Ποια κρυπτονομίσματα θα επιβιώσουν μέχρι το 2026
Γράφει ο Βασίλης Παζόπουλος*
Οι πρώτες απόπειρες να κατασκευαστούν οχήματα με μηχανή εσωτερικής καύσης άρχισαν το 1891. Ήταν άσχημα, ελάχιστα λειτουργικά, με τρεις τροχούς και έμοιαζαν πολύ με την κλασική άμαξα.
Ας έρθουμε στη θέση κάποιου μικροεπενδυτή εκείνης της εποχής, ο οποίος ανακάλυψε και πίστεψε στην καινοτομία του αυτοκινήτου. Κάποιου που διέβλεψε τα πλεονεκτήματα του μηχανοκίνητου οχήματος έναντι του κάρου με τα άλογα. Αρκούσε η διορατικότητά του για να βγει κερδισμένος; Δυστυχώς, όχι.
Ενώ υπήρχαν πολλά εργοστάσια που άρχισαν να παράγουν αυτοκίνητα, τελικά μόνο ένα μεγαλούργησε: του Henry Ford. Αν είχε αγοράσει μετοχές μίας από τις υπόλοιπες εταιρείες, ήταν θέμα χρόνου να χάσει τα χρήματά του.
Κάτι παρόμοιο συμβαίνει με την Blockchain τεχνολογία, η οποία αποτελεί μια από τις πιο ελπιδοφόρες τεχνολογικές εξελίξεις του 21ου αιώνα. Πολλά από τα κρυπτονομίσματα που κυκλοφορούν σήμερα θα αποτύχουν. Όταν αναφέρουμε πολλά, εννοούμε πως ακόμα και το 90% των σημερινών κρυπτονομισμάτων είναι πολύ πιθανό να εξαφανιστούν μέσα στα επόμενα ένα με δύο χρόνια.
Ακούγεται τρομακτικό ότι τόσα πολλά δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν, αλλά δεν είναι αναγκαστικά κακό. Κάθε τεχνολογία για να αναπτυχθεί, χρειάζεται ανθρώπους και χρήματα για πειράματα, όπως η ιατρική τα πτώματα. Χάρη σε αυτά μπορείς να επωφεληθείς της ιατρικής προόδου. Φτάνει να είσαι ανάμεσα σε εκείνους που θα επιβιώσουν.
Ακούγεται σαν να ψάχνουμε τον γνωστό ψύλλο στ’ άχυρα. Δεν είναι έτσι όμως. Υπάρχουν τεχνικές που σε βοηθούν να ανακαλύψεις τα εγχειρήματα που έχουν καλές προοπτικής ανάπτυξης. Ωστόσο χρειάζεται κόπος, μελέτη.
Η ανάλυση στα crypto δεν γίνεται με τον ίδιο τρόπο που μελετάμε τις μετοχές. Εκεί έχουμε από μακροοικονομικά στοιχεία μέχρι ισολογισμούς εταιρειών, ταμειακές ροές, μερίσματα.
Στα κρυπτονομίσματα κινούμαστε διαφορετικά, αλλά η βασική αρχή παραμένει η ίδια. Διερευνούμε πώς λειτουργεί η οντότητα πίσω από κάθε νόμισμα, κατανοούμε το επιχειρηματικό της μοντέλο και τα μελλοντικά σχέδιά της. Στον κόσμο των επιχειρήσεων και των επενδύσεων, δεν κοιτάμε το σήμερα. Πάντα το αύριο. Ωστόσο, προκειμένου να στεφθούν οι προσπάθειές μας με επιτυχία, θα πρέπει να το δούμε από τώρα!
Μέσα από νέα εγχειρήματα θα ξεπηδήσουν ενδιαφέρουσες ιδέες και εφαρμογές που δεν θα έχουμε δει στο παρελθόν. Εξ ορισμού «επιχειρώ» σημαίνει ότι αναλαμβάνω κάποιο ρίσκο. Όμως, πρέπει το ρίσκο αυτό να έχει μια ορθολογική βάση.
Είναι καλό να μας συναρπάζει ένα νέο σχέδιο, μια νέα επιχειρηματική ή τεχνολογική ιδέα. Όμως, από εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Κατ’ αρχάς οι φιλόδοξοι επιχειρηματίες θα πρέπει να μαζέψουν τα λεφτά για να ξεκινήσουν. Πολλοί αποτυγχάνουν να ξεπεράσουν ακόμα και αυτό το αρχικό εμπόδιο.
Φτιάχνοντας επιχειρήσεις από το μηδέν, είναι πολύ δύσκολη υπόθεση. Συναντάς άπειρες δυσκολίες στην πορεία. Αυτός είναι ο λόγος που η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρηματικών προσπαθειών αναπόφευκτα θα χαθεί. Θα μείνουν από λεφτά ή ιδέες ή κοινό. Θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες που θα τους λυγίσουν, ο ανταγωνισμός θα τους αφήσει πίσω, η κοινότητά τους θα συρρικνωθεί λόγω απογοήτευσης, θα έχουν ξεπηδήσει νέες ιδέες, πιο ενδιαφέροντες εφαρμογές.
Μια ειδική, αλλά δυστυχώς ιδιαίτερα μεγάλη κατηγορία στον χώρο των κρυπτονομισμάτων αφορά τους απατεώνες. Αυτοί δεν προσπαθούν καν να επιτύχουν κάτι. Επενδύουν τα χρήματα των αφελών σε χορεύτριες και πίνουν τα κοκτέιλ τους πάνω σε μια αιώρα στην Καραϊβική. Στην υγειά των κορόιδων.
Είναι γεγονός πως υπάρχουν πολλές εικασίες και καμία οριστική απάντηση. Αυτό είναι που κάνει το κυνήγι του θησαυρού τόσο γοητευτικό. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ακόμα ποιες νέες αποκεντρωμένες εφαρμογές θα προκύψουν.
Το blockchain υπόσχεται να φέρει στη ζωή μας ένα νέου τύπου αναβαθμισμένο διαδίκτυο. Από εκεί θα αναδειχθεί η νέα Microsoft, η νέα Facebook, η νέα Google. Με τη μόνη διαφορά πως τώρα οι εξελίξεις θα κινηθούν πολύ πιο γρήγορα.