ότι οι Ρώσοι θα εισβάλλουν την Τετάρτη» και οι τελευταίες ατάκες Λαβρόφ στον Πούτιν περί περιθωρίου συνέχισης του διπλωματικού διαλόγου περισσότερο λειτουργούν αποπροσανατολιστικά στο πλαίσιο του γεωπολιτικού πόκερ, «μπλόφα» κατά το κοινώς λεγόμενο, και «καίνε» εργαλεία της άλλης πλευράς. Και πόσο σημασία να δώσει κανείς στις καλές προθέσεις όταν ο Ζελέσνι υιοθετεί πλήρως τις αμερικανικές πληροφορίες αλλά και τις αμερικανικές υποσχέσεις, συμπληρώνοντας στο διάγγελμα πως «θα πάρουμε πίσω την Κριμαία και το Ντονμπάς με διπλωματικά μέσα» και από την άλλη οι Ρώσοι απαντούν πως «δεν θα εισβάλλουμε αν δεν προκληθούμε».
Σημείωση: Τα ρωσικά μέσα αναφέρουν καθημερινά πως οι Ουκρανοί ετοιμάζονται να «αφαλοκόψουν» Ρώσους στα ανατολικά. Αλλά και το «θα πάρουμε πίσω την Κριμαία», τις Θερμοπύλες των Ρώσων, πάλι πρόκληση δεν είναι;
Αγωνία στην Αθήνα
Τα τελευταία 24ωρα έχει αναβαθμιστεί ο συναγερμός σε Βασιλίσσης Σοφίας και Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε μαζί με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες σε τηλεδιάσκεψη υπό τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με θέμα τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης υπογραμμίστηκε η ανάγκη συντονισμού των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καλύτερης προετοιμασίας σε περίπτωση κλιμάκωσης της κρίσης. Τονίστηκε ακόμη η ανάγκη διατήρησης της ευρωπαϊκής ενότητας και εξάντλησης όλων των διπλωματικών μέσων και των διαύλων επικοινωνίας προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση.
Η Βασιλίσσης Σοφίας κάλεσε τους Έλληνες πολίτες, που βρίσκονται ακόμη στην Ουκρανία να εγκαταλείψουν την χώρας ενώ «αποθαρρύνονται» όλα τα ταξίδια στη συγκεκριμένη χώρα. Οι αποφάσεις ελήφθησαν μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Νίκου Δένδια, του Νίκου Παναγιωτόπουλου, της Νίκης Κεραμέως και του Ανδρέα Κατσανιώτη.
Η Αθήνα βρίσκεται διαρκώς σε επαφή με την ελληνική Πρεσβεία στην Ουκρανία και σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις της στην περίπτωση που απαιτηθεί εκκένωση προσωπικού και Ελλήνων πολιτών. Στην Ελλάδα επέστρεψαν ασφαλείς και οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε σχολεία της Ουκρανίας μετά τις συντονισμένες ενέργειες του υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργείου Παιδείας. Από την άλλη σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκεται και το Πεντάγωνο, ουτώς ώστε να διατεθούν μέσα και προσωπικό για να μεταφερθούν πολίτες από την Ουκρανία στην Ελλάδα.
Διαλύουν την Οικονομία
Η ρωσοουκρανική «καταιγίδα» διαλύει τις διεθνείς χρηματαγορές, εκτοξεύει τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, κατακρημνίζει το εμπόριο και βουλιάζει την παγκόσμια ναυτιλία. Τα ευερωπαϊκά χρηματιστήρια γνωρίζουν μόνο πτωτικές συνεδριάσεις, την ώρα που η τιμή του μαύρου χρυσού βρίσκεται σε διαρκές ράλι. Οι Ευρωπαίοι ψάχνουν εναλλακτικούς τρόπους προμήθειας φυσικού αερίου σε περίπτωση που σταματήσει η ρωσική ροή, όπως και η χώρα μας που υπάρχει σχέδιο για προμήθεια από την «φιλική» Αίγυπτο.
Σημείο καμπής για εμπόριο, μεταφορές και ναυτιλία αποτελούν οι πιθανές εχθροπραξίες στη Μαύρη Θάλασσα , από τις κομβικές εμπορικές αρτηρίες, αφού μέσω αυτής εξάγονται σημαντικής σημασίας εμπορεύματα όπως αργό πετρέλαιο, υγραέριο (LPG), χάλυβας, προϊόντα διύλισης, σιτηρά και άλλα γεωργικά προϊόντα. Υπολογίζεται ότι το 2021 από λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας εξήχθησαν 231 εκατομμύρια τόνοι ξηρού χύδην φορτίου όπως σιτηρά, άνθρακας, σιδηρομετάλλευμα, με το 85% να προέρχεται από τη Ρωσία και την Ουκρανία.