Ποινές έως 7 χρόνια στους 12 σωφρονιστικούς – Αποσύνδεση των βασανιστηρίων από το θάνατο του Ίλι Καρέλι
Ποινές κάθειρξης από 5 έως 7 έτη επέβαλε την Πέμπτη το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης σε 12 σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Κρίθηκαν ένοχοι για την υπόθεση του αλβανού κρατούμενου Ίλι Καρέλι, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στις φυλακές Νιγρίτας, τον Μάρτιο του 2014.
Το δικαστήριο αποφάσισε να τους αφήσει ελεύθερους ενόψει του Εφετείου, υπό τον όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Άλλος ένας δεσμοφύλακας καταδικάστηκε σε φυλάκιση 3 ετών με τριετή αναστολή, ενώ ο τότε διευθυντής των φυλακών, που κατηγορείτο για υπόθαλψη εγκληματία, αθωώθηκε λόγω αμφιβολιών.
Σύμφωνα με την ετυμηγορία του δικαστηρίου, έξι εκ των κατηγορούμενων δεσμοφυλάκων καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 5 ετών, άλλοι τρεις σε κάθειρξη 6 ετών και οι υπόλοιποι τρεις, μεταξύ αυτών ένας αρχιφύλακας κι ένας υπαρχιφύλακας, σε κάθειρξη 7 ετών.
Αποσυνδέοντας τον θάνατο του 42χρονου βαρυποινίτη από τα βασανιστήρια που υπέστη, το δικαστήριο έκρινε ένοχους τους κατηγορούμενους για τέλεση βασανιστηρίων, από τα οποία προκλήθηκαν βαριές σωματικές βλάβες στον Καρέλι, σε βαθμό κακουργήματος.
Ο σωφρονιστικός υπάλληλος-εξωτερικός φρουρός στον οποίο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης, κρίθηκε ένοχος για βασανισμό, αλλά σε πλημμεληματικό βαθμό.
Στο εδώλιο είχαν παραπεμφθεί συνολικά 14 σωφρονιστικοί υπάλληλοι, που κατηγορήθηκαν ότι υπέβαλαν τον Καρέλι σε βασανιστήρια ως αντίποινα για τη δολοφονία που είχε διαπράξει σε βάρος του συναδέλφου τους Γιώργου Τσιρώνη, στις φυλακές Μαλανδρίνου.
Το δικαστήριο έκανε εν μέρει δεκτή την προ ημερών πρόταση της εισαγγελέως της έδρας, που είχε ζητήσει την ενοχή των κατηγορουμένων για τέλεση βασανιστηρίων στην απλή μορφή της πράξης, κρίνοντας ότι ο θάνατος του κρατούμενου προκλήθηκε ύστερα από καρδιακό επεισόδιο, η έναρξη του οποίου τοποθετείται χρονικά πριν την άφιξή του στις φυλακές της Νιγρίτας.
«Δεν επρόκειτο για επεισόδιο μια κι έξω» είχε αναφέρει κατά την αγόρευσή της η εισαγγελέας, προσθέτοντας ότι οι κατηγορούμενοι δεν γνώριζαν ότι ο Καρέλι ήταν καρδιακός, ούτε ότι τελούσε σε κατάσταση ισχαιμικού επεισοδίου.
Τελικά, το δικαστήριο αποφάσισε να κηρύξει τους δεσμοφύλακες ένοχους για βασανιστήρια, σε συνδυασμό με τη βαριά σωματική βλάβη που προκλήθηκε στο θύμα.