Χωρίς σύνδεση έμειναν επίσης δεκάδες χιλιάδες πελάτες της υπηρεσίας στην υπόλοιπη Ευρώπη, και σε ορισμένες περιπτώσεις το πρόβλημα δεν έχει ακόμα αποκατασταθεί, ανέφεραν τρεις πηγές του Reuters που δεν κατονομάζονται.

Η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας, ο γαλλικός οργανισμός κυβερνοασφάλειας ANSSI και ουκρανικές υπηρεσίες ερευνούν τώρα αν η δολιοφθορά ήταν έργο κυβερνητικών χάκερ της Ρωσίας που προετοίμαζαν το έδαφος για την εισβολή.

Η ψηφιακή επίθεση ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου μεταξύ 5 και 9 το πρωί ώρα Ουκρανίας, την ώρα που η Ρωσία άρχισε να εισβάλλει με επιθέσεις από ξηρά, θάλασσα και αέρα, χτυπώντας το Κίεβο και άλλες μεγάλες πόλεις.

Την υπηρεσία δορυφορικού Διαδικτύου προσφέρει η εταιρεία Viasat. Στέλεχός της ανέφερε ότι η επίθεση αχρήστευσε τα μόντεμ δεκάδων χιλιάδων πελατών στην Ευρώπη. Δύο εβδομάδες αργότερα, ορισμένα μόντεμ παραμένουν εκτός λειτουργίας, είπαν στο Reuters εκπρόσωποι εταιρειών που λειτουργούν μεταπωλητές της υπηρεσίας.

Η επίθεση, μια από τις σημαντικότερες κυβερνοεπιθέσεις σε καιρό πολέμου, έχει κινητοποιήσει τις Δυτικές κυβερνήσεις επειδή η Viasat είναι εργολάβος του στρατού των ΗΠΑ και συμμαχικών χωρών, επισημαίνει το πρακτορείο.

Συμβόλαια της ουκρανικής κυβέρνησης δείχνουν ότι ο δορυφόρος ΚΑ-SAT που εξυπηρετεί ορισμένους πελάτες της Viasat στην Ευρώπη χρησιμοποιείται από τον στρατό και την αστυνομία της Ουκρανίας.

Η διακοπή της πρόσβασης στο Διαδίκτυο θα μπορούσε να έχει επηρεάσει σημαντικά τις ουκρανικές δυνάμεις, εκτίμησε ο Πάμπλο Μπρόιερ, τέως στέλεχος της αμερικανικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (SOCOM).

«Οι παραδοσιακές ραδιοεπικοινωνίες έχουν περιορισμένη εμβέλεια. Αν χρησιμοποιείς σύγχρονα έξυπνα συστήματα, έξυπνα συστήματα, αν επιχειρείς κοινούς ελιγμούς πολλών όπλων, πρέπει να βασιστείς σε αυτούς τους δορυφόρους» είπε.

Η Viasat διευκρίνισε πάντως ότι οι κυβερνητικοί πελάτες που προμηθεύονται υπηρεσίες απευθείας από την εταιρεία δεν επηρεάστηκαν από το σαμποτάζ.

Η εταιρεία έχει προσλάβει την αμερικανική εταιρεία κυβερνοασφάλειας Mandiant για τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Εκπρόσωπος της Viasat δήλωσε πως μια εσφαλμένη ρύθμιση του δικτύου της έδωσε στους χάκερ τη δυνατότητα απομακρυσμένης πρόσβασης στα μόντεμ. Οι συσκευές πρέπει να είτε να επαναπρογραμματιστούν είτε να αντικατασταθούν, ανέφερε.

Τα μόντεμ SurfBeam2 δεν μπορούν καν να τεθούν σε λειτουργία, δήλωσε στο Reuters ο Γιάροσλαβ Στριτέτσκι της τσεχικής εταιρείας επικοινωνιών INTV.

Όταν έφτασε στο γραφείο του το πρωί της εισβολής, ανέφερε ο Στριτέτσκι, είδε σε ένα μόνιτορ ότι η δορυφορική κάλυψη στην Τσεχία, τη Σλοβακία και την Ουκρανία εμφανιζόταν κόκκινη.

«Ήταν άμεσα σαφές τι είχε συμβεί» είπε.

TAGS: