Περιμένοντας τον Γιούνκερ (και τα λεφτά του πακέτου του)
Η ετήσια ομιλία του Αμερικανού προέδρου, κάθε Ιανουάριο, για την Κατάσταση του Έθνους, αποτελεί μείζον πολιτικό θέμα διεθνώς, καθώς ουσιαστικά συνιστά τις προγραμματικές δηλώσεις του πλανητάρχη για τη χρονιά.
Η αντίστοιχη σημερινή ομιλία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την Κατάσταση της Ένωσης μπορεί να φαντάζει ότι έχει μικρότερη αξία δεδομένου του περιορισμένου παρεμβατικού ρόλου του προέδρου της Κομισιόν, όμως έχει το συμβολισμό της σε ένα διάστημα που η Ε.Ε. αντιμετωπίζει τη σοβαρότερη κρίση της με το brexit, ενώ «ακούγεται» ότι κρύβει ευχάριστες εκπλήξεις στο κρίσιμο μέτωπο της οικονομικής πολιτικής.
Η ομιλία Γιούνκερ ενώπιον της Ευρωβουλής, στην οποία θα παρουσιάσει το όραμα του για την μετά-brexit εποχή στην Ευρώπη, θα πραγματοποιηθεί μόλις δύο ημέρες πριν τη κρίσιμη άτυπη σύνοδο κορυφής στη Μπρατισλάβα. Μια σύνοδο, στην οποία οι «27», χωρίς τη Βρετανία που δεν έχει προσκληθεί, θα κληθούν να συζητήσουν το ίδιο ακριβώς ζήτημα: πως θα χειριστούν το brexit και πως θα θωρακίσουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Ο Λουξεμβούργιος πολιτικός έχει προ πολλού εκφράσει την άποψη του για το θέμα αυτό, και έχει διαφωνήσει με το Βερολίνο. Κατά τον ίδιο η λύση βρίσκεται στην «περισσότερη Ευρώπη» που θα ενισχύσει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και θα δώσει μεγαλύτερο βάθος στο οικοδόμημα. Όμως, η γερμανική κυβέρνηση έχει διαφορετική άποψη, με την Άνγκελα Μέρκελ να θέλει να αποφύγει να προκαλέσει τους ήδη… στρεσαρισμένους συμπατριώτες της, ένα χρόνο πριν τις γενικές εκλογές, και με τον ευρωσκεπτικισμό να αυξάνεται συνεχώς, δίδοντας «φτερά» στο λαϊκίστικο AfD.
Αυτό, βεβαίως, δεν πρόκειται να εμποδίσει τον έμπειρο κ. Γιούνκερ να εμμείνει στην άποψη του για το πώς θα πρέπει να αμυνθεί η Ευρώπη. Αναλόγως, μάλλον δεν θα γίνει ευχάριστος σε διάφορα νεοφιλελεύθερα κέντρα με τα όσα έχει να πει για την οικονομική στρατηγική της Ευρώπης, και την ανάγκη να τονωθεί η ανάπτυξη, ή βέβαια για το «καυτό» πολιτικό θέμα της εποχής, το Προσφυγικό.
Πάγια θέση της Κομισιόν και του ίδιου προσωπικά παραμένει η ανάγκη εφαρμογής (υποχρεωτικών) ποσοστώσεων για τη δικαιότερη αναδιανομή των προσφύγων ανά την Ε.Ε. και η μετεγκατάσταση χιλιάδων προσφύγων από το νότο, όπου έχουν εγκλωβιστεί, προς το βορρά. Αν και πόσο επιθετικός θα φανεί στο ζήτημα αυτό, λίγες ώρες πριν τη συνάντηση της Μπρατισλάβα, όπου το θέμα αναμένεται να τεθεί εκ νέου στο τραπέζι, απομένει να φανεί!
Πάντως, η μεγάλη είδηση θα προέλθει από την αναφορά του προέδρου της Κομισιόν στην οικονομική στρατηγική της ΕΕ, αν τουλάχιστον επιβεβαιωθούν οι φήμες που κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες. Σύμφωνα, λοιπόν, με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο πρόεδρος της Κομισιόν αναμένεται να ανακοινώσει σημαντικότατη αύξηση του ποσού του επενδυτικού σχεδίου που φέρει το όνομα του, ήτοι του λεγόμενου «πακέτου Γιούνκερ» από τα 318 δισ. στα 500 δισ. ευρώ, καθώς και την επέκταση του κατά δύο χρόνια, ως το 2020, σε μια προσπάθεια να στηριχθεί η αναιμική ανάπτυξη της περιοχής.
Επίσης, λέγεται ότι θα ανακοινώσει την δρομολόγηση διορθωτικών κινήσεων που ουσιαστικά θα συνιστούν χαλάρωση των μέτρων του Συμφώνου Σταθερότητας, γεγονός βέβαια που αποτελεί πάγιο αίτημα πολλών κρατών-μελών προκειμένου να πάρουν πολύτιμες ανάσες εν μέσω κρίσης. Ήταν δε, κάτι που έθεσαν προ ημερών, στη συνάντηση της Αθήνας, και οι χώρες του νότου. Αν και κάτι τέτοιο για να επικυρωθεί και να δρομολογηθεί χρειάζεται και πολιτική απόφαση, από το ευρωπαϊκό συμβούλιο, πέρα από τη στήριξη της Κομισιόν.
Τέλος, στα ζητήματα που θα αναφερθεί ο κ. Γιούνκερ αναμένεται να είναι και η ασφάλεια και η τρομοκρατία, με τις Βρυξέλλες να επιζητούν τη μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών έχοντας δε, στα σκαριά και διάφορες πρωτοβουλίες.