Πάνω από 1,6 ευρώ η αμόλυβδη, στα 80 δολ. εκτινάχθηκε το μπρεντ!
Το όριο του 1,6 ευρώ το λίτρο ξεπέρασε η μέση τιμή της αμόλυβδης στην ελληνική αγορά, ενώ η τιμή του μπρεντ ξεπέρασε τα 80 δολ. το βαρέλι, για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2014 και η Goldman Sachs προειδοποίησε για ακόμη μεγαλύτερη άνοδο των διεθνών τιμών του αργού τους επόμενους μήνες.
Τα στοιχεία του δελτίου τιμών πετρελαίου (Oil Bulletin) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, δείχνουν πόσο έχει επηρεασθεί η ελληνική και η ευρωπαϊκή αγορά καυσίμων από τη συνεχή άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου, που πέρασε σε νέα φάση, μετά την απόφαση Τραμπ να απειλήσει επαναφορά των κυρώσεων στο Ιράν, που είναι πιθανό πολύ σύντομα να δημιουργήσει νέα ελλείμματα στη διεθνή αγορά πετρελαίου.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, η μέση τιμή της αμόλυβδης στην Ελλάδα ξεπέρασε ύστερα από αρκετό καιρό το 1,6 ευρώ το λίτρο, φθάνοντας το 1,601. Στις 30/4, η τιμή ήταν 1,575, δηλαδή μέσα στον Μάιο καταγράφεται μια αύξηση κατά 1,65%.
Στην αρχή του χρόνου, η τιμή ήταν ακόμη χαμηλότερη, στο 1,534 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι οι Έλληνες καταναλωτές έχουν πληρώσει φέτος την αύξηση των διεθνών τιμών με μια αύξηση κατά 4,4% στις τιμές αντλίας, ποσοστό που δεν είναι καθόλου μικρό, αν αναλογισθεί κανείς ότι η τιμή του αργού αποτελεί μικρό ποσοστό της τελικής τιμής, που διαμορφώνεται κατά το μεγαλύτερο μέρος από φορολογικές επιβαρύνσεις.
Πάντως, φαίνεται ότι το εγχώριο κύκλωμα καυσίμων, πιθανότατα επειδή η ζήτηση παραμένει ασθενής, αποφεύγει τις ακρότητες στις ανατιμήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στον Μάιο η μέση ευρωπαϊκή τιμή της αμόλυβδης, όπως καταγράφεται από την Κομισιόν, έχει αυξηθεί λίγο περισσότερο από την ελληνική τιμή, κατά 1,86%, ενώ σε άλλες περιόδους αύξησης των τιμών οι αυξήσεις στην Ελλάδα ήταν πολύ μεγαλύτερες από τις ευρωπαϊκές.
Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι ο κίνδυνος ακραίων επιβαρύνσεων των καταναλωτών έχει αποσοβηθεί, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς. Για δύο λόγους:
1. Από το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος και μετά αρχίζει η περίοδος αυξημένης ζήτησης καυσίμων, λόγω της αύξησης των θερινών μετακινήσεων των Ελλήνων καταναλωτών και της κορύφωσης της τουριστικής περιόδου. Είθισται αυτή την περίοδο να περνούν με μεγαλύτερη ευκολία οι ανατιμήσεις, ιδιαίτερα όταν το ευνοεί το διεθνές περιβάλλον.
2. Το καλοκαίρι προδιαγράφεται «καυτό» στη διεθνή αγορά πετρελαίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Goldman Sachs, παρότι το μπρεντ ξεπέρασε τα 80 δολ., προειδοποίησε τους επενδυτές να μην ποντάρουν σε πτώση του πετρελαίου, σημειώνοντας ότι είναι ορατός ο κίνδυνος να εμφανισθεί ένα κενό προσφοράς 1 εκατ. βαρελιών αργού την ημέρα μέσα στο καλοκαίρι, καθώς η παραγωγή της Βενεζουέλας καταρρέει, ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής του Ιράν μπορεί να τεθεί εκτός αγοράς, οι μειώσεις παραγωγής από την Ανγκόλα ήταν μεγαλύτερες του αναμενόμενου και η αύξηση της παραγωγής από τη Βραζιλία ήταν απογοητευτική.