fbpx

Προϋπολογισμός 2023: Μόνο σίγουρο η λεηλασία των εισοδημάτων των φτωχών και των αδύναμων

0 190

Ολοκληρώθηκε, όπως μάθαμε, η συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2023. Έναν προϋπολογισμό που η κυβέρνηση χαρακτηρίζει ως «ορόσημο» και «ιστορικό», καθώς είναι ο πρώτος που καταρτίζεται μετά την έξοδο της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία.

Μπορεί, όμως, αυτός ο προϋπολογισμός να είναι «ιστορικός» και «ορόσημο»;

Η απάντηση είναι «ναι».

Γιατί θα είναι ένας ακόμη προϋπολογισμός ο οποίος θα επιφέρει μία φοροληστεία στο μέσο εισόδημα. Ίσως τη μεγαλύτερη των τελευταίων 20 χρόνων. Ακόμη μεγαλύτερη φοροληστεία και από αυτή στα χρόνια των μνημονίων.

Αλλά, πριν πάμε να αιτιολογήσουμε αυτό το «ναι», για να έχουμε εμείς, οι απλοί πολίτες, μία γενική γνώση της υφιστάμενης κατάστασης την οποία το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν φαίνεται να λαμβάνει υπόψη του, θα πρέπει να σημειώσουμε το εξής:

Η εικόνα από την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2022, δείχνει μεγάλο… ζόρια τον Σεπτέμβριο, καθώς καταγράφεται υστέρηση στην είσπραξη των εσόδων, με το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού να ανέρχεται στα 4.776 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 492 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο.

Η κατάσταση, λοιπόν, έχει αρχίσει να … στραβώνει από τον Σεπτέμβριο.

Και οι… φωτεινοί παντογνώστες του οικονομικού επιτελείου, αντί να κοιτάξουν το τώρα για να φτιάξουν τον προϋπολογισμό του 2023 κάνουν κάποιες προβλέψεις που είναι όχι απλώς ανέφικτες, αλλά τουλάχιστον αστείες.

Για παράδειγμα:

· Η πρόβλεψη για 2,1% ανάπτυξη το 2023 από 5,3% φέτος θεωρείται από τους οικονομολόγους αστεία, αφού δεν βασίζεται σε καμία λογική. Αντιθέτως στηρίζεται σε υποθετικά σενάρια, όπως είναι η εξασθένιση των πληθωριστικών πιέσεων. Όμως, με τα σημερινά δεδομένα, είναι δυνατόν να πιστεύει κάποιος ότι ο πληθωρισμός θα εξασθενίσει; Ναι, αν είναι ηλίθιος. Όπως ηλίθιος είναι και όποιος πιστεύει ότι η ιδιωτική κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 1,3%. Θα αυξηθεί η κατανάλωση όταν ο πολίτης από τον επόμενο μήνα δεν θα μπορεί να πληρώνει θέρμανση και ρεύμα. Απίθανες προβλέψεις…

· Και πάμε στο πληθωρισμό, για τον οποίο το οικονομικό επιτελείο προβλέπει μείωση στο 3% από το 8,8% που θα κλείσει φέτος. Κατ’ αρχάς, σε όλες τις προβλέψεις του για τον πληθωρισμό του 2022 έχει πέσει έξω. Τώρα, πως είναι δυνατόν να προβλέπει 3% για το 2023, είναι κάτι που μόνο ο Θεός το ξέρει. Γιατί κανένα οικονομικό μοντέλο δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις στη δεδομένη χρονική στιγμή και με τα τρέχοντα οικονομικά δεδομένα.

· Μέσα σε αυτό το ζοφερό περιβάλλον, το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει επίσης άνοδο στον ρυθμό των επενδύσεων ώστε να διαμορφωθούν στο 16% έναντι 10% που ήταν ο αντίστοιχος φετινός ρυθμός.

Σχόλιο δικό μας;

Που πας ρε Καραμήτρο…

Και πάμε στο επίμαχο θέμα. Το σχέδιο προϋπολογισμού προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα στη γενική κυβέρνηση της τάξης του 0,7% του ΑΕΠ. Βασική προϋπόθεση όμως είναι, να συνεχιστεί η ανοδική πορεία των φορολογικών εσόδων, τα οποία για το 2023 προβλέπεται να αυξηθούν πάνω από τα 56 δισ. ευρώ.

Πλήρωνε μ@λάκα Έλληνα.

Πως θα πληρώσει, τώρα, ο μ@λάκας ο Έλληνας τις νέες φορολογικές επιβαρύνσεις όταν τον Σεπτέμβριο του 2022 δεν μπορούσε ν’ ανταποκριθεί στις , είναι κάτι που θα περιμένουμε με χαρά να μας εξηγήσουν τα σαίνια Σταϊκούρας και Σκυλακάκης.

Θέλετε τη δική μας εκτίμηση;

Ο προϋπολογισμός που καταρτίζει η κυβέρνηση δεν πρόκειται να εφαρμοστεί –κι εδώ έχει απόλυτο δίκιο η αντιπολίτευση- καθώς είναι εκτός οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας.

Το 2023 αναμένεται να είναι χρονιά με ραγδαίες εξελίξεις σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, κάτι που μάλλον θα ρίξει στα βράχια τα οικονομικά σχέδια της κυβέρνησης, ενώ ήδη φαίνεται πως το μέσο εισόδημα θα υποστεί κι άλλη φοροληστεία.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More