fbpx

ΠΑΣΟΚ για ακρίβεια: Η κυβέρνηση αφήνει απροστάτευτους τους πολίτες

1 113

Ανεβάζει τους αντιπολιτευτικούς τόνους το ΠΑΣΟΚ με αιχμή το ζήτημα της ακρίβειας, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τη σχετική μείωση του πληθωρισμού τον Οκτώβριο, χωρίς να παραδέχεται τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων, ενώ επίκεινται ακόμη μεγαλύτερες.

“Δεν παραδέχεται την αισχροκέρδεια, που οι πολίτες αντιμετωπίζουν καθημερινά με τη μείωση του εισοδήματός τους που δυσχεραίνει όλο και περισσότερο την κάλυψη των μηνιαίων αναγκών τους” σημειώνουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ και σχετικά με το “καλαθιού του νοικοκυριού” θεωρούν ότι αν και είναι θετικό το γεγονός ότι ορισμένα προϊόντα διατίθενται στον καταναλωτή σε χαμηλότερη τιμή, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και ποια ήταν η τιμή εκκίνησής τους.

“Όμως ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης αρκείται σε επικοινωνιακά σόου, ενώ η αρμόδια υπηρεσία της ΔΙΜΕΑ δεν έχει επιβάλλει ούτε ένα πρόστιμο στην αγορά για κερδοσκοπία εδώ και πολλούς μήνες” υποστηρίζει η Χαρ. Τρικούπη, υπενθυμίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ έχει προτείνει εδώ και ένα χρόνο τη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα, ωστόσο, η κυβέρνηση δεν υιοθετεί την πρότασή μας, με τη δικαιολογία ότι δε μπορεί να ελέγξει ότι οι μειώσεις των τιμών θα περάσουν και στα σούπερ μάρκετ. “Ουσιαστικά, παραδέχεται ότι δεν υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός για να προστατεύσει τους πολίτες¨τονίζει η Χαρ. Τρικούπη

Ν. Ανδρουλάκης: Με αφαίμαξη του κρατικού προϋπολογισμού η κυβέρνηση τροφοδοτεί την κερδοσκοπία

Την ίδια ώρα σε δηλώσεις του ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρει ότι “Ο πληθωρισμός και το κύμα ακρίβειας αυξάνουν δραματικά τις κοινωνικές ανισότητες και τις καθημερινές δυσκολίες. Δεν ευημερούν οι αριθμοί, ούτε οι άνθρωποι, όταν σύμφωνα με το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ εντός του 2022 οι απώλειες αγοραστικής δύναμης φτάνουν στο 40% για τα νοικοκυριά με μηνιαίο εισόδημα έως 750 ευρώ και προσεγγίζουν το 14% για τα νοικοκυριά με εισόδημα έως 1.100 ευρώ” και όσον αφορά στο καλάθι του νοικοκυριού σημείωσε ότι “κατά τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του, περιορίστηκε στη διαφημιστική καμπάνια των προσφορών των σούπερ – μάρκετ”.

Σχετικά με τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας, ανέφερε ενδεικτικά ότι με τον στρεβλό μηχανισμό που δημιούργησε η κυβέρνηση της ΝΔ, τον Σεπτέμβριο ενώ η χονδρική τιμή κυμάνθηκε κοντά στα 420 ευρώ/MWh, οι τιμές των παρόχων χωρίς τις επιδοτήσεις πλησίαζαν τα 800 ευρώ/MWh. Αντίστοιχα, τον Οκτώβριο οι προμηθευτές αγόρασαν το ρεύμα 233 ευρώ/MWh και πούλησαν κοντά στα 600 ευρώ/MWh. Ως αποτέλεσμα, σε δύο μόλις μήνες τα νέα υπερκέρδη των προμηθευτών προσεγγίζουν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Υπερκέρδη τα οποία επιχορηγούνται από τους Έλληνες φορολογούμενους.

“Η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίζει την αφαίμαξη του κρατικού προϋπολογισμού για να τροφοδοτεί την κερδοσκοπία των εταιρειών ενέργειας, ενώ την ίδια στιγμή αρνείται να μειώσει το ΦΠΑ στα βασικά αγαθά επικαλούμενη το δημοσιονομικό κόστος τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επισήμανε “Από την πρώτη στιγμή ταχθήκαμε υπέρ της επιβολής ενός ξεκάθαρου κλιμακωτού πλαφόν στη λιανική για να σταματήσει το πάρτι των υπερκερδών και να μην πληρώνουν μόνο το κράτος και οι καταναλωτές το κόστος της κρίσης”.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More