Ποια κίνητρα θα δοθούν για τη χρήση πλαστικού χρήματος
Έκπτωση φόρου εισοδήματος και κληρώσεις για «πλούσια» δώρα θα είναι τα κίνητρα που θα δώσει το υπουργείο Οικονομικών στους φορολογούμενους για να εξοφλούν δαπάνες τους με τη χρήση «πλαστικού» χρήματος. Ταυτόχρονα, σχεδιάζονται ήδη και κίνητρα προς τις επιχειρήσεις.
Την παροχή των κινήτρων αυτών προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης, μιλώντας στο δεύτερο συνέδριο ψηφιακών συναλλαγών. Ο κ. Αλεξιάδης επεσήμανε μάλιστα ότι εκτός από το βασικό «πακέτο» μέτρων που θα στηρίξουν την «επιχείρηση» ηλεκτρονικών πληρωμών, σχεδιάζονται και άλλες δράσεις που θα ενισχύσουν τη διείσδυση των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών σε όλο το φάσμα της κοινωνίας. Ανέφερε δε χαρακτηριστικά την αναγνώριση των δαπανών των επιχειρήσεων που έχουν εξοφληθεί μόνο με ηλεκτρονικά μέσα, καθώς και φοροαπαλλαγές, οι οποίες όμως δεν θα πρέπει να δημιουργούν πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος στην οικονομία.
Όπως ανέφερε εξάλλου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, έχει ήδη δοθεί εντολή σε όλες τις υπηρεσίες να προχωρήσουν στη σύνταξη διατάξεων και αποφάσεων σε θέματα που αφορούν στη μείωση της χρήσης μετρητών σε συναλλαγές των πολιτών με τις Εφορίες και γενικότερα με το Δημόσιο (e-οίκοθεν) καθώς και για την προώθηση του ηλεκτρονικού παραβόλου σε όλες τις συναλλαγές με το Δημόσιο, αντί για μετρητά.
Για τον έλεγχο και τη διασφάλιση των συναλλαγών θα θεσπιστεί επίσης νέο πλαίσιο ώστε να παρέχονται στοιχεία και πληροφορίες στο υπουργείο Οικονομικών, με σκοπό την ηλεκτρονική διενέργεια διασταυρώσεων και την καλύτερη στόχευση των φορολογικών ελέγχων.
Ορόσημο στην όλη προσπάθεια της κυβέρνησης, που κεντρικό άξονα έχει τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, αποτελεί και η διασύνδεση των φορολογικών ταμειακών μηχανών με τα πληροφοριακά συστήματα του υπουργείου Οικονομικών, καθώς και η αποστολή στοιχείων τόσο από παρόχους υπηρεσιών πληρωμών όσο και από εταιρείες παροχής διαδικτυακών τυχερών παιγνίων.
Η επιτυχία πάντως της όλης προσπάθειας, κατά τον κ. Αλεξιάδη, απαιτεί τη συμβολή όλων των εμπλεκόμενων φορέων της κοινωνίας, φέρνοντας ως παράδειγμα τη λήψη των κατάλληλων μέτρων από τις Τράπεζες σε ό,τι αφορά:
– τη μείωση των προμηθειών για συναλλαγές με κάρτες
– την ασφάλεια των ηλεκτρονικών συναλλαγών
– τη διευκόλυνση προμήθειας του κατάλληλου εξοπλισμού (π.χ. POS) σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις.
Τα συγκεκριμένα μέτρα θεωρούνται απαραίτητα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, για την καθολική υιοθέτηση των ηλεκτρονικών πληρωμών στην αγορά, ενώ τα όποια βραχυχρόνια κόστη δεν πρέπει να αποθαρρύνουν την όλη προσπάθεια, καθώς τα μακροχρόνια οφέλη αναμένεται να είναι τεράστια για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.
Ο κ. Αλεξιάδης υπογράμμισε επίσης τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση σε θέματα ψηφιακής σύγκλισης αναφερόμενος στην ίδρυση της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής που υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό και στόχο έχει την κατάρτιση της Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής για την Ψηφιακή Πολιτική, καθώς και τη διαμόρφωση εθνικών θέσεων για τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς.