fbpx

Πετρέλαιο θέρμανσης: Σαρωτικοί έλεγχοι για παράνομη χρήση και λαθρεμπόριο

0 155

Φόβους ότι από την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου που ξεκίνησε η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με τιμές από 1,35 έως 1,45 ευρώ το λίτρο, χαμηλότερες κατά 0,45 έως 0,75 ευρώ το λίτρο από τις τιμές του πετρελαίου κίνησης, θα αρχίσουν να δρουν δεκάδες κυκλώματα λαθρεμπορίας πετρελαίου θέρμανσης καθώς επίσης και ότι θα εμφανιστεί πλήθος περιπτώσεων επιχειρήσεων που θα χρησιμοποιήσουν το πετρέλαιο θέρμανσης ως καύσιμο κίνησης για οχήματα και μηχανήματα εκφράζονται από κρατικούς αξιωματούχους και παράγοντες της αγοράς.

Το γεγονός ότι το πετρέλαιο κίνησης έχει ακριβύνει πάρα πολύ και η τιμή του έχει εκτιναχθεί πάνω από τα 1,90-2,00 ευρώ το λίτρο, ακόμη και σε επίπεδα υψηλότερα από τις τιμές της βενζίνης, αποτελεί τεράστιο πρόβλημα για χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες που κινούν οχήματα και μηχανήματα με πετρέλαιο κίνησης. Το πρόβλημα αυτό είναι πολύ πιθανό να το… αξιοποιήσουν:

α) Επιτήδειοι που ασκούν δραστηριότητες εμπορίας πετρελαιοειδών, για να αισχροκερδήσουν πωλώντας πετρέλαιο θέρμανσης ως πετρέλαιο κίνησης σε πελάτες τους επιχειρηματίες ή ιδιώτες. Εκμεταλλευόμενοι την τεράστια διαφορά τιμών μεταξύ των δύο ειδών πετρελαίου θα προσπαθήσουν να εξαπατήσουν τους χρήστες του πετρελαίου κίνησης πωλώντας τους πετρέλαιο θέρμανσης, αγορασμένο σε τιμές 1,35-1,45 ευρώ το λίτρο, ως πετρέλαιο κίνησης, με τιμές 1,9-2,2 ευρώ το λίτρο. Με τον τρόπο αυτό, οι επιτήδειοι μπορούν να κερδίσουν τεράστια ποσά αφού για κάθε λίτρο πετρελαίου που θα διαθέτουν η διαφορά μεταξύ της τιμής που θα το έχουν αγοράσει και της τιμής που θα το πωλούν θα κυμαίνεται από 0.45 έως 0,75 ευρώ. Τέτοια μεγάλη διαφορά τιμής αν πολλαπλασιαστεί με δεκάδες έως και εκατοντάδες χιλιάδες λίτρα πετρελαίου θέρμανσης που μπορούν να πωληθούν ως πετρέλαιο κίνησης, μπορεί να αποφέρει στα κυκλώματα των επιτηδείων παράνομα κέρδη ύψους δεκάδων έως και εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

β) Επιχειρηματίες που θα θελήσουν να μειώσουν το κόστος λειτουργίας οχημάτων και μηχανημάτων τους αγοράζοντας πετρέλαιο θέρμανσης για να το χρησιμοποιήσουν ως πετρέλαιο κίνησης! Εκμεταλλευόμενοι δηλαδή κι αυτοί την τεράστια διαφορά τιμών μεταξύ των δύο ειδών πετρελαίου θα επιχειρήσουν να γλιτώσουν τεράστια ποσά χρησιμοποιώντας για τους κινητήρες των οχημάτων και των μηχανημάτων τους πετρέλαιο θέρμανσης αντί για πετρέλαιο κίνησης.

Σημειώνεται ότι η διαφορά των 0,45-0,75 ευρώ το λίτρο στις τιμές των δύο ειδών πετρελαίου οφείλεται κατά κύριο λόγο στην επιδότηση των 0,25 ευρώ το λίτρο την οποία έχει ήδη νομοθετήσει η κυβέρνηση, στην επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης μειωμένου κατά 0,13 ευρώ το λίτρο στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο γεγονός ότι επί του μειωμένου αυτού συντελεστή ΕΦΚ υπολογίζεται αναλογικά μειωμένος ΦΠΑ που έχει επίπτωση περαιτέρω μείωσης της τελική τιμής κατά 0,03-0,05 ευρώ το λίτρο.

Οι πιθανότητες να εμφανιστούν στην αγορά κρούσματα παράνομης διακίνησης και χρήσης πετρελαίου θέρμανσης ή ακόμη και νοθείας πετρελαίου κίνησης με πετρέλαιο θέρμανσης έχει σημάνει συναγερμό στις τελωνειακές υπηρεσίες και σε άλλες συναρμόδιες ελεγκτικές κρατικές αρχές. Οι ελεγκτικές υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και άλλων δημοσίων ελεγκτικών αρχών αναμένεται σύντομα να ξεκινήσουν εντατικούς ελέγχους στην αγορά για τον εντοπισμό κρουσμάτων λαθρεμπορίας και παράνομης χρήσης πετρελαίου θέρμανσης. Οι κυρώσεις για τους παραβάτες που θα εντοπίζονται θα είναι βαρύτατες.

Οι έλεγχοι θα πραγματοποιούνται με τους εξής τρόπους:

1) Επιτόπιες επισκέψεις στις εγκαταστάσεις επιχειρήσεων εμπορίας πετρελαιοειδών και πρατηρίων υγρών καυσίμων για ελέγχους στις δεξαμενές αποθήκευσης πετρελαίου θέρμανσης και πετρελαίου κίνησης και στα παραστατικά διακίνησης και πώλησης των δύο προϊόντων.

Εφόσον διαπιστώνεται ότι οι πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης είναι δυσανάλογα υψηλότερες των πωλήσεων πετρελαίου κίνησης οι έλεγχοι θα γίνονται ακόμη πιο λεπτομερείς προκειμένου να εντοπίζονται οι περιπτώσεις στις οποίες το πετρέλαιο θέρμανσης διατέθηκε παράνομα σε πελάτες χονδρικής ή λιανικής για να χρησιμοποιηθεί ως πετρελαίου κίνησης. Στις περιπτώσεις εντοπισμού και επιβεβαίωσης παραβάσεων θα επιβάλλονται πρόστιμα για λαθρεμπορία, ενώ θα επιβάλλονται και οι διαφορές του ειδικού φόρου κατανάλωσης προσαυξημένες με πρόσθετες χρηματικές κυρώσεις. Παράλληλα οι παραβάτες θα παραπέμπονται και για φορολογικούς ελέγχους προκειμένου να διαπιστώνεται τυχόν διάπραξη παραβάσεων χρήσης εικονικών ή ανακριβών τιμολογίων για να καλυφθεί η παράνομη διακίνηση πετρελαίου θέρμανσης. Οι παραβάσεις αυτές επισύρουν βαρύτατα πρόστιμα, καταλογισμούς πρόσθετων φόρων και προσαυξήσεων, καθώς και ποινικές κυρώσεις.

Εφόσον διαπιστώνεται ότι δεν έχει καταγραφεί ή καταγράφηκε εσφαλμένα η χωρητικότητα των δεξαμενών της επιχείρησης στο Μητρώο Δεξαμενών Ενεργειακών Προϊόντων (κρυφές-παράνομες δεξαμενές) θα επιβάλλεται πρόστιμο από 5.000 έως 15.000 ευρώ για κάθε δεξαμενή, ανάλογα με το είδος της δεξαμενής και της εγκατάστασης.

Σε περίπτωση μη πλήρωσης από τον υπόχρεο των όρων, προϋποθέσεων και προδιαγραφών της εγγραφής στο μητρώο των δεξαμενών, θα του επιβάλλεται πρόστιμο από 500 ευρώ έως 5.000 ευρώ.

Εφόσον διαπιστώνεται ότι ο κάτοχος άδειας εμπορίας πετρελαιοειδών προϊόντων κατέχει, διακινεί και εμπορεύεται πετρέλαιο κίνησης νοθευμένο με πετρέλαιο θέρμανσης θα σφραγίζεται προσωρινά η εγκατάσταση, όπου διαπιστώνεται η παράβαση, για χρονικό διάστημα από 10 έως 90 ημέρες και θα δημοσιοποιούνται τα στοιχεία της επωνυμίας της εγκατάστασης και του κατόχου της άδειας λειτουργίας αυτής, σε δικτυακό τόπο της Α.Α.Δ.Ε..

Σε περίπτωση που θα διαπιστώνεται διακίνηση πετρελαιοειδών προϊόντων με βυτιοφόρα οχήματα που δεν φέρουν ηλεκτρονικό σύστημα γεωγραφικού εντοπισμού (GPS), θα επιβάλλεται πρόστιμο από 25.000 έως 250.000 ευρώ για κάθε μεταφορικό μέσο.

Σε περίπτωση που εντοπίζεται η μη πλήρωση των όρων και προδιαγραφών της εγκατάστασης και λειτουργίας των ηλεκτρονικών συστημάτων γεωγραφικού εντοπισμού (GPS) και της ηλεκτρονικής μετάδοσης δεδομένων, θα επιβάλλεται πρόστιμο από 1.000 έως 250.000 ευρώ.

2) Λήψη δειγμάτων από ρεζερβουάρ πετρελαιοκίνητων οχημάτων και από τις δεξαμενές επιχειρήσεων, προκειμένου να διαπιστώνεται εάν το πετρέλαιο που χρησιμοποιούν είναι για θέρμανση και, ως εκ τούτου, το καταναλώνουν παράνομα για την κίνηση των οχημάτων τους ή των μηχανημάτων τους.

Σημειώνεται ότι το πετρέλαιο θέρμανσης έχει χρώμα κόκκινο και περιέχει ειδικό ιχνηθέτη, ως δείκτη φορολογικής σήμανσης. Το χρώμα του πετρελαίου θέρμανσης επιτυγχάνεται με προσθήκη κατάλληλης χρωστικής σε ποσοστό τέτοιο ώστε η ένταση του χρώματος να κυμαίνεται σε συγκεκριμένο εύρος. Ο προσδιορισμός της εντάσεως του χρώματος γίνεται με ειδική μέθοδο. Στις περιπτώσεις λοιπόν που θα εντοπίζονται ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης στα ρεζερβουάρ πετρελαιοκίνητων οχημάτων ή στις δεξαμενές πετρελαίου κίνησης επιχειρήσεων θα τεκμηριώνεται η παράβαση της παράνομης χρήσης πετρελαίου θέρμανσης ως καυσίμου κίνησης και θα επιβάλλονται πρόστιμα για ρύπανση του περιβάλλοντος. Κι αυτό διότι το πετρέλαιο θέρμανσης περιέχει θείο σε ποσότητα 80 φορές μεγαλύτερη από το πετρέλαιο κίνησης με αποτέλεσμα η χρήση του ως καυσίμου κίνησης να επιβαρύνει το περιβάλλον. Τα πρόστιμα αυτά κυμαίνονται από 500 έως και 2.000.000 ευρώ ανάλογα με το μέγεθος και την έκταση της παράβασης.

Επιπλέον σε κάθε περίπτωση που θα διαπιστώνεται η χρησιμοποίηση πετρελαίου θέρμανσης αντί πετρελαίου κίνησης για την κυκλοφορία οχήματος ή λειτουργία μηχανήματος, θα επιβάλλεται στον κάτοχο αυτού αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος ή λειτουργίας του μηχανήματος για ένα (1) έτος. Σε περίπτωση υποτροπής η άδεια θα αφαιρείται οριστικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More