Παραμένει σε οριακό σημείο η σχέση Βερολίνου – ΔΝΤ
Ο απρόβλεπτος παράγοντας «Τραμπ» και η Εαρινή Σύνοδος του Ταμείου από τις 21 έως τις 23 Απριλίου.
Πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά για να αποσαφηνιστεί πλήρως το πλαίσιο των σχέσεων Βερολίνου – Ουάσινγκτον σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα. Άγνωστος Χ στην εξίσωση παραμένει ο αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αποφάσισε να αλλάξει τον εκπρόσωπο των ΗΠΑ, ενόψει της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 21-23 Απριλίου.
Εν αναμονή της σημερινής συνάντησης ανάμεσα στην Άγκελα Μέρκελ και την Κριστίν Λαγκάρντ, στη γερμανική πρωτεύουσα, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πώς και από ποια θέση θα μετάσχει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα. Εκπεφρασμένη προσδοκία, πάντως, των Γερμανών και των Ευρωπαίων είναι να καταλάβει θέση χρηματοδότη – κάτι το οποίο δεν συνοδεύεται, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, από μία δεσμευτική απόφαση.
Το σημαντικότερο για την Ελλάδα είναι ότι θα παραμένει στο τιμόνι του ESM ο Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος αν και καταχωρείται στη σφαίρα επιρροής του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, φαίνεται να έχει συμβάλλει θετικά στο παρασκήνιο, ενώ ταυτόχρονα γνωρίζει άριστα τις ιδιαιτερότητες της «ελληνικής περίπτωσης». Ακόμα πιο σημαντικός για τα συμφέροντά μας είναι ο Μάριο Ντράγκι, ο οποίος κρατά τα «κλειδιά» της ποσοτικής χαλάρωσης.
Συμπτωματικά, την ημέρα που θα ξεκινά η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ, (21 Απριλίου), η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώνει τα στοιχεία για το 2016, παρουσία εκπροσώπου του Ταμείου.