Πρωτοβουλία Brain Regain για τον επαγγελματικό επαναπατρισμό
Η φυγή ανθρωπίνου κεφαλαίου (brain drain) συνεπάγεται τεράστιες επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία και επιχειρηματικότητα. Δεκαέξι μεγάλες ελληνικές εταιρείες, μέσω της πρωτοβουλίας «Brain Regain», στηρίζουν την προσπάθεια επαναπατρισμού του. Τι αναφέρουν στο πρακτορείο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι Ευστ. Τσοτσορός (ΕΛΠΕ), Γ. Παπαχρήστου (Coca-Cola), Β. Κουτεντάκης (Τρ. Πειραιώς).
Τη συμμαχία απαρτίζουν οι εταιρείες: Aegean Airlines, Ελληνικά Πετρέλαια, COSMOTE, Τράπεζα της Ελλάδος, Coca-Cola Τρία Έψιλον, ΤΙΤΑΝ, Τράπεζα Πειραιώς, Όμιλος FOURLIS, INTERAMERICAN, T.E.MES, ΜΕΤΡΟ, CHIPITΑ, Sani Ikos, Upstream, Kyklades Maritime Corporation και Ogilvy.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ευστάθιος Τσοτσορός, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικά Πετρέλαια επισημαίνει: «Η μαζική φυγή επιστημόνων και καταρτισμένου προσωπικού, ιδιαίτερα υψηλής εξειδίκευσης, προς τις χώρες του εξωτερικού κατά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, συνιστά μία κολοσσιαία απώλεια εθνικής δυναμικής, δυσχεραίνει στην πράξη την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου και υπονομεύει την αναγκαιότητα μετάβασης σε ένα παραγωγικό υπόδειγμα που θα δίνει έμφαση στην “ οικονομία της γνώσης” ».
Αναφερόμενος στην συμμετοχή της Ελληνικά Πετρέλαια στην πρωτοβουλία, ο κ. Τσοτσορός δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Φιλοδοξούμε, μαζί με τις άλλες 15 μεγάλες ελληνικές εταιρείες που συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή, να δημιουργήσουμε τον ισχυρό, ενδιάμεσο, κρίκο που θα διευκολύνει τον επαγγελματικό επαναπατρισμό των Ελλήνων του εξωτερικού. Η δική τους παρακαταθήκη, σε γνώσεις και εμπειρίες που έχουν αποκομίσει, θα στηρίξει ουσιαστικά την προσπάθεια ανάκαμψης της εθνικής οικονομίας και θα προσδώσει συγκριτικό πλεονέκτημα στην ελληνική επιχειρηματικότητα».
Από την πλευρά του ο Γιάννης Παπαχρήστου, Γενικός Διευθυντής Ελλάδας-Κύπρου, Coca-Cola Τρία Έψιλον τονίζει: «Πιστεύουμε ότι για τη χώρα μας το ταλέντο, οι δυνατότητες των αποφοίτων καθώς και η κατάρτιση γενικότερα του ανθρώπινου δυναμικού είναι καταλύτης για την ανάπτυξη, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. Νιώθουμε, συνεπώς, ότι πέρα από τις ευκαιρίες που δίνουμε οι ίδιοι, μπορούμε και πρέπει να συμβάλλουμε ώστε να αξιοποιηθεί στο μέγιστο το ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας μας προς όφελος της χώρας μας».
Ο κ. Παπαχρήστου εκφράζει την πεποίθησή του ότι «για να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά το φαινόμενο του brain drain αλλά και η τόνωση της απασχόλησης στη χώρα μας χρειάζονται συμπράξεις και κοινή προσπάθεια. Πιστεύουμε πολύ στο ρόλο του mentoring, της δυνατότητας να βοηθήσει κάποιο έμπειρο στέλεχος με την εμπειρία του, τη γνώση της αγοράς και τη σωρευτική εργασιακή γνώση από διάφορους κλάδους κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του. Αυτός ο ρόλος είναι στο επίκεντρο της προσπάθειάς μας στο Brain Regain».
Τον προβληματισμό του για την φυγή ανθρώπινου κεφαλαίου στο εξωτερικό προς αναζήτηση εργασίας εκφράζει ο Βασίλης Κουτεντάκης, Ανώτερος Γενικός Διευθυντής Retail & Distribution Network, Τράπεζας Πειραιώς υπογραμμίζοντας ότι «το brain drain που καταγράφηκε σε μεγάλη ένταση τα χρόνια της κρίσης, έχει βαθύτατες οικονομικές επιπτώσεις, αφού στερεί από την ελληνική οικονομία και επιχειρηματικότητα δυνάμεις που χρειάζονται για την ανάπτυξη».
Ο κ. Κουτεντάκης επισημαίνει ότι «στην Τράπεζα Πειραιώς μας προβληματίζει έντονα η φυγή ανθρώπινου κεφαλαίου στο εξωτερικό προς αναζήτηση εργασίας. Για το λόγο αυτό, η ανταπόκρισή μας στην πρωτοβουλία Brain Regain ήταν άμεση, αφού θεωρούμε ότι βελτιώνονται οι συνθήκες και πλέον η επιστροφή Ελλήνων που εγκατέλειψαν τη χώρα για να βρουν δουλειά είναι δυνατή».
Σημειώνεται ότι από το 2008 έως το 2016 υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 450.000 Έλληνες αναζήτησαν εργασία και καλύτερο μέλλον σε κάποια χώρα του εξωτερικού. Το 31% ήταν 41 ετών και άνω, το 25% 31-35 ετών, το 19% 36-40 και το 19% 26-30 ετών. Το 53% ήταν κάτοχοι μεταπτυχιακού και το 8% είχαν και διδακτορικό. Οι περισσότεροι (35%) εργάζονται στο εξωτερικό 3-6 χρόνια, ενώ ένα 10% πάνω από 10 χρόνια.
Οι Έλληνες του εξωτερικού δεν βιάζονται να επιστρέψουν. Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε πέρυσι η ΕΕ στην Αγγλία και στην Ολλανδία, λιγότερο από το 10% των Ελλήνων μεταναστών σχεδιάζει να επιστρέψει τα επόμενα τρία χρόνια και μόνο το 20% θέλει να το κάνει μακροπρόθεσμα.
Η αρχική ιδέα της πρωτοβουλίας Brain Regain σχεδιάστηκε από τους κ.κ. Κωνσταντίνο Κεσεντέ (πρόεδρο ΔΣ ΓΑΙΑΟΣΕ ΑΕ, Ευάγγελο Μαρνέρη (Διευθύνοντα Σύμβουλο AIMS International Hellas AE), Γιάννη Παπαχρήστου (Γενικό Διευθυντή Ελλάδας-Κύπρου, Coca-Cola Τρία Έψιλον), Θεόδωρο Κοτιώνη (Διευθύνοντα Σύμβουλο, Ogilvy Greece) και Στάθη Ποταμίτη (Διευθύνοντα Εταίρο, PotamitisVekris Law Partnership).
Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα με αφορμή την παρουσίαση της πρωτοβουλίας, ο Κωνσταντίνος Κεσεντές τόνισε: «Σήμερα ωριμάζουν οι συνθήκες που μπορούν να μετατρέψουν το καταστροφικό για τη χώρα μας brain drain σε Brain Regain. Αυτές τις συνθήκες επιδιώκει να αξιοποιήσει η πρωτοβουλία μας».
Στο ίδιο μήκος κύματος ο Θεόδωρος Κοτιώνης σημείωσε: «To Brain Regain ξεκίνησε από μια μικρή ομάδα πρωτοβουλίας. Σήμερα με ενθουσιασμό καλωσορίζουμε οργανισμούς, επιχειρήσεις και τα στελέχη τους που υποστήριξαν την πρωτοβουλία και προσβλέπουμε σε συνεχή επέκταση της συμμαχίας μας. Γιατί, χρειαζόμαστε πολλούς για να φέρουν πίσω περισσότερους».
Η πρωτοβουλία Brain Regain απευθύνεται σε Έλληνες και Ελληνίδες που, λόγω της οικονομικής κρίσης, οδηγήθηκαν στο εξωτερικό, με στόχο την αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος. Έχοντας ως όραμα τον επαναπατρισμό των στελεχών για την ενίσχυση των ελληνικών επιχειρήσεων και της εθνικής οικονομίας, η αποστολή της πρωτοβουλίας είναι να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στη δημιουργία των συνθηκών που θα διευκολύνουν τον επαναπατρισμό των Ελλήνων του εξωτερικού.
Η υλοποίηση του έργου της πρωτοβουλίας Brain Regain ξεκινά με την συμμαχία 16 εταιρειών, οι οποίες παρέχουν ανώτερα στελέχη τους, για τον ρόλο του Μέντορα. Οι Μέντορες αναλαμβάνουν το καθοριστικό έργο της καθοδήγησης των Ελλήνων του εξωτερικού μέσα από απευθείας συζητήσεις μαζί τους και αναδεικνύουν τις δυνατότητες της χώρας και τις προοπτικές που ανοίγονται για τον επαναπατρισμό των στελεχών.