Prodea: Η ‘’πληγή’’ των ενοικίων και η πιθανότητα νέων πωλήσεων ακινήτων
Σύμφωνα με πηγές από την εταιρία, οι βασικοί τομείς οι οποίοι επηρεάστηκαν από την πανδημία είναι τα καταστήματα και οι εμπορικοί χώροι, εκτός των υπεραγορών τροφίμων, αλλά και τα ξενοδοχεία, προφανώς λόγω της κατακόρυφης μείωσης της τουριστικής κίνησης κατά την προηγούμενη θερινή σεζόν.
Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτού του είδους τα ακίνητα εκπροσωπούν περίπου το 10% των ετησιοποιημένων μισθωμάτων του ομίλου, ενώ την ίδια στιγμή τα έσοδα του ομίλου από τους πέντε μεγαλύτερους μισθωτές του, δηλαδή την Εθνική Τράπεζα, το Σκλαβενίτη, το Ελληνικό Δημόσιο, την Cosmote και το ιταλικό Δημόσιο, αντιπροσωπεύοντας το 75% περίπου των ετησιοποιημένων εσόδων από μισθώματα.
Από την Prodea επισημαίνεται ότι αυτές οι πηγές εσόδων δεν επηρεάστηκαν από τον Covid-19, ενώ συνολικά, σε όλες τις χώρες όπου δραστηριοποιείται η εταιρία, η επίπτωση στα έσοδα από ενοίκια τοποθετείται σε οριακή βάση, δηλαδή στο 2,5% έως 3% των ετησιοποιημένων εσόδων από μισθώσεις.
Αυτό που είναι σαφές, εξάλλου, από την εταιρία, είναι και η ακολουθία στην διαφαινόμενη τάση για επενδύσεις σε logistics: Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Σεπτέμβριο η Prodea ολοκλήρωσε την απόκτηση ενός ακινήτου συνολικής επιφάνειας 12,4 χιλ. τ.μ. στο Μαρκόπουλο Αττικής, το οποίο είναι εξ’ ολοκλήρου μισθωμένο και χρησιμοποιείται ως κέντρο αποθήκευσης και διανομής.
Την τάση αυτή είχε επιβεβαιώσει και ο CEO της εισηγμένης Άρης Καρυτινός, μιλώντας σε πρόσφατο συνέδριο για την ακίνητη περιουσία, λέγοντας ότι «το Real Estate είναι μια αγορά που παραμένει σε μετάβαση, καθώς ευνοούνται πλέον κλάδοι όπως logistics, αποθήκες και γραφεία».
Άλλο, δε, στοιχείο που αναμένεται να χαρακτηρίσει και τους προσεχείς μήνες την πορεία της εταιρίας είναι η διάθεση για πώληση ακινήτων, όταν, όμως, ‘’ανοίξει’’ η αγορά, με πρόσφατο παράδειγμα ακίνητο στην Κόρινθο το περασμένο καλοκαίρι, με τίμημα 2,9 εκατ. ευρώ.