fbpx

Πώς ο πληθωρισμός “γονατίζει” νοικοκυριά και επιχειρήσεις

0 277

Σε πλήρη οικονομική αποδυνάμωση, φτωχοποίηση και εξαθλίωση οδηγούνται εκατομμύρια ελληνικά νοικοκυριά, εξαιτίας της πρωτοφανούς ανόδου του πληθωρισμού, ο οποίος μέσα στους τελευταίους δώδεκα μήνες, δηλαδή στο χρονικό διάστημα από τον Ιούνιο του 2021 έως τον Μάιο του 2022, εκτοξεύθηκε από το 1% στο 11,3%!

Οι αυξήσεις στα τιμολόγια του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίες διαμορφώθηκαν μέσα σε ένα χρόνο, στα απίστευτα ποσοστά του 172% και του 80% αντίστοιχα, σε συνδυασμό με τις ανατιμήσεις-φωτιά στα καύσιμα οι οποίες ανήλθαν σε επίπεδα μεταξύ 36% και 65%, πυροδότησαν αλυσιδωτές εκρήξεις στις τιμές δεκάδων άλλων αγαθών πρώτης ανάγκης και υπηρεσιών υψηλής ζήτησης, όπως τα είδη διατροφής, των οποίων οι τιμές αυξήθηκαν κατά ποσοστά 7% έως 14%, οι υπηρεσίες μεταφορών, των οποίων οι τιμές σημείωσαν άνοδο κατά 17% έως 23%, οι υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία, μοτέλ και πανδοχεία οι οποίες έγιναν ακριβότερες κατά 22% και τα εισιτήρια κινηματογράφων και θεάτρων τα οποία ανατιμήθηκαν κατά 14%.

Την ίδια χρονική περίοδο, τα εισοδήματα των περισσοτέρων νοικοκυριών (οι μισθοί, οι συντάξεις, οι αμοιβές των εργαζομένων με “μπλοκάκια” κ.λπ.) παρέμειναν καθηλωμένα στα ίδια επίπεδα καθώς τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα δεν χορηγήθηκαν καθόλου αυξήσεις τουλάχιστον μέχρι τις αρχές Μαϊου που τέθηκε σε ισχύ η νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης για αύξηση στον κατώτατο μισθό των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Οι υπάλληλοι και οι λειτουργοί του Δημοσίου, οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που δεν αμείβονται με τους κατώτατους μισθούς έχουν να δουν αυξήσεις στα εισοδήματά τους εδώ και 12 χρόνια και συγκεκριμένα από το 2010 όταν οι ελληνόφωνες κυβερνήσεις της εποχής εκείνης, σε συνεργασία με τους Γερμανούς και τους λοιπούς … “θεσμικούς” δανειστές, επέβαλαν πολιτική αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας μέσω των Μνημονίων, καταλύοντας θεσμούς και καταργώντας δικαιώματα τα οποία είχαν κατακτηθεί με σκληρούς αγώνες πολλών ετών από τους εργαζόμενους.

Ως εκ τούτου, στη συντριπτική τους πλειονότητα οι Έλληνες πολίτες βιώνουν για μια ακόμη φορά, μετά από μια 12ετία αλλεπάλληλων “μνημονιακών” περικοπών στις αποδοχές τους, μια νέας μορφής συρρίκνωση στα εισοδήματά τους, μια νέας μορφής απώλεια της αγοραστικής δύναμης των απολαβών τους. Κι αυτό διότι ενώ τα εισοδήματά τους παραμένουν καθηλωμένα στα χαμηλά επίπεδα στα οποία διαμορφώθηκαν με τα Μνημόνια οι τιμές βασικών προϊόντων και υπηρεσιών αυξάνονται με ρυθμούς εξωφρενικούς που φθάνουν μέχρι και στον διπλασιασμό τους!

Ακόμη όμως και οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, που – με αφορμή την κυβερνητική απόφαση για αύξηση του κατώτατου μισθού – συμφώνησαν με τους εργοδότες τους να λάβουν αυξήσεις σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια των συλλογικών τους συμβάσεων, ήρθαν αντιμέτωποι με ανατιμήσεις τόσο μεγάλες και τόσο γρήγορα επιταχυνόμενες ώστε τα ποσοστά των αυξήσεων που τελικά δέχτηκαν να λάβουν υπολείπονται ήδη σημαντικά από το ποσοστό ανόδου του πληθωρισμού οπότε και αυτών τα εισοδήματα χάνουν σημαντικό μέρος της αγοραστικής τους δύναμης.

Για να γίνει ακόμη πιο κατανοητό το πώς ο πληθωρισμός περιορίζει σε απίστευτα χαμηλά επίπεδα τα εισοδήματα των νοικοκυριών, μειώνοντας την αγοραστική τους δύναμη παραθέτουμε δύο απλά παραδείγματα:

1ον) Έστω ότι το ημερομίσθιο ενός εργαζομένου ανέρχεται σε 40 ευρώ. Το 2021 με την τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης στο 1,5 ευρώ το λίτρο, ο συγκεκριμένος εργαζόμενος μπορούσε να βάλει στο αυτοκίνητό του περίπου 27 λίτρα καυσίμου. Το 2022 ο ίδιος εργαζόμενος, με το ημερομίσθιο των 40 ευρώ και την τιμή της βενζίνης να έχει εκτοξευθεί στα 2,40 ευρώ δεν μπορεί να βάλει στο αυτοκίνητό του πάνω από 17 λίτρα! Δηλαδή το ίδιο ημερομίσθιο καλύπτει πλέον ποσότητα καυσίμου μειωμένη κατά 37% (10 λίτρα λιγότερα φέτος δια 37 λίτρα που αγόραζε πέρυσι). Συνεπώς, η μείωση του πραγματικού εισοδήματος του συγκεκριμένου εργαζομένου, δηλαδή η απώλεια της αγοραστικής δύναμης του ημερομισθίου του ανέρχεται σε 37% μόνο όσον αφορά την προμήθεια βενζίνης!

2ον) Έστω ότι ο μηνιαίος μισθός ενός εργαζομένου ανέρχεται σε 750 ευρώ. Το 2021 με τον μισθό αυτόν ο εν λόγω εργαζόμενος πλήρωνε 70 ευρώ μηνιαίως στη ΔΕΗ για κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Το 2022 με τον ίδιο μισθό αλλά με τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος να έχει εκτοξευθεί πλέον στα 150 ευρώ το μήνα, ο εν λόγω εργαζόμενος χάνει 80 ευρώ το μήνα μόνο για την πληρωμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Δηλαδή η αγοραστική δύναμη του μισθού του περιορίζεται κατά 11% περίπου (80 ευρώ / 750 ευρώ Χ 100) μόνο εξαιτίας της ανατίμησης του ηλεκτρικού ρεύματος!

Τις δεκαετίες του 1980, του 1990 και του 2000, οι τότε κυβερνήσεις, με ελάχιστες θλιβερές εξαιρέσεις, εφάρμοζαν εισοδηματικές πολιτικές εναρμονισμένες με την πορεία του πληθωρισμού. Ενέκριναν και χορηγούσαν αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, οι οποίες κάλυπταν πλήρως ή ακόμη και υπερέβαιναν σε ποσοστά την ετήσια αύξηση του πληθωρισμού. Με αυτή την τακτική θωράκιζαν τους Έλληνες πολίτες από τις ανατιμήσεις οι οποίες ροκανίζουν το πραγματικό εισόδημα και μειώνουν την αγοραστική του δύναμη.

Από τότε που επιβλήθηκαν τα Μνημόνια, δηλαδή από τις αρχές του 2010 μέχρι και σήμερα, όχι μόνο έπαψε να εφαρμόζεται αυτή η τακτική αλλά επιβλήθηκαν και μειώσεις μεγάλου ύψους στα ονομαστικά ποσά των μισθών και των συντάξεων, με συνέπεια τα περισσότερα νοικοκυριά να υποστούν τρομακτικές εισοδηματικές απώλειες, οι οποίες σε συνδυασμό με την πρωτοφανή ύφεση της οικονομίας, την απότομη αύξηση του αριθμού των “λουκέτων” και των απολύσεων και την έκρηξη της ανεργίας οδήγησαν στην εξαθλίωση την πλειονότητα των πολιτών.

Τώρα όμως η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά είναι ακόμη πιο τραγική. Το κυβερνητικό αφήγημα για ταχύτατη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, παρά την ευνοϊκή ανακοίνωση της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους αναμένεται σύντομα να καταρρεύσει (όπως αυτό της “πανδημίας”) και να μετατραπεί σε … παραμύθι το οποίο θα αναγιγνώσκεται μόνο για να παρηγορηθούν και να ευθυμήσουν λίγο οι πληγέντες από την λαίλαπα της ακρίβειας!

Μετά τη 12ετή καταιγίδα λιτότητας που ενέσκηψε στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς των Ελλήνων ήλθε πλέον η χαριστική βολή από το κύμα ακρίβειας που σαρώνει την ελληνική αγορά και το οποίο, σε σύγκριση με άλλες χώρες, ακόμη και γειτονικές, φαίνεται ότι είναι το πιο ισχυρό του πλανήτη αφού πλήττει τους πολίτες της χώρας μας πολύ πιο σφοδρά, απ’ ό,τι τους πολίτες των άλλων χωρών! Κι όλη αυτή η εξέλιξη οφείλεται αποκλειστικά στην πολιτική της κυβέρνησης, η οποία εμμένει στο να ευνοεί και να ενισχύει μόνο τους λίγους οικονομικά ισχυρούς με πλήθος διατάξεων που προκαλούν αυξήσεις στις ήδη παχυλές αμοιβές τους ή ακόμη και με προκλητικές φορολογικές απαλλαγές, κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των ολιγαρχών και των πολιτικών “τζακιών” που νέμονται την εξουσία και λυμαίνονται τη χώρα μας.

Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More