fbpx

Παιδική ηπατίτιδα: Τα πρώτα συμπτώματα

0 93

Οι διαταραχές από το γαστρεντερικό σύστημα ήταν κυρίαρχες, σε πολλά από τα παιδιά που νόσησαν από την αγνώστου προέλευσης ηπατίτιδα, σύμφωνα με τους ειδικούς. Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Αθανασία Λουρίδα, δίνει πολύτιμες συμβουλές στους γονείς για την έγκαιρη διάγνωση των συμπτωμάτων.

Βέβαιοι εμφανίζονται οι έλληνες επιστήμονες πως είναι θέμα χρόνου να εντοπιστεί και στη χώρα μας κρούσμα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά. Αν και η νόσος παραμένει ως «αγνώστου αιτιολογίας», δεν αποκλείεται –σύμφωνα με τελευταίες αναφορές από τη Βρετανία– να οφείλεται σε αδενοϊό, ή παραλλαγή του.

Οι ειδικοί δεν αποκλείουν, μάλιστα, και το ενδεχόμενο να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα νέο παθογόνο.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ και Καθηγητής Παιδιατρικής, Θεοκλής Ζαούτης, τόνισε μιλώντας για το θέμα στον ΑΝΤ1 το απόγευμα της Τρίτης, πως σε κάποια παιδιά έχει απομονωθεί ο κοινός αδενοϊός, αλλά όπως επισήμανε, «δεν είναι ξεκάθαρη ακόμα η εικόνα αν είναι αυτός ο ιός ή αν είναι συνδυαστικοί οι παράγοντες που προκαλούν την έξαρση».

Μιλώντας η Καθηγήτρια Παιδιατρικής, πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων του Νοσοκομείου Παίδων “Αγία Σοφία” και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Αθανασία Λουρίδα, επιβεβαιώνει πως ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει τίποτα:

“Δεν ξέρουμε αν έχει σχέση με το υπόστρωμα του πάσχοντος (του ξενιστή), του παιδιού δηλαδή που μολύνεται, ή με το στέλεχος το συγκεκριμένο. Ενδεχομένως να πρόκειται για κάποιο στέλεχος επιθετικό. Αλλά αυτό δεν το γνωρίζουμε μέχρι στιγμής. Δεν ξέρουμε δηλαδή αν οφείλεται στον ιό, ή στην απάντηση την ανοσολογική του οργανισμού”, εξηγεί η Καθηγήτρια.

Προσθέτει δε πως, αν και δεν έχει εμφανιστεί νοσηλεία παιδιού με οξεία ηπατίτιδα στα νοσοκομεία Παίδων, δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να εμφανιστεί κρούσμα και στην Ελλάδα:

“Εμείς αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κανένα ύποπτο κρούσμα στην Ελλάδα. Αλλά από τη στιγμή αναφέρονται κρούσματα σε 12 χώρες του κόσμου, καθόλου δεν αποκλείεται να έχουμε και εμείς παρόμοια περιστατικά, αλλά αυτή τη στιγμή δεν το γνωρίζουμε”, λέει.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων το πρόβλημα στα παιδιά εμφανίστηκε αρχικά από το γαστρεντερικό σύστημα, με πόνους στην κοιλιά, εμέτους και διάρροιες.

Η Καθηγήτρια κ. Αθανασία Λουρίδα εξηγεί που θα πρέπει να εστιάζουν οι γονείς:

“Τα συμπτώματα είναι, πόνοι στην κοιλιά, έμετοι και διάρροιες και η επιπλοκή είναι η ηπατίτιδα. Οι γονείς πρέπει να ανησυχούν και να ζητούν παιδιατρική εκτίμηση, εάν δουν το παιδί τους να έχει πολύ σκούρα ούρα, ή να αποχρωματίζονται τα κόπρανα, δηλαδή να έχει λευκά κόπρανα. Αυτά είναι τα κριτήρια της ηπατίτιδας, όταν κάνει επιπλοκή γενικά. Με οποιαδήποτε αιτιολογία. Σκούρα ούρα και αποχρωματισμένα κόπρανα”, σημειώνει η ίδια.

Το δευτερεύον σύμπτωμα, του ίκτερου, που εμφανίζεται με ωχρότητα στα μάτια και το δέρμα του πάσχοντος παιδιού, δεν είναι ιδιαίτερα σαφές για κάποιον που δεν είναι επαρκώς εκπαιδευμένος να εντοπίζει τα “σημάδια”, τονίζει η γιατρός:

“Ο ίκτερος είναι σημάδι που εμφανίζεται στον επιπεφυκότα του ματιού. Για να κιτρινίσει το υπόλοιπο δέρμα πρέπει να είναι πολύ έντονος ο ίκτερος και ήδη πολύ βαριά η νόσος. Επομένως δεν είναι εύκολο να το εκτιμήσει κανείς αυτό το σημάδι, αν δεν είναι ειδικός. Τα σημεία που μπορεί εκτιμήσει εύκολα από μόνος του ο γονιός είναι τα ούρα και τα κόπρανα. Βεβαίως αν ένα παιδάκι έχει εμέτους και είναι αφυδατωμένο, μπορεί και πάλι να έχει σκουρόχρωμα ούρα, κι αυτό δεν σημαίνει πως οπωσδήποτε έχει ηπατίτιδα”, εξηγεί η ειδικός.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More