Placement ΕΤΕ: Το λάθος του 2023 δεν διορθώνεται με λάθος το 2024
Ο απόηχος του placement της ΕΤΕ που ολοκληρώθηκε με περιπέτειες την Τετάρτη ήταν αρνητικός για το ελληνικό χρηματιστήριο, όσο και οι θεσμικοί φορείς (κυβέρνηση, ΤΧΣ και ΤτΕ) θέλησαν να κάνουν ‘ψυχολογικό μασάζ’ στην αγορά.
Ηταν η πρώτη φορά στα τόσα χρόνια που βλέπουμε αντίστοιχες διαδικασίες που η αγορά ‘κουράστηκε’ με παλινωδίες. Πολλές άστοχες δηλώσεις, πολλές υπερφίαλες αντιδράσεις , κακός χειρισμός από τους αναδόχους και το ΤΧΣ και ένα αγχώδες 3μερο για το ελληνικό Βιβλίο που έκλεισε με μόλις 130 εκατ. Ευρώ τοποθετήσεις. Εάν δούμε και πως τοποθετήθηκαν οι έλληνες ιδιώτες , δείχνει ότι η αγορά αδιαφόρησε. ‘Δύο φορές να κατεβάσεις το ανώτατο όριο μέσα σε 4 ώρες , αυτό ούτε στη λαική αγορά της γειτονιάς δεν γίνεται’ μας είπαν με χιούμορ κάποιοι χρηματιστές.
Ο λανθασμένος χειρισμός έχει δύο βασικές αιτίες. Η πρώτη αιτία ήταν το προηγούμενο placement του Νοεμβρίου 2023 όταν έγινε με εγκληματικό discount για την τιμή της ΕΤΕ. Η 1Voice είχε επισημάνει το ξεπούλημα (άνευ εισαγωγικών) της Τράπεζας τότε. Τo placement έγινε στα 5,3 ευρώ και τρέχουσα τιμή στο ταμπλό τα 6,2 ευρώ. Ένα discount πάνω από 15%, που ήταν πρωτοφανές στα διεθνή χρονικά που δίνουν μέχρι 5-6% maximum. Οι ευθύνες για το ξεπούλημα του 2023 βαρύνουν άμεσα το ΤΧΣ και έμμεσα (ίσως και περισσότερο από το ΤΧΣ) τους πολιτικούς προισταμένους του ΤΧΣ, δηλαδή το Υπουργείο Οικονομικών και βέβαια το Μέγαρο Μαξίμουμ.
Το μήνυμα που είχε περάσει τότε, ήταν ‘δώστα όλα με κάθε κόστος’. Αλλά καθώς υπήρχε αρκετή απειρία, διαμορφώθηκε ένα μεγάλο discount.
Στο placement που ολοκληρώθηκε προχθες, είχαν καλλιεργηθεί μεγάλες προσδοκίες. Υπήρχαν πολλές εκθέσεις ξένων οίκων που έλεγαν ότι η χρηματιστηριακή τιμή της ΕΤΕ μπορεί να φτάσει και μέχρι τα 10 ευρώ/ μετοχή. Η κυβέρνηση είχε σπεκουλάρει στο placement για να δείξει την επιτυχία της οικονομικής της πολιτικής, το ΤΧΣ για να δώσει ένα ένδοξο τέλος στη λειτουργία του και κυρίως να ξεπλύνει το λάθος του 2023. Προφανέστατα δεν είχαν υπολογίσει ότι οι χρηματιστηριακές αγορές στο εξωτερικό βρίσκονται εν μέσω οικονομικής και γεωπολιτικής κρίσης.
Επίσης δεν είχαν υπολογίσει ότι οι έλληνες επενδυτές ήταν ΠΑΝΤΕΛΩΣ αδιάφοροι για το εγχείρημα. Αυτά ήταν τα εμφανή λάθη. Ενδεχομένως στα εσωτερικά να υπήρχαν και άλλα λάθη τα οποία εμείς οι δημοσιογράφοι δεν τα έχουμε εντοπίσει ακόμη.
Πάντως εάν θέλουμε να δούμε τους πραγματικά υπεύθυνους για το φιάσκο που ταλαιπώρησε όχι μόνο την ΕΤΕ αλλά και τις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές όπως φάνηκε σε 3 συνεδριάσεις, θα πρέπει να ξεχάσουμε τον κ. Ξηρουχάκη. Οι πραγματικά υπεύθυνοι είναι οι άνθρωποι του Μ.Μ. και το Υπουργείο Οικονομικών.