Business Woman Skyscraper
Business Woman Skyscraper

Προϋπολογισμός 2021: Πρόβλεψη-σοκ για νέο φορολογικό χαράτσι 5 δισ.!

0 8

Την αύξηση των φορολογικών εσόδων περίπου κατά 5 δισ. ευρώ το 2021 προβλέπει το προσχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού, που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, το 2021 θα εισπραχθούν φόροι συνολικού ύψους 49,546 δισ. ευρώ, ενώ φέτος εκτιμάται ότι θα εισρεύσουν στα ταμεία του κράτους φόροι ύψους 44,594 δισ. ευρώ. Δηλαδή, το 2021 προβλέπεται ότι τα φορολογικά έσοδα θα αυξηθούν κατά 4,952 δισ. Ευρώ, σε σύγκριση με το 2020!

Η σημαντική αυτή αύξηση των φορολογικών εσόδων εκτιμάται ότι θα είναι αποτέλεσμα της ενίσχυσης της ιδιωτικής κατανάλωσης, των επενδύσεων και των εισοδημάτων! Δεν κρύβει, δηλαδή, η κυβέρνηση την πρόθεσή της να αυξήσει τους φόρους.

Είναι γεγονός ότι το οικονομικό επιτελείο έχει κτίσει τις προβλέψεις του κρατικού προϋπολογισμού του 2021 πάνω σε ένα υπεραισιόδοξο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο το επόμενο έτος θα λήξει η πανδημία του κορονοϊού και η οικονομία θα επανέλθει σταδιακά στην κανονικότητα!

Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, το 2021 θα σημειωθεί σημαντική αύξηση της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας κατά 7,5%, με κύρια επιμέρους χαρακτηριστικά την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 5,8%, των εξαγωγών κατά 22,2, των εισαγωγών κατά 18% και των επενδύσεων κατά 30,4%, τη μείωση της ανεργίας κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες και την αύξηση της απασχόλησης κατά 5,2%.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση εκτιμά ότι το επόμενο έτος τα εισοδήματα των νοικοκυριών θα ενισχυθούν περαιτέρω κι από το νέο «πακέτο» των μέτρων τόνωσης της οικονομίας, που θα ισχύσει από τον Ιανουάριο, όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων και εργοδοτών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα, τους εισοδηματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες και η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για 100.000 εργαζόμενους που θα προσληφθούν για πρώτη φορά εντός του 2021.

Όλες αυτές οι εξελίξεις, τις οποίες προβλέπει το βασικό σενάριο πάνω στο οποίο η κυβέρνηση έχει κτίσει τον νέο προϋπολογισμό,  εκτιμάται ότι θα συμβάλουν στην σημαντική αύξηση της φορολογητέας ύλης, εντός του 2021 και συνακόλουθα στη θεαματική ανάκαμψη των φορολογικών εσόδων κατά περίπου 5 δισ. ευρώ!

Η πρόβλεψη αυτή αναλύεται περαιτέρω στη σελίδα 42 του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού, όπου αναφέρεται ότι το επόμενο έτος:

  • οι φόροι επί αγαθών και υπηρεσιών (ΦΠΑ, ειδικοί φόροι κατανάλωσης κ.λπ.) θα αυξηθούν κατά 3,537 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το 2020 και θα ανέλθουν στο ποσό των 27,473 δισ. ευρώ,
  • οι φόροι στα εισοδήματα νοικοκυριών και επιχειρήσεων θα σημειώσουν αύξηση κατά 1,256 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το 2020 και θα φθάσουν στο ποσό των 15,199 δισ. ευρώ, 
  • οι φόροι κεφαλαίου προβλέπεται να αυξηθούν κατά 76 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2020 και να ανέλθουν στο ποσό των 246 εκατ. ευρώ,
  • οι φόροι και οι δασμοί επί των εισαγωγών θα διαμορφωθούν στο ποσό των 293 εκατ. ευρώ, καθώς θα σημειώσουν αύξηση κατά 51 εκατ. ευρώ έναντι του 2020,
  • οι λοιποί τρέχοντες φόροι θα διαμορφωθούν στο ποσό των 2,498 δισ. ευρώ και θα είναι αυξημένοι κατά 91 εκατ. ευρώ έναντι του 2020,
  • οι τακτικοί φόροι ακίνητης περιουσίας θα ανέλθουν σε 2,688 δισ. ευρώ, μειωμένοι κατά 2 εκατ. ευρώ έναντι του 2020,
  • οι λοιποί φόροι επί της παραγωγής προβλέπεται να ανέλθουν σε 1,149 δισ. ευρώ και να είναι μειωμένοι κατά 57 εκατ. ευρώ έναντι του 2020.

Ωστόσο, οι προβλέψεις για τις εξελίξεις στην οικονομία το 2021, πάνω στις οποίες βασίζεται το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, είναι εξαιρετικά επισφαλείς, καθώς δεν είναι βέβαιο ότι η πανδημία θα τελειώσει το επόμενο έτος.

Ως εκ τούτου, ο στόχος για είσπραξη φορολογικών εσόδων αυξημένων κατά 4,952 δισ. ευρώ το 2021 δεν θα καταστεί δυνατό να επιτευχθεί χωρίς η κυβέρνηση να αναγκαστεί τελικά να προσφύγει σε νέα επαχθή φορολογικά μέτρα.

Η μόνη περίπτωση για να αποτραπεί το ενδεχόμενο αυτό είναι να αλλάξει επί το ρεαλιστικότερο ο στόχος για τα φορολογικά έσοδα και να «προσγειωθεί» σε σημαντικά χαμηλότερο επίπεδο. Γενικότερα δε, απαιτείται να αναθεωρηθούν όλα τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού, ώστε να βρεθούν πιο κοντά στην πραγματικότητα.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More