Τη δημιουργία παγκόσμιου περιουσιολόγιου για το κυνήγι της φοροαποφυγής και πιο συγκεκριμένα των πάμπλουτων Ρώσων ολιγαρχών  που προσπαθούν να κρύψουν τα χρήματα τους λόγω του πολέμου και των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ζητά με επιστολή της προς το G20 ομάδα επιφανών διεθνών οικονομολόγων με επικεφαλής τον Αμερικανό νομπελίστα Τζόζεφ Στίνγκλιτς και τον Γάλλο Τομά Πικετί.

Η ανοιχτή επιστολή δημοσιεύεται στην βρετανική εφημερίδα The Guardian και απευθύνεται στους υπουργούς Οικονομικών της Ομάδας του G20 ενόψει της συνεδρίασης τους. Στην επιστολή ζητείται η δημιουργία ενός παγκόσμιου περιουσιολόγιου με το οποίο θα συνδέονται περιουσιακά στοιχεία με εταιρείες και σχήματα, ώστε να εντοπίζονται οι πραγματικοί ιδιοκτήτες τους.

Την πρόταση υπογράφουν 14 επιφανή πρόσωπα, οικονομολόγοι και μέλη της ανεξάρτητης επιτροπής για την μεταρρύθμιση της παγκόσμιας εταιρικής φορολόγησης (ICRICT).

 

 

Απώτερος στόχος είναι να καταπολεμηθεί η συγκέντρωση υπερβολικού πλούτου στους φορολογικούς παραδείσους, κάτι που διευρύνει τις ανισότητες και την ανέχεια μεταξύ των φτωχότερων του πλανήτη, όπως και η προώθηση μεταρρυθμίσεων στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, έτσι ώστε να σταματήσει να προσφέρει διέξοδο και… παραθυράκια στους πλούσιους φοροφυγάδες.

Μάλιστα, την τρέχουσα περίοδο που η αναζήτηση του κρυμμένου πλούτου των Ρώσων ολιγαρχών βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της Δύσης, η πρόταση αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ICRICT, από την έναρξη της πανδημίας οι περιουσίες των σούπερ πλουσίων του πλανήτη έχουν διπλασιαστεί(!) στα 1,5 τρισ. δολάρια, διευρύνοντας έτσι την ψαλίδα μεταξύ πλούσιων και φτωχών και ο πόλεμος στην Ουκρανία φαίνεται πως θα εντείνει την κατάσταση αυτή.

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή από τον πακτωλό των χρημάτων αυτών, οι Ρώσοι ολιγάρχες εκτιμάται πως ελέγχουν τουλάχιστον 1 τρισ. δολάρια, χρήματα τα οποία κρύβουν σε φορολογικούς παραδείσους και σε offshore εταιρείες που είναι δύσκολο να εντοπιστούν και να εντοπιστούν οι πραγματικοί ιδιοκτήτες τους.

«Απέναντι στον τοίχο της αδιαφάνειας, οι προσπάθειες των κρατών που προσπαθούν να επιβάλουν τις κυρώσεις (κατά των Ρώσων ολιγαρχών) σκοντάφτουν» τονίζεται χαρακτηριστικά.

Κάποιες προσπάθειες τα προηγούμενα χρόνια έχουν γίνει, όμως οι οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι δεν υπήρχε η απαραίτητη «πολιτική θέληση» για να προχωρήσουν τα πράγματα πιο δυναμικά, κάτι που μπορεί να γίνει τώρα με αφορμή τον πόλεμο και την βούληση για την εφαρμογή των κυρώσεων.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία δείχνει πως χρειάζεται να πατάξουμε τους φορολογικούς παραδείσους εφαρμόζοντας μέτρα διαφάνειας όσο το δυνατόν πιο γρήγορα…».