Παρέλαση την 25η Μαρτίου με νέα κυβέρνηση ή εκλογικός οβελίας;
Τα “παιχνίδια” του Μαξίμου με το χρόνο των εκλογών συνεχίζονται. Πότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης…”μυρίζει εκλογές” και πότε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος “ξεμυρίζει”.
Προφανώς το επιτελείο του πρωθυπουργού δεν έχει κατασταλάξει ακόμη για τον κατάλληλο χρόνο των εκλογών και σύμφωνα με πληροφορίες οι εισηγήσεις προς τον κ. Μητσοτάκη καλύπτουν χρονικό διάστημα από τις δύο τελευταίες Κυριακές του Ιανουαρίου (22 ή 29/1) έως την πλήρη εξάντληση της 4ετίας και εκλογές μέσα στο κατακαλόκαιρο!
Ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να λαμβάνει τις αποφάσεις του κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων διακοπών του, εκτός και αν επιφυλάσσει εκπλήξεις μιλώντας στη συζήτηση επί του Κρατικού Προϋπολογισμού στις 17 Δεκεμβρίου ή ακόμη και με το Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του.
Πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στην ΕΡΤ έδωσε ένα βασικό σενάριο επί της ουσίας που μελετά το Μαξίμου αν δεν εξαντλήσει την 4ετία, δηλαδή να γίνουν οι εκλογές δύο με τρεις μήνες πριν από την ολοκλήρωση της θητείας της κυβέρνησης.
“Οι εκλογές θα γίνουν κοντά στο τέλος της τετραετίας” ανέφερε σε συνέντευξή του ο Γιάννης Οικονόμου στην ΕΡΤ, σημειώνοντας πως “δεν νομίζω να μας κατηγορήσει κανείς για 2 ή 3 μήνες νωρίτερα”.
και πρόσθεσε “Νομίζω από την άνοιξη και μετά αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι είναι πιθανόν να έχουμε τις εκλογικές διαδικασίες δεδομένου ότι θα έχουμε μία εκλογική αναμέτρηση που πιθανότατα θα είναι δύο γύρων”.
Πράγματι το Μαξίμου αναζητά ένα δίμηνο, καθώς λόγω απλής αναλογικής είναι πιθανόν να γίνουν δύο αναμετρήσεις. Αν πάρουμε τοις μετρητοίς τις δηλώσεις του κ Οικονόμου τότε το διάστημα Απριλίου-Μαϊου 2023 είναι το πιο πιθανό και συγκεκριμένα να γίνουν ο πρώτες εκλογές 2 ή 9 Απριλίου, τουτέστιν να προκηρυχθούν αρχές Μαρτίου, και οι δεύτερες 7 ή 14 Μαϊου.
Σημειώστε ότι το Πάσχα πέφτει στις 16 Απριλίου και από τις 15 Μαΐου ξεκινούν οι απολυτήριες εξετάσεις στη Γ΄ Λυκείου και 2 Ιουνίου αρχίζουν οι Πανελλήνιες εξετάσεις.
Βέβαιο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ο εκλογικός μαραθώνιος να ξεκινήσει στις αρχές Φεβρουαρίου, να προκηρυχθούν δηλαδή μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και η παρέλαση της 25ης Μαρτίου να γίνει με νέα κυβέρνηση.
Πάντως για να χρειαστούν δεύτερες εκλογές πρέπει οι διερευνητικές εντολές για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, είτε είναι η ΝΔ πρώτη, είτε ο ΣΥΡΙΖΑ, να αποβούν άκαρπες.
Όλα τα κόμματα συμφωνούν ότι οι πρώτες κάλπες τη απλής αναλογικής θα είναι καθοριστικές για τις πολιτικές εξελίξεις. “Η κάλπη είναι μία και εθνική, οι πολίτες από την πρώτη κάλπη πρέπει να επιλέξουν για την επόμενη μέρα” λένε χαρακτηριστικά από το Μαξίμου, σημειώνοντας ότι “Η ΝΔ θα διεκδικήσει την εντολή καθαρής αυτοδύναμης κυβέρνησης”.
Για τα σενάρια μετεκλογικής συνεργασίας τονίζουν “Στόχος είναι η αυτοδύναμη κυβέρνηση, γιατί οι συνθήκες που ζούμε απαιτούν αποφάσεις γενναίες και που να ενσωματώνουν και να στοιχίζονται πίσω τους ευρύτερες κοινωνικές πλειοψηφίες” και ξεκαθαρίζουν “με την Ελληνική Λύση δεν υπάρχει καμία περίπτωση συνεργασίας”.
“Δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή ενδείξεις που να μην μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι, -πολλώ δε μάλλον όταν θα τεθούν πολύ άμεσα τα διλήμματα στην εκλογική διαδικασία- ότι στο περιβάλλον της ενισχυμένης αναλογικής (σ.σ. δηλ. στις δεύτερες εκλογές με το νέο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση καταργώντας την απλή αναλογική), η ΝΔ θα καταφέρει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, με ότι αυτό συνεπάγεται” τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Παρά την αισιοδοξία του Μαξίμου να σημειωθεί ότι ο στόχος της αυτοδυναμίας, ακόμη και με το νόμο της ΝΔ (κλιμακωτό bonus έως 50 έδρες στο πρώτο κόμμα) δεν είναι εύκολος. Μάλιστα ο ίδιος ο πρωθυπουργός προσδιόρισε τον πήχη της αυτοδυναμίας στο 37-38%.