Πληροφορική-Τηλεπικοινωνίες: Στα $921,9 δισ. οι δαπάνες στην Ευρώπη φέτος

0 14

Ανοδικά θα κινηθεί και το 2020 η ευρωπαϊκή αγορά Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), αν και το πρόσημο θα είναι υποδεέστερο αυτού που επιτεύχθηκε το 2019. Οι δαπάνες στην ευρωπαϊκή αγορά Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών αναμένεται να φθάσουν φέτος τα $921,9 δισ. το 2020, σημειώνοντας αύξηση κατά 2,2% έναντι του 2019.

Ο προβλεπόμενος ρυθμός ανάπτυξης, ωστόσο, υπολείπεται αυτού που πέτυχε η ευρωπαϊκή αγορά ΤΠΕ το 2019, το οποίο εκτιμάται στο 4,1%. Την εικόνα αυτή περιγράφει η International Data Corporation (IDC) σε σχετική ανάλυσή της (Worldwide Black Book: Standard Edition).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της IDC, η αξία της αγοράς Πληροφορικής στην Ευρώπη, η οποία αυξήθηκε κατά 6% το 2019, θα κινηθεί μεν ανοδικά και το 2020, αλλά σε ποσοστό μόνο 3%, λόγω των παγκόσμιων οικονομικών προκλήσεων. Επίσης, η προοπτική του Brexit συνεχίζει να δημιουργεί ένα αβέβαιο τοπίο στην ευρωπαϊκή αγορά τεχνολογίας.

Στο μεταξύ, ο εν εξελίξει παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος θα έχει και αυτός αρνητικό αντίκτυπο στην αγορά Πληροφορικής τόσο στη Δυτική Ευρώπη (WE), όσο και στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη (CEE). Παρά τις αβεβαιότητες και τους πιο υποτονικούς ρυθμούς, η αγορά ΤΠΕ στην Ευρώπη θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά τουλάχιστον μέχρι το 2023. 

Οι εκτιμήσεις για το 2023

Οι δαπάνες για υπηρεσίες Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών θα ξεπεράσουν τα $994 δισ. το 2023, κυρίως λόγω της ανοδικής πορείας της αγοράς λογισμικού και των υπηρεσιών, όπου αναμένεται όλο και μεγαλύτερος αριθμός έργων της λεγόμενης 3ης πλατφόρμας και του ψηφιακού μετασχηματισμού. Ωστόσο, η περιορισμένη ανάπτυξη στις πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών και των συσκευών tablet, όπως και των servers, θα αποτελέσουν  εμπόδιο για την περαιτέρω ανάπτυξη της συνολικής αγοράς πληροφορικής.

Η αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών στην Ευρώπη εκτιμάται ότι πέτυχε το 2019 ανάπτυξη κατά 7,5%, η οποία οφείλεται, κυρίως, στην αύξηση των δαπανών στον εμπορικό τομέα. Αντίθετα, η αγορά των tablet, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, σημείωσε ετήσια πτώση το 2019. Η αγορά υποδομών πληροφορικής (συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού δικτύου) σημείωσε αύξηση πωλήσεων 16% πέρυσι και θα διατηρήσει αυτόν τον ρυθμό υγιούς ανάπτυξης και το 2020, αλλά και σε όλη την περίοδο πρόβλεψης έως το 2023.

Η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για υπηρεσίες cloud είναι ο παράγοντας που, κατά κύριο λόγο, θα διατηρήσει σταθερή την αγορά υποδομών Πληροφορικής κατά τα επόμενα χρόνια, παρά τη βραδεία ανάπτυξη (ή ακόμα και τη μείωση) των εσόδων σε ορισμένες υποκατηγορίες, όπως τα συστήματα αποθήκευση και οι servers.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More