fbpx

Ποιος τραπεζίτης «κάρφωσε» τον Τράγκα…

0 454

Κορυφαίος τραπεζικός παράγων στάθηκε ο «μοιραίος άνθρωπος» για την έναρξη των αποκαλύψεων σχετικά με την αμύθητη κινητή και ακίνητη περιουσία άνω των 100 εκατ. ευρώ, του Γιώργου Τράγκα και την απαρχή του ξετυλίγματος του νήματος, για την «περίεργη» παρουσία στην δημόσια και οικονομική ζωή του τόπου, του ιδιότυπου «δημοσιογράφου – εκδότη – επιχειρηματία – μάνατζερ» για τον οποίον φαίνεται ότι έχουμε πολλά ακόμα να μάθουμε και να δούμε.

Τον τραπεζίτη αυτόν τον γνωρίζουν ελάχιστοι, πολλοί όμως υποπτεύονται ποιος είναι: Ισχυρίζονται για παράδειγμα πως πρόκειται για παράγοντα που αν και τα τελευταία χρόνια αναδείχθηκε στην εγχώρια τραπεζική «πιάτσα», γνωρίζει καλά πρόσωπα και πράγματα εξ αιτίας της ιστορικής του διαδρομής. Είναι οι ίδιοι κύκλοι που συνδέουν την «πρώτη» πληροφόρηση που έχει γύρω από τον «βίο και την πολιτεία» του αιφνιδίως θανόντος τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού αστέρα , γνωστή εβδομαδιαία εφημερίδα, χάρις στο ρεπορτάζ της οποίας, η υπόθεση Τράγκα άρχισε να παίρνει δημοσιότητα.

Γεγονός είναι πως η στενή τραπεζική, επιχειρηματική και δημοσιογραφική πιάτσα των ολίγων δεκάδων εκλεκτών, της εκάστοτε πολιτικής εξουσίας γνώριζε (ή υποπτευόταν) επί σειρά ετών, ότι οι ξαφνικές μεταστροφές Τράγκα για διάφορα μεγάλα θέματα που αναδείκνυε η επικαιρότητα, ήταν πολύ δύσκολο να οφείλονται μόνο στον χαρακτήρα του και τις συνέπειες του σακχαρώδους διαβήτη από τον οποίο έπασχε. Άλλωστε όπως δηλώνουν οι γιατροί του, ο διαβήτης ήταν υπό έλεγχο.

Γνώση του θέματος πρέπει να έχουν και οι κατά καιρούς εργοδότες του, αν και ο «βασιλιάς των αποκαλύψεων», είχε αυτονομηθεί τα τελευταία χρόνια, νιώθοντας ότι δεν μπορεί να δρα «υπό τη σκέπη» τρίτων, αφού μπορεί από μόνος του να «καθάριζε», μέσω των εκπομπών του, ακόμα και την πιο περίπλοκη υπόθεση: Εγγύηση για αυτό η σημαντική επιρροή του στην κοινή γνώμη και τα (πρόθυμα) κανάλια μεταφοράς της, όλων των αποχρώσεων.

Πολιτικοί με θητεία δεκαετιών στην αριστερά δεν διστάζουν να μιλήσουν για κάποιους συναδέλφους τους, πρόθυμους να συμβάλλουν στον καταγγελτικό λόγο Τράγκα, μέσω της παρουσίας τους στις εκπομπές του, αν και δηλώνουν ότι όλα αυτά οφείλονταν όχι σε σκοπιμότητες, αλλά σε αφέλεια και την δυνατότητα αξιοποίησης της «δύναμης των μέσων». Η ουσία είναι ότι  η «δουλειά γινόταν» και η κάθε πλευρά αποκόμισε, αυτό που απέβλεπε.

Πάντως απορίας άξιο παραμένει το γεγονός πως ο Γιώργος Τράγκας κατόρθωσε να χτίσει την αμύθητη περιουσία του, επί σειρά πολλών ετών, χωρίς ποτέ να κινήσει τις υποψίες της Αρχής Καταπολέμησης Εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και οι αποκαλύψεις έγιναν κατόπιν καταγγελιών και μετά τον θάνατό του, όταν ξέσπασε ο «εμφύλιος των κληρονόμων».

Πιθανόν αυτό να οφείλεται στο γεγονός ότι η Αρχή λειτουργεί καθαρά διεκπεραιωτικά και δεν εξετάζει λόγω εγγενών αδυναμιών (έλλειψη προσωπικού) έστω και συγκριτικά από έτος σε έτος τις δηλώσει πόθεν έσχες που υποβάλλονται. Έτσι μπορεί να επιβάλλει αυστηρά πρόστιμα για την μη υποβολή δήλωσης, αλλά δεν ελέγχει την «καμπύλη» των περιουσιών όσων υποχρεούνται να δηλώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και των στενών συγγενικών τους προσώπων.

Αναπάντητο μένει και το αμείλικτο ερώτημα που προκύπτει από τις αποκαλύψεις που γίνονται: πως δηλαδή ένας έξυπνος μεν  άνθρωπος, αλλά περιορισμένων δυνατοτήτων (απαιτούνται εξειδικευμένες νομικές και οικονομικές γνώσεις και άπταιστα οικονομικά αγγλικά) για «πλεύση» στους δαιδαλώδεις διαδρόμους των offshore εταιριών, «βρήκε άκρες» και δημιούργησε μια αμύθητη περιουσία. Για αυτό δεν αρκούσε ένα καλό δικηγορικό γραφείο στη Λευκωσία. Κάποιοι από την Αθήνα του είχαν δείξει το δρόμο και αυτοί γνώριζαν καλά το διεθνές τραπεζικό σύστημα.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More