fbpx

Παγκόσμιο sell off στα ομόλογα

0 140

Μπαράζ πωλήσεων καταγράφουν οι κρατικοί τίτλοι διεθνώς, με τις αποδόσεις των αμερικανικών να αγγίζουν τα υψηλότερα επίπεδά τους από το 2007, ενώ το γερμανικό 10ετές σημειώνει υψηλό 11 ετών.

Αναλυτικότερα, η απόδοση του 10ετούς τίτλου των ΗΠΑ ενισχύεται εκ νέου σήμερα, έχοντας φτάσει έως και το 4,29% με άνοδο 6 μονάδων βάσης.

Αντίστοιχα, το 10ετές της Γερμανίας είδε τη δική του απόδοση να ξεπερνά το 2,5% για πρώτη φορά μετά το 2011.

“Ο μπαμπούλας του παγκόσμιου πληθωρισμού συνεχίζει να τρομάζει τις αγορές ομολόγων” σχολιάζουν αναλυτές της Societe Generale. “Οι κεντρικές τράπεζες έχουν να κάνουν ακόμα αρκετές μεγάλες κινήσεις στην πορεία της σύσφιξης, συνεπώς παραμένουμε στα βραχυπρόθεσμα”.

Η απότομη περιστροφή των κεντρικών τραπεζών από τη νομισματική τόνωση στη σύσφιξη έχει εντείνει την πίεση στις κυβερνήσεις και τις οικονομίες ανά τον πλανήτη, κάτι που αποτυπώνεται άμεσα στα κρατικά ομόλογα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο συνολικός δείκτης ομολόγων του Bloomberg έχει υποχωρήσει πλέον κατά το θηριώδες 25%, από το υψηλό του τον Ιανουάριο του 2021.

Στις ΗΠΑ, το selloff οδηγεί τα ομόλογα προς τη συμπλήρωση 12 διαδοχικών πτωτικών εβδομάδων, το μεγαλύτερο αρνητικό σερί από το 1984 και την ραγδαία αύξηση των επιτοκίων που είχε κάνει τότε η Fed επί προεδρίας Πολ Βόλκερ.

Παρόμοια είναι η εικόνα για τους γερμανικούς τίτλους, που οδεύουν επίσης για την 12η πτωτική τους εβδομάδα.

Όσον αφορά τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών, οι traders τιμολογούν πλέον την κορύφωση των επιτοκίων της Fed πάνω από 5% στο πρώτο μισό του 2023. Η κίνηση των εν λόγω swaps έδειχνε κάτω του 4,7% μέχρι τις 13 Οκτωβρίου, όταν δημοσιεύθηκε η τελευταία έκθεση για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ ξεπερνώντας για ακόμα μία φορά τις εκτιμήσεις.

Αντίστοιχα, οικονομολόγοι σε νέα έρευνα του Bloomberg εκτιμούν πλέον ότι Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ενεργήσει πολύ πιο δυναμικά από ό,τι αναμενόταν για να περιορίσει τον πληθωρισμό ρεκόρ, ακόμη και όταν η ευρωζώνη περάσει σε ύφεση.

Ειδικότερα, το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ αναμένεται να φτάσει στο 2,5% τον ερχόμενο Μάρτιο, σημαντικά παραπάνω από το 1,5% που προέβλεπε η αντίστοιχη έρευνα του πρακτορείου τον Σεπτέμβριο.

Παράλληλα, τα swaps για τα επιτόκια της ΕΚΤ δείχνουν πιθανότητες 90% για αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας της ευρωτράπεζας.

Σημειώνεται ότι σημαντικές πιέσεις πέρα από τα ομόλογα δέχεται και το νόμισμα του Ηνωμένου Βασιλείου, στον απόηχο των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων με την παραίτηση της Λιζ Τρας από την πρωθυπουργία της χώρας έπειτα από παραμονή μόλις 44 ημερών, αλλά και την επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών.

Συγκεκριμένα, η στερλίνα χάνει περισσότερο από 1% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, με την ισοτιμία του ζεύγους να διολισθαίνει στο 1,114.

Την ίδια ώρα, οι βρετανικοί τίτλοι βλέπουν τις αποδόσεις τους να ενισχύονται άνω του 3%, με εκείνη του 10ετους ομολόγου να έχει ξεπεράσει ξανά το 4% (4,0475%).

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More