Ποιος λέει την αλήθεια ;
Εκ διαμέτρου αντίθετες σε βαθμό που να γεννούν υποψίες για τη σκοπιμότητα τους είναι οι δύο τελευταίες εκθέσεις για τις τράπεζες δύο κορυφαίων και θεωρούμενων ως έγκυρων διεθνών οίκων που είδαν αυτές τις μέρες το φως της δημοσιότητας.
Στις 6 Φεβρουαρίου η Goldman Sachs έδωσε στη δημοσιότητα μια άκρως αρνητική έκθεση για τις ελληνικές τράπεζες, προειδοποιώντας μάλιστα για υψηλό κίνδυνο dilution στην Τράπεζα Πειραιώς και δίνοντας σήμα για πώληση της μετοχής.
Ο διεθνής οίκος εκτιμούσε ότι οι ελληνικές τράπεζες (0.2x-0.5x σε όρους P/TBV με βάση τις εκτιμήσεις του 2023) διαπραγματεύονται σαν να είχαν φθάσει ήδη τους ακαθάριστους δείκτες NPE στους στόχους τους για το 2021 .
Χθες η JP Morgan Cazenove, η οποία τους τελευταίους μήνες είναι σταθερά θετική στις ελληνικές τράπεζες αναφέρθηκε σε θετικές προοπτικές για τον κλάδο , αναβαθμίζοντας διπλά μάλιστα τη σύσταση της Πειραιώς (σε overweight).
Το ερώτημα που τίθεται ποιος από τους δύο διεθνείς οίκους είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα: Διότι η μεν Goldman Sachs προχώρησε σε σημαντικές μειώσεις των τιμών στόχων, αφού τις όρισε για την Πειραιώς στα 1,85 ευρώ, από 2,72 ευρώ (-32%), για την Alpha Bank στα 2,13 ευρώ, από 2,38 ευρώ (-10,5%), για την Eurobank στα 0,82 ευρώ, από 0,94 ευρώ (-12,8%) και για την Εθνική στα 2,60 ευρώ, από 2,68 ευρώ (-3%).
Αντίθετα η JP Morgan Cazenove, η οποία αναβάθμισε σε overweight τη σύσταση για την Alpha Bank και την Πειραιώς, διατήρησε την ίδια σύσταση για την Εθνική, ενώ υποβάθμισε σε neutral (ουδετερότητα) τη σύσταση της Eurobank.
Με τούτα και με κείνα το ταμπλό είναι μπερδεμένο. Πτώση 4% κατέγραψε ο τραπεζικός δείκτης με την δημοσίευση της έκθεσης της Goldman Sacks, μετά την GP Morgan χθες παρουσίασε άνοδο 3,6%…