«Παράταση» χρέους 30 δισ. μέσω ομολόγων
Την ανταλλαγή ενός σημαντικού μέρους του χαρτοφυλακίου ομολόγων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών με νέα σταθερού επιτοκίου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, προωθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζας μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου κύκλου της αξιολόγησης.
Η κίνηση δεν είναι μόνο συμβολικού χαρακτήρα αφού θα δώσει το «σύνθημα» για εξυπνότερη διαχείριση του ελληνικού χρέους, Θα βελτιώσει συγχρόνως τη ρευστότητα του χαρτοφυλακίου τους αφού να τους επιτρέψει να μειώσουν περεταίρω τον ELA.
Η σχετική διαδικασία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και προβλέπει την ανταλλαγή ομολόγων EFSF 30 δις ευρώ περίπου που διαθέτουν στα χαρτοφυλάκια τους σήμερα οι ελληνικές τράπεζες με άλλο μακροχρόνιο – συζητείται ακόμα και η τριακονταετία – ομόλογο σταθερού επιτοκίου, το οποίο θα εκδώσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης. Πρόκειται για λύση στην οποία κατέληξε ο ESM σε συνεργασία με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους και αποτελεί μια έξυπνη επιλογή για την μετατροπή μέρους του χρέους από κυμαινόμενο σε σταθερό επιτόκιο, που φαίνεται να αποδέχεται και η ελληνική κυβέρνηση.
Η επιλογή αυτή αναμένεται να ενταχθεί στην «βεντάλια» των παρεμβάσεων στο πλαίσιο της βραχυπρόθεσμης λύσης για το ελληνικό χρέος, με το «κλείδωμα» του επιτοκίου για χρέος 30 δις ευρώ περίπου ευρώ στο 1,1%-1,2% για μακροχρόνια διάρκεια. Βέβαια προϋπόθεση για να προχωρήσουν τα άμεσα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους είναι, σύμφωνα με τα εμπλεκόμενα στις παρασκηνιακές επαφές μέρη, η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μέχρι το τέλος του χρόνου, έτσι ώστε η εφαρμογή των μέτρων να προχωρήσει κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017.
Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες έχει γίνει η σχετική προεργασία: ESM και ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε επαφή καθώς απαιτείται μεγάλη τεχνική προετοιμασία για την επίτευξη του σχεδίου. Το όλο εγχείρημα χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα θετικό όσον αφορά στο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους καθώς θα προστατεύσει το 10% του ελληνικού χρέους από μελλοντική αύξηση των επιτοκίων. Εφόσον επιτευχθεί η ανταλλαγή των ομολόγων και κατ’ επέκταση το “κλείδωμα” θα διευκολυνθεί σημαντικά το χρέος αφού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών τα επόμενα έτη θα υπάρξει σημαντική αύξηση των επιτοκίων.
Στις προϋποθέσεις για την άμεση πρόοδο της σχετικής ρύθμισης εμπλέκεται και το ζήτημα της άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος που αφορά τις νέες διοικήσεις των τραπεζών. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης θεωρεί ότι η εκκρεμότητα αυτή πρέπει να κλείσει άμεσα αφού στις σχετικές διαδικασίες βαρύνων θα είναι ο ρόλος της Τράπεζας Πειραιώς αφού αποτελεί την μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, με χαρτοφυλάκιο ομολόγων EFSF που φθάνει στα 12,6 δισ. Ευρώ.