Πετρέλαιο: Πέφτει 2% λόγω ΗΠΑ
Σε πτωτική τροχιά βρίσκονται οι τιμές του πετρελαίου ενώ προκύπτουν φόβοι για την συμφωνία για το χρέος των ΗΠΑ, την στιγμή που αντικρουόμενα μηνύματα από βασικούς παραγωγούς αργού θολώνουν την εικόνα γύρω από την προσφορά ενόψει της συνάντησης του ΟΠΕΚ+ το Σαββατοκύριακο.
Αναλυτικότερα, το συμβόλαιο Ιουλίου του πετρελαίου Brent διαπραγματεύεται με απώλειες 2% ή 1,54 δολαρίων και κινείται στα 75,53 δολ. το βαρέλι.
Αντιστοίχως, το αμερικανικό αργό WTI Ιουνίου σημειώνει πτώση 1,85% ή 1,34 δολαρίων με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 71,33 δολ. το βαρέλι.
Σχετικά με το φλέγον θέμα της αύξησης του ορίου χρέους των ΗΠΑ για να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους, παρά τη συμφωνία μεταξύ του Δημοκρατικού προέδρου Μπάιντεν και του Ρεπουμπλικάνου ηγέτη της Βουλής Μακάρθι ήδη μία ομάδα της σκληρής δεξιάς πτέρυγας του κόμματος της αντιπολίτευσης ενημέρωσε ότι θα αντιταχθεί στη ρύθμιση.
“Οι αντιφατικές δηλώσεις από Ρεπουμπλικάνους και γενικότερα Αμερικανούς βουλευτές κρατούν τους επενδυτές ακόμα προσηλωμένους στην αντιπαράθεση”, σημειώνει η Priyanka Sachdeva, αναλύτρια αγοράς στην Phillip Nova.
Η καταληκτική προθεσμία για το αμερικανικό χρέος συμπίπτει ουσιαστικά με τη συνεδρίαση της 4ης Ιουνίου του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και των συμμάχων τους, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας (OPEC+), με την αβεβαιότητα για το αν θα διευρύνουν περικοπές της παραγωγής τους εν μέσω της πρόσφατης πτώσης των τιμών να λειτουργεί επίσης επιβαρυντικά στην αγορά.
“Οι επενδυτές έχουν στρέψει την προσοχή τους στο αποτέλεσμα της συνάντησης του ΟΠΕΚ+ αυτό το Σαββατοκύριακο, καθώς υπήρξαν ανάμεικτα μηνύματα από τους μεγάλους παραγωγούς πετρελαίου”, δηλώνει ο Toshitaka Tazawa, αναλυτής της Fujitomi Securities.
Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα όσους σορτάρουν (short-sellers) πετρέλαιο να “προσέξουν”, ένα μήνυμα ότι πιθανώς ο ΟΠΕΚ + θα μειώσει και άλλο την παραγωγή του.
Ωστόσο, σχόλια από Ρώσους αξιωματούχους του πετρελαίου και πηγές της Μόσχας, συμπεριλαμβανομένου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ, δείχνουν ότι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός αργού στον πλανήτη τάσσεται προς το να διατηρήσει αμετάβλητη την παραγωγή.
Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο η Σαουδική Αραβία και άλλα μέλη του ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσαν αιφνιδιαστική περικοπή της παραγωγής πετρελαίου κατά περίπου 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως (bpd), ανεβάζοντας τον συνολικό όγκο των περικοπών του Οργανισμού στα 3,66 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters.
“Οι εθελοντικές περικοπές παραγωγής τον Απρίλιο επέφεραν πλήγμα στην αγορά. Αυτή τη φορά, οι επενδυτές είναι εξαιρετικά προσεκτικοί μέχρι να ανακοινωθεί η τελική απόφαση”, υπογραμμίζουν σε σημείωμά τους αναλυτές της Haitong Futures.
Τέλος, στο μικροσκόπιο των επενδυτών αναμένεται να βρεθούν και τα στοιχεία για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες στην Κίνα που θα δημοσιευτούν αργότερα αυτή την εβδομάδα, αναζητώντας ενδείξεις για ανάκαμψη της ζήτησης καυσίμων στον κορυφαίο εισαγωγέα πετρελαίου παγκοσμίως.
Την ίδια ώρα οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου συνεχίζουν να παραμένουν στα χαμηλά περίπου δύο ετών επίπεδα πέριξ των 25 ευρώ η μεγαβατώρα, αφότου είχαν εκτιναχθεί έως και πάνω από τα 300 ευρώ την ίδια περίοδο πέρυσι κατά τους πρώτους μήνες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Ειδικότερα, η τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου στον κόμβο του Άμστερνταμ (TTF) κινείται στα 24,8 ευρώ η μεγαβατώρα με ελεγχόμενη άνοδο περίπου 1%, ενώ νωρίτερα εντός της ημέρας είχε βρεθεί να υποχωρεί έως και τα 23,5 ευρώ.