Προς τιτλοποίηση-μαμούθ η Εθνική Τράπεζα – Διαφορετικό μοντέλο για τα Κόκκινα Δάνεια
Στα 5 δισ. ευρώ από τα 22 δισ. ευρώ στην κορύφωση της κρίσης, το 2015, θα περιοριστεί το χαρτοφυλάκιο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της Εθνικής Τράπεζας, μετά την ολοκλήρωση της τιτλοποίησης στεγαστικών δανείων, ύψους 6 δισ. ευρώ, μέσα στο τρέχον εξάμηνο.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας, κ. Παύλο Μυλωνά, η Εθνική δεν θα ακολουθήσει τη διαδικασία που έχουν υιοθετήσει οι άλλες τρεις συστημικές τράπεζες, δηλαδή την απόσχιση δραστηριότητας, εκτιμώντας ότι ,για τα χαρακτηριστικά των δανείων της Τράπεζας ο συγκεκριμένος τρόπος είναι και ο πλέον αποτελεσματικός.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ θεωρεί ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για το νέο πτωχευτικό δίκαιο των ιδιωτών, διότι όπως πιστεύει «χρειάζεται να υπάρχει κοινωνική προστασία, αλλά και να δίνεται δεύτερη ευκαιρία στον δανειολήπτη που έχει πτωχεύσει». Μάλιστα, κατά την άποψή του, τα προβλήματα με τον νόμο Κατσέλη προέκυψαν λόγω των μεγάλων χρόνων αναμονής για την εκδίκαση των υποθέσεων, διότι… «αν οι διαδικασίες έτρεχαν γρήγορα δεν θα είχαμε πρόβλημα».
Ειδοποιός διαφορά
Παράλληλα, ο κ. Μυλωνάς παραδέχεται ότι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές είναι πολύ λιγότεροι από το 50% που αναφέρεται από διάφορες πηγές, καθώς είναι διαφορετικό κάποιος να μην πληρώνει τις υποχρεώσεις του ενώ έχει τη δυνατότητα και διαφορετικό κάποιος να μην πληρώνει λόγω αντικειμενικής δυσκολίας.
«Οι μισοί δανειολήπτες -επιχειρήσεις και ιδιώτες- “κοκκίνισαν” τα τελευταία χρόνια. Αυτοί είναι εγκλωβισμένοι, αποκλεισμένοι από τον τραπεζικό δανεισμό. Τα βαρίδια που λέγονται Κόκκινα Δάνεια θα πρέπει να φύγουν, όχι μόνο από τους ισολογισμούς των τραπεζών, αλλά και από την οικονομία. Και γι’ αυτό χρειάζεται η χώρα να έχει πτωχευτικό για να δοθεί δεύτερη ευκαιρία σε όσους είναι εγκλωβισμένοι», τονίζει χαρακτηριστικά.
Από την εφημερίδα “F&M Voice” της Πέμπτης 30/01/2020 (φ.295)