Πού οφείλονται τα μαζικά κρούσματα γαστρεντερίτιδας στη Μαγνησία
Συναγερμός έχει σημάνει στη Μαγνησία, καθώς τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με γαστρεντερίτιδα, πιθανότατα από το νερό της περιοχής, έχουν ξεπεράσει πλέον τα 100.
Στη Μαγνησία έχει μεταβεί και κλιμάκιο του ΕΟΔΥ προκειμένου να διενεργήσει τους απαραίτητους ελέγχους. Τα κρούσματα σε πρώτη φάση ανέρχονταν σε περίπου 40, ωστόσο με το πέρας των ημερών αυξήθηκαν σημαντικά, με τα τελευταία στοιχεία να αναφέρουν ότι ξεπέρασαν τα 100, σκορπώντας ανησυχία στους αρμόδιους φορείς που προχωρούν σε δειγματοληπτικούς ελέγχους.
Αυτή τη στιγμή, τα νοσηλευόμενα παιδιά στην Παιδιατρική Κλινική έφθασαν τα εννέα, ένας ηλικιωμένος άνδρας νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ ένα ακόμη άτομο μετέβη το μεσημέρι της Κυριακής στα Επείγοντα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας.
Στα δύο νοσοκομεία της περιοχής βρέθηκαν με συμπτώματα:
• στο νοσοκομείο Βόλου: 7 παιδιά στην Παιδιατρική Κλινική κι ένας υπερήλικας με υποκείμενα νοσήματα στη ΜΕΘ
• στο νοσοκομείο Λάρισας: ένας ακόμη ενήλικας που διακομίστηκε χθες Κυριακή (02.06.24)
Όλοι παρουσιάζουν συμπτώματα οξείας γαστρεντερίτιδας, δηλαδή ακατάσχετους εμετούς και διάρροιες.
Υδατογενή τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας
Η αιτία για την έξαρση των κρουσμάτων φαίνεται πως είναι το νερό, όπως προκύπτει από τις αναλύσεις που έγιναν για λογαριασμό του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Συνεργείο του ΕΟΔΥ θα κάνει καταγραφή στους ανθρώπους που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο, ενώ στο δίκτυο θα γίνονται καθημερινοί έλεγχοι, μέχρι να αποκατασταθεί η ποιότητα του νερού και μέσω της συνεργασίας που υπάρχει με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δήμο.
Όπως ανέφερε στο Ράδιο ΕΝΑ ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρόεδρος του ΕΟΔΥ, σήμερα κλιμάκιο της Περιφέρειας με το περιφερειακό εργαστήριο Δημόσιας Υγείας αναμένεται να κάνουν επιπλέον δειγματοληψίες από τις τρεις γεωτρήσεις που καταλήγουν σε δεξαμενή ύδρευσης, ώστε να διαπιστωθεί ποια απ’ αυτές έχει πρόβλημα, ώστε να δοθούν και οι αντίστοιχες οδηγίες εξυγίανσης του δικτύου.
Ο καθηγητής τόνισε ότι θα ελέγχεται καθημερινά όλο το δίκτυο μέχρι να αποκατασταθεί το πόσιμο νερό και με μέτρα που θα ληφθούν, όπως καθαρισμός δεξαμενών, ξέπλυμα του δικτύου και χλωρίωση του νερού, σε συνεργασία με τον Δήμο, και θα διερευνηθεί ακριβώς τι έγινε.
«Ξέρουμε ότι υπήρχε μια μπόρα πριν μια εβδομάδα περίπου, θα δούμε αν αυτό συνετέλεσε και πως, θα μελετήσουμε τις διακοπές στο δίκτυο για να δούμε ακριβώς την αιτία αυτού του φαινομένου, ώστε να μην ξαναγίνει» υπογράμμισε ο κ. Χατζηχριστοδούλου.
Ο καθηγητής, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα magnesianews.gr, απέκλεισε το γεγονός ότι για τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας ευθύνονται οι πλημμύρες στην περιοχή της Κάρλας, εδώ και 8 μήνες, και είπε ότι αυτό οφείλεται σε κάποια άλλα παθογόνα που οι επιστήμονες ψάχνουν και είναι σε εγρήγορση γι’ αυτά, που είναι ανθεκτικά.
Όπως είπε, θα βρούμε αν φταίει κάποια γεώτρηση, λαμβάνοντας υπόψη κάποια φαινόμενα που έγιναν τελευταία. «Είναι κάτι που πρέπει να διερευνήσουμε, θα είμαστε εκεί όλες αυτές τις μέρες, ώστε και το δίκτυο να αποκατασταθεί και να δούμε τι έγινε για να μην ξανασυμβεί» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο καθηγητής είπε ότι οι οδηγίες προς τους κατοίκους είναι να κάνουν υπομονή με το πρόβλημα που προέκυψε, να μη χρησιμοποιεί το νερό του δικτύου για καμία ανθρώπινη κατανάλωση, ούτε μπάνιο, ούτε για πλύσιμο των δοντιών, καθώς το νερό κάνει μόνο για την τουαλέτα και αν χρειαστεί να το χρησιμοποιήσει κάποιος, πρέπει να το βράζει στους 100 °C για 3 λεπτά, μέχρι να δοθεί οδηγία ότι το δίκτυο αποκαταστάθηκε και μπορούν να χρησιμοποιήσουν το νερό.
Ο κ. Χατζηχριστοδούλου ανέφερε ότι πιο ευάλωτοι είναι τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι και πρόσθεσε ότι το πιο σημαντικό είναι να δούμε την ποιότητα του νερού και να την αποκαταστήσουμε.
Σχετικά με την ποιότητα των νερών στον Παγασητικό, ο καθηγητής τόνισε ότι υπάρχουν δύο φορείς που κάνουν δειγματοληψίες, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και η Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας, που στέλνουν τα δείγματα στο ΠΕΔΥ και, όπως η Περιφέρεια έχει ανακοινώσει, πληρούν τις προδιαγραφές και να νερά είναι αρίστης ποιότητας.
Ακόμη είπε ότι αρκετές Περιφέρειες έχουν συμβάσεις με ιδιωτικά εργαστήρια, ενώ υπάρχει πρόγραμμα και από το υπουργείο Περιβάλλοντος που κάνει τακτικούς ελέγχους στα νερά των ακτών. «Θεωρώ ότι οι ακτές μας ελέγχονται και κατά 99% πληρούν τα κριτήρια της εξαιρετικής ποιότητας σε όλη τη χώρα» ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥ.