Παγώνει η άνοδος στο αέριο – Κερδίζει το πετρέλαιο
Σπάει σήμερα το ανοδικό σερί των τιμών για το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο, παρά την αυξημένη ζήτηση καυσίμων και τη μείωση των ρωσικών προμηθειών, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.
Οι αποθηκευτικοί χώροι σε όλη την περιοχή είναι γεμάτοι κατά 75%, σύμφωνα με το μέσο όρο των πέντε ετών, παρέχοντας κάποια ανακούφιση ενόψει της κορύφωσης της χειμερινής ζήτησης, καθώς τα νοικοκυριά και οι βιομηχανίες προετοιμάζονται για περαιτέρω αυξήσεις στους λογαριασμούς τους εν μέσω ευρύτερου πληθωρισμού.
Ωστόσο, οι ανησυχίες στις αγορές ενέργειας είναι πολλές. Ο θερμός και ξηρός καιρός έχει μειώσει τη στάθμη των υδάτων στον ποταμό Ρήνο, μια βασική οδό για την παράδοση από άνθρακα έως ντίζελ.
Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, έχει δεχθεί ένα από τα μεγαλύτερα πλήγματα από την ενεργειακή κρίση λόγω της παραδοσιακά μεγάλης εξάρτησής της από τις ρωσικές προμήθειες. Η κυβέρνηση προέτρεψε σε μείωση της κατανάλωσης, προειδοποίησε για δελτία και αυτή την εβδομάδα επέβαλε εισφορά στη χρήση φυσικού αερίου. Η Γερμανία σπεύδει επίσης να δημιουργήσει πλωτούς τερματικούς σταθμούς για την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
Σύμφωνα με τον Klaus Mueller, πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων, της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας της χώρας, η χώρα θα έχει αρκετό φυσικό αέριο στην αποθήκη για να διαρκέσει μόνο δυόμισι μήνες σε περίπτωση που η Ρωσία διακόψει εντελώς τις προμήθειες, ακόμη και αν η χώρα πετύχει τους φιλόδοξους στόχους για τη δημιουργία αποθεμάτων.
Η γερμανική εταιρεία κοινής ωφέλειας Uniper SE, η οποία διασώθηκε με κυβερνητική διάσωση τον περασμένο μήνα, υπέστη καθαρή ζημία άνω των 12 δισ. ευρώ κατά το α’ εξάμηνο, καθώς η εταιρεία αγωνίζεται να καλύψει τα κενά στην προμήθεια φυσικού αερίου που αφήνει η Ρωσία. Η εταιρεία αναγκάστηκε να αγοράσει φυσικό αέριο από την αγορά σποτ αφού η Ρωσία περιόρισε τις παραδόσεις.
“Η Uniper διαδραματίζει εδώ και μήνες καθοριστικό ρόλο στη σταθεροποίηση του εφοδιασμού της Γερμανίας με φυσικό αέριο, με κόστος απώλειες δισεκατομμυρίων που προκύπτουν από την απότομη πτώση των παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Ρωσία”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Klaus-Dieter Maubach.
Σε αυτό το κλίμα, το ολλανδικό συμβόλαιο – ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς – σημειώνει πτώση 1,3% στα 223 ευρώ τη μεγαβατώρα.
Ανοδικά το πετρέλαιο
Ανοδικά κινούνται στο μεταξύ οι τιμές πετρελαίου σήμερα, ανακάμπτοντας από τα χαμηλά έξι μηνών που είχαν σημειωθεί την προηγούμενη ημέρα, καθώς μια μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πτώση των αμερικανικών αποθεμάτων πετρελαίου και βενζίνης υπενθύμισε στους επενδυτές ότι η ζήτηση παραμένει σταθερή, αν και επισκιάζεται από την προοπτική μιας παγκόσμιας ύφεσης.
Ειδικότερα, το Brent παράδοσης Οκτωβρίου σημειώνει άνοδο 0,10% στα 92,44 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Σεπτεμβρίου κερδίζει 0,29% στα 86,75 δολάρια το βαρέλι.
“Η μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων βενζίνης για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα καθησύχασε τους επενδυτές ότι η ζήτηση είναι ανθεκτική, οδηγώντας σε αγορές”, δήλωσε ο Kazuhiko Saito, επικεφαλής αναλυτής της Fujitomi Securities.
“Παρόλα αυτά, η αγορά πετρελαίου αναμένεται να παραμείνει υπό πίεση, με αρκετά υψηλή μεταβλητότητα, λόγω των ανησυχιών για μια πιθανή παγκόσμια ύφεση”, πρόσθεσε.
Τα αμερικανικά αποθέματα αργού και καυσίμων μειώθηκαν την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλούνται στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου.
Τα αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά περίπου 448.000 βαρέλια για την εβδομάδα που έληξε στις 12 Αυγούστου. Τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν κατά περίπου 4,5 εκατ. βαρέλια.
Οι επενδυτές αναμένουν επίσης σαφήνεια σχετικά με τις συνομιλίες για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 με το Ιράν. Η προσφορά πετρελαίου θα μπορούσε να αυξηθεί αν το Ιράν και οι ΗΠΑ αποδεχθούν μια πρόταση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα καταργήσει τις κυρώσεις στις ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου, ανέφεραν αναλυτές.
Η ΕΕ και οι ΗΠΑ ανέφεραν την Τρίτη ότι μελετούν την απάντηση του Ιράν σε αυτό που η ΕΕ αποκάλεσε “τελική” πρόταση για τη διάσωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015, αφού η Τεχεράνη κάλεσε την Ουάσινγκτον να δείξει ευελιξία.
Εν τω μεταξύ, η Barclays μείωσε την Τρίτη τις προβλέψεις της για την τιμή του Brent κατά 8 δολάρια ανά βαρέλι για το 2022 και το 2023, καθώς αναμένει μεγάλο πλεόνασμα αργού βραχυπρόθεσμα λόγω των “ανθεκτικών” ρωσικών προμηθειών.