Πότε θα σώσουμε πάλι τις τράπεζες;
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ILO, η πανδημία ενδέχεται να πυροδοτήσει μία παγκόσμια οικονομική κρίση, με αποτέλεσμα να χαθούν μέχρι και 25 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε όλον τον κόσμο, εάν οι κυβερνήσεις δεν ενεργήσουν τάχιστα για να προστατεύσουν τους εργαζόμενους από τις συνέπειες της νόσου.
O Οργανισμός κάνει έκκληση για έκτακτα, μεγάλης κλίμακας και συντονισμένα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων στους χώρους εργασίας, την αναθέρμανση της οικονομίας και την στήριξη των θέσεων εργασίας και των εισοδημάτων.
Τι κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τα περίφημα μέτρα που ανακοίνωσε χθες;
Παίρνει μέτρα συνολικά 3,8 δισ. όταν οι Πορτογάλοι (με τον αντίστοιχο πληθυσμό) φτάνουν τα 9,2 δισ. και οι Ισπανοί διαθέτουν το 20% του ΑΕΠ τους!
Τι δεν κάνει η κυβέρνηση;
Δεν δίνει παράταση ούτε για τις φορολογικές δηλώσεις σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα…
Οι τράπεζες δεν συμμετέχουν στην «εθνική προσπάθεια» οι επιχειρήσεις ζορίζονται, τα δάνεια θα κοκκινίσουν και πάλι και στο τέλος θα κληθούμε και πάλι να ανακεφαλαιοποιήσουμε (για τρίτη φορά) τις τράπεζες!
Τι ακόμα κάνει η κυβέρνηση;
Ενώ όλοι φώναζαν να γίνουν παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας, η κυβέρνηση εδωσε το «πράσινο φως» στο ΣΕΤΕ να ξεσκαρτάρει τους παλαιούς εργαζόμενους που στοιχίζουν ακριβά. Οι 40.000 απολύσεις που καταγράφονται ήδη στην ΕΡΓΑΝΗ για τον Μάρτιο αφορούν κυρίως υπαλληλικό προσωπικό στα ξενοδοχεία! Είναι αυτό που λέμε «η κρίση είναι και ευκαιρία…».
Την ίδια στιγμή οι αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα τσακίζονται!
Με την ανακοίνωση «αναστολής των συμβάσεων εργασίας», η κυβέρνηση μετέτρεψε από χθες 500.000 εργαζόμενους σε επιδοματούχους του ΟΑΕΔ, απαλλάσσοντας ταυτόχρονα τους εργοδότες τους από κάθε μισθολογική και ασφαλιστική υποχρέωση. Η αναφορά σε ρήτρα απαγόρευσης των απολύσεων μοιάζει με ανέκδοτο!
Επομένως, οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να συσσωρεύουν χρέη, καθώς όλες οι υποχρεώσεις εξακολουθούν να τρέχουν: ενοίκια, λογαριασμοί, δόσεις δανείων. Αντί να κηρύξει ενοικιοστάσιο, να επιτάξει τις επιχειρήσεις να μην εκδώσουν λογαριασμούς νερού, ρεύματος και τηλεφώνου, καθώς και τις τράπεζες να παγώσουν την απαίτηση δόσεων των δανείων, η κυβέρνηση έκανε «έκκληση» στο τραπεζικό σύστημα να «βοηθήσει» την «εθνική προσπάθεια»!
Η χώρα μπαίνει σε νέο βαθύ υφεσιακό κύκλο την ώρα που άλλες χώρες (με κεντροδεξιές ή κεντροαριστερές κυβερνήσεις) παίρνουν γενναία αποφάσεις αναστροφής του κλίματος παρεμβαίνοντας στην αγορά και τις Τράπεζες.
Η ιστορία θα κρίνει αν η νέα πορεία της ελληνικής οικονομίας «στα βράχια» είναι απόρροια μιας άτολμης, ιδεοληπτικής και εμμονικής κυβέρνησης που αυτή τη φορά έχει πόρους 35 δισ. και τα φυλάει στο μαξιλάρι..
Και που εν ευθέτω χρόνο θα μας καλέσει πάλι να σώσουμε τις τράπεζες!