Ψηφίστηκε στην Επιτροπή το ν/σ για το άσυλο, διαφοροποίηση Χριστοδουλοπούλου
Με τις ψήφους των ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛ. και Ποταμιού υπερψηφίστηκε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, για την χορήγηση ασύλου.
Το νομοσχέδιο καταψήφισαν ΚΚΕ και Χ.Α., ενώ τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας με αφορμή τις αντιδράσεις και τις κινητοποιήσεις κατοίκων των νησιών, που σηκώνουν το κύριο βάρος αντιμετώπισης του μεταναστευτικού, κάλεσε τη Ν.Δ. και το ΚΚΕ να προσέξουν, γιατί μπορεί να υλοποιούνται οι «πολιτικές επιδιώξεις φασιστικών ομάδων» και επισήμανε ότι από τους 6.000 μετανάστες, που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη Μόρια, με τις επιστροφές και τη μεταφορά των ευάλωτων ομάδων, στόχος είναι στο τέλος Σεπτεμβρίου να φθάσουμε τις 3.500.
Διαφοροποίηση Χριστοδουλοπούλου
Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε η τοποθέτηση της πρώην υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασίας Χριστοδουλοπούλου, η οποία άσκησε κριτικής επί του νομοσχεδίου λέγοντας: «Δεν πιστεύω ότι αυτό το νομοσχέδιο που συζητάμε αποτελεί την καλύτερη δυνατή εκδοχή, που μπορούσε να γίνει σε επίπεδο δικαιωμάτων των προσφύγων και των μεταναστών και των ζητημάτων διεθνούς προστασίας».
Σημείωσε επίσης ότι στη Μεσόγειο, με βάση τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας, μπήκαν το τελευταίο 4μηνο, 23.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Από αυτούς, οι 6.355 πήγαν στην Ισπανία, οι 9.408 πήγαν στην Ιταλία και οι 8.249 ήρθαν στην Ελλάδα και είχαμε και 597 νεκρούς κατά τις μετακινήσεις αυτές.
Αναρωτήθηκε αν έχουμε, ως Ελλάδα και ως Ευρώπη, plan B απέναντι στις απειλές της Άγκυρας ότι «δεν θα σεβαστεί την περίφημη κοινή δήλωση Ε.Ε.- Τουρκίας» και «για πιθανές αυξημένες ροές το επόμενο διάστημα είτε μέχρι τις εκλογές» και κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις «να τοποθετηθούν, γιατί υπάρχει μια υποκρισία, καθώς από τη μια, στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των κατοίκων των νησιών, οι οποίοι διαφωνούν με τον εγκλωβισμό, από την άλλη, είμαστε υπέρ του γεωγραφικού περιορισμού».
«Αυτά δεν είναι συμβατά. Ή είμαστε κατά ή δεν είμαστε. Δεν μπορείς να κοροϊδεύεις τους Μυτιληνιούς και τους άλλους νησιώτες και να τους λες, “ναι είμαι μαζί σας” και να τους κλείνεις το μάτι, επειδή θεωρείς ότι θα βγάλεις υπεραξία πολιτική από την κινητοποίηση που κάνανε, που κατά τη γνώμη μου, δεν είχε καμία αποτελεσματικότητα.
Η κα Χριστοδουλοπούλου πρόσθεσε: «Αυτά τα οποία χρειάζεται να γίνουν είναι πολύ πιο σοβαρά, από το να κλείσουν τα μαγαζιά και να ενώνουν το προσφυγικό με το ΦΠΑ, που είναι απαράδεκτο».
«Νομίζω ότι η Ευρώπη (…) δεν θέλει να ρυθμίσει το θέμα, δεν θέλει να αντιμετωπίσει τις αιτίες», σημείωσε η πρώην υπουργός, υπογραμμίζοντας: «Μας ανοίγονται δύο λύσεις: Είτε θα πνίγουμε τους ανθρώπους, που δεν το θέλει κανείς, είτε με διάφορες φιλότιμες προσπάθειες, μάλιστα και αποκλεισμό εξόδου, θα γίνουμε Ιορδανία».
Το ηγετικό στέλεχος των «53», αφού σημείωσε ότι οι άνθρωποι που έρχονται δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα, θέλουν να πάνε στην Ευρώπη, υπογράμμισε: «Δεν μπορούμε να είμαστε διπλοί χωροφύλακες και της Ευρώπης και των δικών μας αντιλήψεων του πώς διεξάγεται το προσφυγικό», ενώ πρότεινε, «όπως ενώθηκε το Βίζεγκραντ και επέβαλε de facto κλείσιμο συνόρων, πρέπει να ενωθεί ο Νότος και να απαιτήσει από την Ευρώπη να υλοποιήσει τις αποφάσεις».
Κάλεσε τον υπουργό να πάρει πρωτοβουλία προς την Ιταλία, την Ισπανία και τη Μάλτα, «για να φτιάξουμε ένα κοινό μέτωπο και να απαιτήσουμε εμείς από την Ευρώπη, όχι να απαιτεί η Ευρώπη και να ρωτάει πόσοι ήρθαν από τα νησιά, ενώ οι περισσότεροι είναι ευάλωτοι και να έχουν γίνει τα νησιά όπως έχουν γίνει και να πουλάμε εδώ πλειοδοσία ποιος θα πει ότι είναι πιο φρικτή η κατάσταση στα νησιά».