Περισσότερα από 900 εκατ. ευρώ έχουν καταλογιστεί σε 136 περιπτώσεις φοροδιαφυγής
Ποσά περίπου 900 εκατομμυρίων ευρώ έχουν καταλογιστεί από την επεξεργασία λιστών φοροδιαφυγής σύμφωνα με τον Οικονομικό Εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου που εξέθεσε στοιχεία κατά την εκδήλωση παρουσίασης της πρώτης ετήσιας έκθεσης της Γενικής Γραμματείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Όπως είπε ο Οικονομικός Εισαγγελέας στην ομιλία του περισσότερες από 1.000 δικογραφίες έχουν σχηματιστεί από την επεξεργασία της λίστας Μπόριανς και της λίστας των ομολόγων, ενώ 191 δικογραφίες έχουν σχηματιστεί από τους ελέγχους της λίστας Λαγκάρντ. Σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου όλες οι δικογραφίες έχουν διαβιβαστεί στις αρμόδιες ΔΟΥ και το ΚΕΦΟΜΕΠ.
Ο Εισαγγελέας είπε πως από τις δικογραφίες αυτές έχουν περαιωθεί 94 και έχει καταλογισθεί συνολικό ποσό 810 εκατομμυρίων περίπου ευρώ.
Επιπλέον ,σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου από την επεξεργασία των λεγόμενων 65 CD των τραπεζών, έχουν σχηματιστεί 284 δικογραφίες, ίσως και περισσότερες, και έχουν και αυτές επίσης διαβιβαστεί στις αρμόδιες ελεγκτικές δικογραφίες. Από αυτές έχουν περατωθεί 36 και έχει καταλογισθεί συνολικό ποσό 99 εκατομμυρίων ευρώ.
Όπως υποστήριξε ο κ.Αθανασίου, από τις αρχές του 2015 οι οικονομικοί Εισαγγελείς έχουν δώσει 290 εντολές για δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών και θυρίδων.
Η επικεφαλής των εισαγγελέων Διαφθοράς κ.Ελένη Ράικου στην ομιλία της στο πλαίσιο της παρουσίασης τόνισε πως από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς έχουν “περάσει” 1.300 υποθέσεις .
Από αυτές περισσότερες από 200 , παρέμειναν λόγω αρμοδιότητας στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και περαιώθηκαν, ενώ σε εκκρεμότητα βρίσκονται περίπου 130 δικογραφίες. Ανάμεσα στις δικογραφίες που χειρίστηκε η συγκεκριμένη ομάδα εισαγγελέων, όπως επεσήμανε η κ. Ράικου, είναι οι υποθέσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων, όπως τα υποβρύχια, τα apache, οι φρεγάτες, η προμήθεια ραντάρ ηλεκτρονικού πολέμου, υποθέσεις υπερκοστολόγισης υλικών νοσοκομείων, η πρόσφατη υπόθεση του Ερρίκος Ντυνάν, του Ασκληπιείου Βούλας, διαφόρων τραπεζών, υποθέσεις του ΟΚΑΝΑ, του ΚΕΕΛΠΝΟ, του ΤΑΙΠΕΔ και πολλές άλλες.
Η Εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς τόνισε πως ότι μόνο από τις υποθέσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων έχουν επιστραφεί από εμπλεκόμενους στον ειδικό τραπεζικό λογαριασμό του υπ. Οικονομικών περισσότερα από 40 εκατομμύρια ευρώ και έχουν δεσμευτεί κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία που η αξία τους υπερβαίνει τα 450 εκατομμύρια ευρώ.
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης βραβεύθηκε ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής Γεώργιος Σούλας για την προσφορά του στον Εθνικό σχεδιασμό καταπολέμησης της Διαφθοράς.
Όπως ανέφερε για τον κ. Σούρλα ο Αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος , είναι αυτός που ως Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συνέταξε το Σχέδιο κατά της Διαφθοράς βάση του οποίου τέθηκαν οι αρχές του Εθνικού Σχεδιασμού για τν καταπολέμηση της διαφθοράς.
Ο κ. Παπαγγελόπουλος στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση αναφέρθηκε στον αμείωτο πόλεμο κατά της Διαφθοράς ενώ μίλησε για το “παλαιό σύστημα που αντιστέκεται’ και προσπαθεί να μπλοκάρει σε όλους του τομείς τον αγώνα για εξυγίανση.Όπως είπε ο υπουργός “άλλες μάχες έχουν κερδηθεί , άλλες όμως μένει να κερδηθούν”.