fbpx

Ποιοι κλάδοι και επενδυτές επωφελούνται από τον πρωτοφανή πληθωρισμό

0 290

Από την ProfitLevel*
Πώς επηρεάζει ο αυξανόμενος πληθωρισμός τους επενδυτές στις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές; Σύμφωνα με την ανασκόπηση της ProfitLevel, μεταξύ των πιο κερδοφόρων βιομηχανιών είναι τα Εμπορεύματα και το Πετρέλαιο, το Φυσικό Αέριο και η Ηλεκτρική Ενέργεια. Με τον πληθωρισμό να λειτουργεί ως τροχοπέδη, υπάρχουν επί του παρόντος άλλοι τομείς στους οποίους αξίζει να στραφεί η προσοχή, όπως το λιανεμπόριο, ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στις ΗΠΑ, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα είναι ο «φύλακας» του πληθωρισμού. Στη συνεδρίαση της Fed τον Σεπτέμβριο, είδαμε την τρίτη κατά σειρά αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες. Τι σημαίνει αυτό; Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να αυξάνεται στις ΗΠΑ και οι κεντρικοί τραπεζίτες είναι αποφασισμένοι να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τη νομισματική πολιτική. Τα επιτόκια αναφοράς κυμαίνονται από 3% έως 3,25% στις ΗΠΑ.

Κάθε περιοχή έχει τις δικές της προδιαγραφές. Τα κατά προσέγγιση ποσοστά πληθωρισμού στην ΕΕ και τις Ηνωμένες Πολιτείες κυμαίνονται μεταξύ 8% και 9%. Οι διαφορές εντοπίζονται κυρίως στην προσέγγιση της νομισματικής πολιτικής και στην καταπολέμηση του πληθωρισμού. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα αντιμετωπίζει μεγαλύτερη πρόκληση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως αποδεικνύεται από τον καθορισμό των βασικών επιτοκίων. Ωστόσο, η Ευρώπη βρίσκεται επίσης μπροστά σε περαιτέρω αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής, αύξηση των επιτοκίων, επιβράδυνση της οικονομίας και, ως εκ τούτου, πιθανή πτώση των χρηματιστηρίων.

Πώς ήταν οι αγορές πρόσφατα στους εστιασμένους τομείς των εμπορευμάτων, της ενέργειας και του λιανικού εμπορίου;

Σε αυτούς τους καιρούς, κάθε επενδυτής ανησυχεί για το πού να τοποθετήσει τα κεφάλαιά του ώστε να μην κινδυνεύει. Μια ευκαιρία ήταν στο πρόσφατο παρελθόν ορισμένα εμπορεύματα, όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Αυτό που βλέπαμε το πρώτο εξάμηνο του 2022 ήταν μια μείωση της προσφοράς, η οποία οδήγησε σε εξαιρετικά υψηλές τιμές ενέργειας στην Ευρώπη και κατά συνέπεια υψηλό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, τροφοδοτώντας έτσι τον γενικό πληθωρισμό.

Ένα άλλο κερδοφόρο επενδυτικό αγαθό ήταν εμπορεύματα όπως το σιτάρι και το καλαμπόκι. Από τη μία πλευρά, οι υψηλότερες τιμές για τα γεωργικά προϊόντα είναι καλές για τους αγρότες και τους επενδυτές σε αυτά τα προϊόντα. Από την άλλη, αυτές οι τιμές αντανακλώνται στην τιμή των τροφίμων, καθιστώντας τον πληθωρισμό πιο επώδυνο για τον πληθυσμό.

Ποιες εταιρείες επωφελούνται;

Πρόσφατα, είδαμε ότι οι ενεργειακές εταιρείες ήταν εκείνες που βρίσκονταν σε πλεονεκτική θέση. Μια τέτοια εταιρεία είναι η Exxon Mobil με έδρα τις ΗΠΑ, η οποία ανέφερε κέρδη 17,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων το δεύτερο τρίμηνο του 2022, τριπλασιάζοντας τα κέρδη της σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο. Μια τέτοια διαφορά μπορεί να ενδιαφέρει περισσότερους από έναν επενδυτές και όσοι δεν έχουν ενδιαφερθεί μέχρι τώρα για τον ενεργειακό τομέα μπορεί να έχουν ήδη αλλάξει προοπτική.

Ακολουθεί η British Petroleum, της οποίας τα κέρδη του πρώτου τριμήνου ήταν τριπλάσια από τα 9,1 δισεκατομμύρια δολάρια του προηγούμενου έτους. Άλλες εταιρείες του κλάδου έχουν επίσης λόγους να επευφημούν. Ο γερμανικός ενεργειακός όμιλος RWE αύξησε τα κέρδη του κατά περισσότερο από το ένα τρίτο στα 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2022, ενώ η αυστριακή εταιρεία κοινής ωφέλειας ÖMV σημείωσε αύξηση κερδών κατά 124% τα δύο πρώτα τρίμηνα. Τα μόνα πράγματα που θα μπορούσαν να απειλήσουν την ανάπτυξη αυτών των εταιρειών είναι οι κρατικοί κανονισμοί τιμών και οι φόροι στα υπερκέρδη.

Ένας άλλος τομέας που θα ωφεληθεί από την αύξηση των τιμών των τροφίμων είναι ο τομέας του λιανικού εμπορίου. Ωστόσο, ο πληθωρισμός δεν επηρεάζει τις εταιρείες με τον ίδιο τρόπο, καθώς πρέπει να ληφθούν υπόψη και άλλοι παράγοντες. Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, μπορούμε να πούμε ότι ο κλάδος του λιανικού εμπορίου θα πρέπει να έχει ανοδική πορεία στο άμεσο μέλλον. Έτσι, ο υψηλός πληθωρισμός μπορεί επίσης να είναι μια καλή ευκαιρία για τους επενδυτές να επεκτείνουν τα χαρτοφυλάκιά τους.

 

* Το ProfitLevel είναι ένα καταχωρημένο εμπορικό σήμα της BCM Begin Capital Markets CY Ltd, μιας Κυπριακής Εταιρείας Επενδύσεων (CIF) που εποπτεύεται και ελέγχεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (CySEC).
Το παρόν άρθρο δεν θα πρέπει να θεωρείται ως οποιουδήποτε είδους επενδυτική συμβουλή ή/ και επενδυτική έρευνα ή/και πρόσκληση για οποιεσδήποτε συναλλαγές. Αυτό το υλικό ετοιμάστηκε μόνο για ενημερωτικούς/ εκπαιδευτικούς σκοπούς και δεν εγγυάται ή προβλέπει μελλοντικές επιδόσεις. Οι προηγούμενες αποδόσεις δεν διασφαλίζουν τις μελλοντικές.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More