Oυκρανία: Εντείνεται το πολεμικό κλίμα
Οι ουκρανικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών ανέφεραν σήμερα πως η Ρωσία στρατολογεί μισθοφόρους και τους στέλνει για εντατική εκπαίδευση σε ελεγχόμενες από τους αυτονομιστές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.
Σε ανακοίνωση οι υπηρεσίες ανέφεραν πως καύσιμα, αρκετά άρματα μάχης, πυροβολικό και όλμοι μεταφέρθηκαν μυστικά στην περιοχή από τη Ρωσία.
Την ίδια ώρα, οι σημερινές συνομιλίες στη Γενεύη δε φαίνεται πως θα επιφέρουν κάποιο αποτέλεσμα, με το χάσμα μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για το Ουκρανικό να μοιάζει αγεφύρωτο.
Οι κορυφαίοι διπλωμάτες της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών υποβάθμισαν κάθε προοπτική ταχείας επίλυσης των διαφορών τους για την Ουκρανία στις συνομιλίες που ξεκίνησαν στην Ελβετία την Παρασκευή, αλλά η αμερικανική πλευρά εξακολουθεί να ελπίζει ότι η συνάντηση θα μπορούσε να αποκλιμακώσει τις αυξανόμενες εντάσεις, όπως μετέδωσε το Reuters.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έσφιξε το χέρι του του Ρώσου ομόλογού του Σεργκέι Λαβρόφ στο ξενοδοχείο President Wilson, όπου πραγματοποιείται η συνάντησή τους, πριν συνομιλήσουν.
Ο Λαβρόφ είπε στον Μπλίνκεν ότι δεν αναμένει μια σημαντική ανακάλυψη στις συνομιλίες της Γενεύης.
“(Οι) προτάσεις μας είναι εξαιρετικά συγκεκριμένες και περιμένουμε εξίσου συγκεκριμένες απαντήσεις”, δήλωσε ο Λαβρόφ.
“Αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή. Έχετε δίκιο: Δεν περιμένουμε να επιλύσουμε τις διαφορές μας εδώ σήμερα”, είπε ο Μπλίνκεν στις πρώτες δηλώσεις του.
“Αλλά ελπίζω και περιμένω ότι μπορούμε να δοκιμάσουμε αν ο δρόμος της διπλωματίας, του διαλόγου παραμένει ανοιχτός. Έχουμε δεσμευτεί να βαδίσουμε αυτό το μονοπάτι, να επιλύσουμε τις διαφορές μας ειρηνικά και ελπίζω να δοκιμάσουμε αυτή την πρόταση σήμερα”, πρόσθεσε ο Μπλίνκεν.
Οι ελπίδες της Ουάσινγκτον για τη δημιουργία ενός ενιαίου μετώπου αντιπαράθεσης με τη Μόσχα περιπλέχθηκαν από τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, στην οποία προέβλεψε ότι η Ρωσία θα εισβάλει στην Ουκρανία δηλώνοντας ότι η Μόσχα θα το πληρώσει ακριβά.
“Τα σχόλια του προέδρου Μπάιντεν δεν ήταν χρήσιμα, ακόμη και αν διορθώθηκε αργότερα”, δήλωσε ο Τόμας Κλάινε-Μπρόκχοφ, αντιπρόεδρος στο γραφείο του Γερμανικού Ταμείου Μάρσαλ των Ηνωμένων Πολιτειών στο Βερολίνο.
Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορά της με την Ουκρανία και τα δυτικά κράτη φοβούνται ότι η Μόσχα σχεδιάζει μια νέα επίθεση σε μια χώρα στην οποία εισέβαλε το 2014 για να προσαρτήσει τη χερσόνησο της Κριμαίας.
Η Ρωσία αρνείται ότι σχεδιάζει επίθεση, αλλά λέει ότι θα μπορούσε να αναλάβει απροσδιόριστη στρατιωτική δράση εάν δεν ικανοποιηθεί ένας κατάλογος αιτημάτων, συμπεριλαμβανομένης της υπόσχεσης του ΝΑΤΟ να μην δεχθεί ποτέ την Ουκρανία.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα The Wall Street Journal την Πέμπτη, χαιρέτισε τις προσπάθειες των ομολόγων του στις ΗΠΑ και την Ευρώπη να βοηθήσουν τη χώρα του και να βρουν μια λύση για τις ”όλο και πιο εχθρικές ενέργειες της Ρωσίας”, για τις οποίες ο πρόεδρος Μπάιντεν προειδοποίησε την Τετάρτη ότι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εισβολή.
Τόνισε παράλληλα ότι η Ουκρανία είναι πλέον μια “ημιπεριορισμένη χώρα”, με ρωσικές δυνάμεις στην Κριμαία και σταθμευμένες κατά μήκος των συνόρων της στα ανατολικά και βόρεια στη Λευκορωσία, ενώ πρόσθεσε πως η επιθετικότητα της Μόσχας δικαιολογεί ήδη κυρώσεις.
“Ιδανικά, θα πρέπει να επιβληθούν κάποιες κυρώσεις για όσα έχει ήδη κάνει η Ρωσία”, είπε.
Οι δυτικοί σύμμαχοι έχουν μέχρι στιγμής “λάβει τη θέση ότι οι κυρώσεις θα επιβληθούν μετά την εισβολή της Ρωσίας”, πρόσθεσε. “Αν αυτή είναι η προσέγγιση που έχετε υιοθετήσει, τότε τουλάχιστον πρέπει να είστε έτοιμοι να πατήσετε το κουμπί, διότι δεν θα έχετε χρόνο για διαδικασίες για να κάνετε όλη τη γραφειοκρατία”, πρόσθεσε ο Ντμίτρο Κουλέμπα.