Πράσινο φως στο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας – υπέγραψε και ο Ν. Τραμπ

0 7

Τραμπ είναι αυτός, έχουμε συνηθίσει να μας αιφνιδιάζει. Όπως, λοιπόν, έκανε τις ΗΠΑ άνω-κάτω αρνούμενος την περασμένη εβδομάδα να επικυρώσει το νομοσχέδιο για το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, εξίσου αιφνιδιαστικά αποφάσισε, τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος, να βάλει την υπογραφή του.

Το γιατί και το πώς ελάχιστη σημασία έχει, παρά το γεγονός πως η πίεση ακόμη και από το ίδιο του το κόμμα ήταν ασφυκτική. Σε κάθε περίπτωση αυτό που έχει σημασία είναι πως το πακέτο στήριξης επικυρώθηκε και τα κονδύλια μπορούν να δρομολογηθούν προς τις επιχειρήσεις και δη, τα νοικοκυριά που έχουν ανάγκη τα χρήματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κύριος Τραμπ υπέγραψε επίσης και το σχέδιο νόμου για τη συνέχιση της χρηματοδότησης του ομοσπονδιακού κράτους με 2,3 τρισ. δολάρια, που απέτρεψε ένα shutdown όλων των υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους. Χωρίς την υπογραφή του, ο κρατικός τομέας θα… κατέβαζε ρολά απόψε τα μεσάνυχτα.

Θυμίζουμε πως το πακέτο στήριξης ανέρχεται σε 900 δισ. δολάρια, με βάση τον συμβιβασμό στον οποίο κατέληξαν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι σε Βουλή και Γερουσία. Περιλαμβάνει δε, σημαντικά κονδύλια στήριξης, καθώς και χρήματα για την παράταση σημαντικών επιδομάτων που δόθηκαν για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Υπολογίζεται ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο περίπου 100 εκατ. Αμερικανοί έχασαν το επίδομα ανεργίας λόγω πανδημίας, καθώς έληξαν δύο διαφορετικά ομοσπονδιακά προγράμματα στήριξης ανέργων και μακροχρόνια ανέργων. Τα προγράμματα θα ανανεωθούν τώρα με νέα κονδύλια από το πακέτο στήριξης.  

Πάντως, ο κύριος Τραμπ επανέλαβε το αίτημα του προς το Κογκρέσο για την αύξηση της απευθείας στήριξης των Αμερικανών από τα 600 στα 2.000 δολάρια ανά άτομο. Στο αίτημα αυτό συμφωνούν οι Δημοκρατικοί βουλευτές, αλλά όχι όλοι οι Ρεπουμπλικάνοι. Με την επανέναρξη της λειτουργίας του Κογκρέσου, η ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Βουλή αναμένεται να δοκιμάσει να υπερψηφίσει την πρόταση για την αύξηση στα 2.000 δολάρια, αλλά το πιθανότερο είναι πως η πρωτοβουλία θα μπλοκαριστεί στη Γερουσία, από τους Ρεπουμπλικάνους.    

 
 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More