Prelium: Το «λουκέτο» άργησε… επτά χρόνια
Ήθελα σήμερα να ασχοληθώ με τον «Ελβετό».
Πακιστανούς, Ινδούς, Golden Visa, Visa D-Type. Όλα τού τα έχει προσφέρει «στο πιάτο» η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Σε σημείο παρεξηγήσεως. Γι’ αυτό έχουν αρχίσει να «τα παίρνουν» -ξανά- με την κατάσταση αυτή τα Βόρεια Προάστια των Αθηνών και οι… Άγιοι Θεόδωροι. Ο νέος γύρος του «πάρτα όλα» έχει background. Το «Ελληνικό» βουλιάζει στην ανικανότητα του Οδυσσέα και της Lamda Development.
Όμως, οι εξελίξεις με την Prelium και τους Γιαννίρηδες με αναγκάζουν να αναδιπλωθώ. Άλλωστε, υπάρχει και η διαδικτυακή «Μαύρη Λίστα».
Η Prelium, που λέτε, ήταν χρηματιστηριακή και «κατέβηκε» στο επίπεδο των ΑΕΠΕΥ, μόλις κλάταρε η Σοφοκλίτσα. Ενώ μας πούλαγε μούρη στην αγορά ο κ. Γιαννίρης για την εφοπλιστική οικογένειά του, ότι είναι κολλητός της άλλης οικογένειας, της μεγάλης οικογένειας των Μητσοτάκηδων και ότι, η εταιρία του κάνει δουλειές με Σαουδάραβες, πρίγκιπες, καουμπόηδες κ.λπ.
Τελικώς, αποδείχθηκε πως η μόνη αλήθεια που μας πουλούσε ο πολύς κύριος Χάρης, ήταν οι δεσμοί των Γιαννίρηδων με τους Μητσοτάκηδες.
Από τα τέλη του 2016, αρχές του 2017, είχε ουσιαστικά χρεοκοπήσει η Prelium (τότε ήταν ΑΧΕΠΕΥ). Στις 13 Δεκεμβρίου 2017, μάλιστα, αναγκάστηκε να παραδεχτεί, μετά από αποκαλυπτικό επιχειρηματικό ρεπορτάζ της «Μαύρης Λίστας», ότι αντιμετωπίζει «προσωρινή κεφαλαιακή απόκλιση» από τα εκ του νόμου οριζόμενα κεφάλαια μιας χρηματιστηριακής. Παραδέχτηκε, επίσης, ότι χρειαζόταν «αύξηση κεφαλαίου για να αποκατασταθεί η κεφαλαιακή της επάρκεια».
Όμως, επτά ολόκληρα χρόνια, ο κύριος Γιαννίρης και τα συμφέροντα που κρύβονταν πίσω του έμειναν στο απυρόβλητο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Επτά χρόνια χρειάστηκε η Αρχή που προστατεύει τη Σοφοκλίτσα και τους επενδυτές από τα διάφορα λαμόγια και τα εγκλήματά τους, για να βάλει «λουκέτο» σε μια εταιρία πειρατών.
Ε.Κ.: Προκλητική η ολιγωρία της
Στις 17 Μαρτίου, λίγες ημέρες μετά το προσωρινό «λουκέτο», είχα αποκαλύψει ότι, τους έπιασαν να χρωστάνε εκατομμύρια από το καλοκαίρι του 2022, στους επενδυτές του Αμοιβαίου Κεφαλαίου της εταιρίας. Το Prelium Fund «έσκασε», αλλά, οι ιδιοκτήτες του δεν αποζημίωσαν με 30 χιλιάδες ευρώ τον κάθε μεριδιούχο, όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία. Στις 2 Απριλίου, η Επιτροπή αποφάσισε το οριστικό κλείσιμο της Prelium και την τοποθέτηση εκκαθαριστή.
Δηλαδή, της πήρε περίπου ενάμιση χρόνο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, να τιμωρήσει τους κυρίους αυτούς για το συγκεκριμένο σκάνδαλο.
Είναι τυχαία, πολιτικά, η ολιγωρία των Αρχών; Την απάντηση την έδωσα παραπάνω. Από τους δεσμούς των Γιαννίρηδων με το Μητσοτακαίικο εξηγούνται οι εξαιρετικά χαμηλοί τόνοι του Τύπου. Στα «ψιλά» περνούν το σκάνδαλο και δεν λένε τίποτα για την πολιτική διάσταση της ιστορίας.
Πόσα καταχράστηκαν;
Τα… ωραία, όμως, από τους προστάτες της Σοφοκλίτσας συνεχίζονται.
Ακόμα δεν μας είπαν. Πόσα εκατομμύρια έφαγαν από το κραχ του Αμοιβαίου, οι ιδιοκτήτες της επενδυτικής από τους πελάτες τους; Με αποτέλεσμα να ακούμε καθημερινώς διαφορετικά νούμερα. Άλλοι μιλούν για 1 εκατομμύριο. Άλλοι για 2. Άλλοι για παραπάνω. Γιατί δεν διαφωτίζει την αγορά η Ε.Κ.; Απλούστατα. Μα, για να μην μάθουμε πόση είναι η ζημιά στο Συνεγγυητικό Κεφάλαιο. Εκτός, αν δεν αποζημιώσει το Συνεγγυητικό τους μεριδιούχους, οπότε γι’ αυτό δεν μας λέει το νούμερο η Επιτροπή.
Υπεξαιρέσεις και πλαστογραφίες
Από εκεί και πέρα, τα πράγματα γίνονται χειρότερα για τον κ. Γιαννίρη, τους συνεργάτες του, αλλά και για την Ε.Κ., που αδράνησε προκλητικά τόσα χρόνια με το σκάνδαλο.
Διότι έρχονται, πλέον, η μία μετά την άλλη οι καταγγελίες εξαπατημένων μεριδιούχων να επιβεβαιώσουν ότι, τα λαμόγια όχι μόνο δεν τους αποζημίωσαν. Ακόμα χειρότερα, υπεξαίρεσαν χρήματα, διέπραξαν πλαστογραφίες με πλαστά statements κ.ά. Καταγγελίες για όλα αυτά είχαν γίνει στην Ε.Κ. από τις αρχές του 2023, αλλά, κάποιοι σε αυτήν επέλεγαν να αποδέχονται ως γνήσιες, τις πλαστές και χαλκευμένες ενημερώσεις που τους προωθούσε ο πολύς αυτός κύριος, που λέγεται Γιαννίρης. Μέχρι και για συναλλαγές μέσω ανύπαρκτων προσώπων έχει καταγγελθεί αυτός ο τύπος. Με τον τρόπο αυτό υπεξαίρεσε χρήματα των πελατών της Prelium.
Έπρεπε να φτάσουν στην ηγεσία της Επιτροπής δύο καταγγελίες, προσώπων γενικότερα γνωστών στην αγορά, που τεκμηρίωναν ότι, τους «έφαγαν» περίπου 230 χιλιάδες ευρώ στο ένα πρόσωπο και 900 χιλιάδες στο δεύτερο, προκειμένου να «ξεχειλίσει το ποτήρι» και να σημειωθούν οι τελευταίες εξελίξεις στο σκάνδαλο.
Τότε, στις αρχές του περασμένου Μαρτίου, ο στριμωγμένος, πλέον, Γιαννίρης ομολόγησε στους ελεγκτές της Ε.Κ. δύο αδικήματα: Πρώτον ότι, ρευστοποίησε τη θέση πελάτη εν αγνοία του για να αποζημιώσει άλλους πελάτες του, μεριδιούχους του Αμοιβαίου και δεύτερον ότι, πλαστογράφησε statement σε βάρος πελάτη της εταιρίας του. Υποστήριξε, ωστόσο, πως τελικώς τον αποκατέστησε και το πρόβλημα αυτό λύθηκε.
Ούτε κουβέντα…
Τους έκλεισαν την εταιρία και οι Γιαννίρηδες δεν είπαν λέξη. Κουβέντα! Μια ανακοίνωση, που να εξηγεί τι έγινε, δεν έβγαλαν. Που να αποκρούει την απόφαση της Ε.Κ. Μια ανακοίνωση, που να υπερασπίζεται το όνομα και την τιμή τους.
Η εξαφάνισή τους αποδεικνύει ότι, πέραν όλων των άλλων σκανδάλων που είχαν διαπράξει παλαιότερα, πράγματι «έφαγαν» τα λεφτά των μεριδιούχων του Prelium Fund, το οποίο διαχειριζόταν για λογαριασμό τους η Eurobank.