Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Πως θα αντιμετωπίζει τις πανδημίες στο μέλλον
Σε μια ιστορική εξέλιξη, η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας, η ετήσια σύνοδος των 194 χωρών μελών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), συμφώνησε σήμερα ένα πακέτο κρίσιμων τροποποιήσεων στους Διεθνείς Κανονισμούς Υγείας που υπάρχουν από το 2005 και ανέλαβε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για μια παγκόσμια συμφωνία πανδημίας το αργότερο εντός ενός έτους.
Αυτές οι κρίσιμες ενέργειες έχουν ληφθεί προκειμένου να διασφαλιστεί η ύπαρξη ολοκληρωμένων, ισχυρών συστημάτων σε όλες τις χώρες, για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας όλων των ανθρώπων από τον κίνδυνο μελλοντικών εστιών και πανδημιών. Οι αποφάσεις αντιπροσωπεύουν δύο σημαντικά βήματα, που ελήφθησαν την τελευταία ημέρα της 77ης Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας, βασισμένα στα διδάγματα από διάφορες παγκόσμιες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως η πανδημία COVID-19.
Οι δηλώσεις του επικεφαλής του Π.Ο.Υ
«Οι ιστορικές αποφάσεις που ελήφθησαν σήμερα καταδεικνύουν την κοινή επιθυμία των κρατών μελών να προστατεύσουν τους δικούς τους ανθρώπους και τον κόσμο από τον κοινό κίνδυνο έκτακτων περιστατικών δημόσιας υγείας και μελλοντικών πανδημιών», δήλωσε ο Δρ. Τρένδρος Αντχανόμ Γκεμπρεγέσους, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ. Οι τροποποιήσεις στους Διεθνείς Κανονισμούς Υγείας θα ενισχύσουν την παγκόσμια ετοιμότητα, την επιτήρηση και την ανταπόκριση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, συμπεριλαμβανομένων των πανδημιών.
Ο Δρ.Τένδρος, πρόσθεσε ότι, «η απόφαση να συναφθεί η Συμφωνία για την Πανδημία μέσα στον επόμενο χρόνο καταδεικνύει πόσο έντονα και επειγόντως το θέλουν οι χώρες, γιατί η επόμενη πανδημία είναι θέμα πότε και όχι εάν. Η σημερινή ενίσχυση του IHR παρέχει ισχυρή ώθηση για την ολοκλήρωση της Συμφωνίας για την Πανδημία, η οποία, μόλις οριστικοποιηθεί, μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή επανάληψης της καταστροφής στην υγεία, τις κοινωνίες και τις οικονομίες που προκλήθηκαν από τον COVID-19».
Οι τροποποιήσεις στον Κανονισμό
Οι νέες τροποποιήσεις στους Διεθνείς Κανονισμούς Υγείας περιλαμβάνουν την εισαγωγή ορισμού της έκτακτης ανάγκης πανδημίας που θα ενεργοποιήσει μια πιο αποτελεσματική διεθνή συνεργασία σε απάντηση σε γεγονότα που κινδυνεύουν να γίνουν ή έχουν γίνει πανδημία.
Υπάρχει δέσμευση για αλληλεγγύη και ισότητα για ενίσχυση της πρόσβασης σε ιατρικά προϊόντα και χρηματοδότηση, με τη δημιουργία ενός Συντονιστικού Χρηματοοικονομικού Μηχανισμού. Παράλληλα συστήνεται Επιτροπή Κρατών Μερών που θα διευκολύνει την αποτελεσματική εφαρμογή των τροποποιημένων Κανονισμών. Επιπλέον θα συντονιστεί καλύτερα η εφαρμογή των Κανονισμών εντός και μεταξύ των χωρών.
Οι χώρες συμφώνησαν τέλος να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για την προτεινόμενη Συμφωνία Πανδημίας, με στόχο τη βελτίωση του διεθνούς συντονισμού, της συνεργασίας και της ισότητας στην πρόληψη, την προετοιμασία και την αντιμετώπιση μελλοντικών πανδημιών.
Τα κράτη μέλη του ΠΟΥ αποφάσισαν να επεκτείνουν την εντολή του Διακυβερνητικού Διαπραγματευτικού Σώματος, που ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2021, για να ολοκληρώσει τις εργασίες του για τη διαπραγμάτευση της συμφωνίας για την πανδημία εντός ενός έτους.