PwC: Τo νέο αρχηγείο στο κτήριο αξίας 50 εκατ.
Ένα από τα ελάχιστα, τελευταία οικόπεδα επί της λεωφόρου Κηφισίας θα φιλοξενεί σε 18 μήνες από σήμερα ένα ολοκαίνουριο ‘’πράσινο’’ κτήριο με διεθνείς πιστοποιήσεις και αξία επένδυσης 50 εκατ. ευρώ το οποίο θα αναλάβει να αναπτύξει η Dimand με μισθωτή την PricewaterhouseCoopers.
Αυτό θα είναι και το νέο αρχηγείο- τοπόσημο της PricewaterhouseCoopers στην Αθήνα, αναβαθμίζοντας το υβριδικό μοντέλο απασχόλησης που ήδη εφαρμόζει η εταιρεία δημιουργώντας έναν «ευέλικτο, περιβαλλοντικά βιώσιμο και καινοτόμο χώρο εργασίας» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος κ. Μάριος Ψάλτης κατά τη χθεσινή παρουσίαση.
Η γνωστή εταιρεία συμβούλων- ελεγκτών εστιάζει πλέον και στην ανάπτυξή της στην ελληνική Περιφέρεια με γραφεία- δορυφόρους σε έξι μεγάλα αστικά κέντρα ανά την Ελλάδα κοντά σε ελληνικά Πανεπιστήμια:
«Στόχος, η συμβολή στην ανάπτυξη των τοπικών οικοσυστημάτων και την προσέλκυση και εξέλιξη του εγχώριου ταλέντου, παρέχοντας ευκαιρίες απασχόλησης σε μεγάλα διεθνή έργα από διαφορετικές περιοχές της χώρας, έχοντας ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της PwC Κυριάκος Ανδρέου, ενώ μέχρι το τέλος της χρονιάς θα λειτουργεί και γραφείο στα Ιωάννινα.
Επόμενοι «σταθμοί» εντός του 2023, η Κρήτη και η Κομοτηνή με την εταιρεία να έχει εξετάσει οκτώ ελληνικές πόλεις «δεδομένου ότι θέλουμε να προσελκύσουμε νέα ταλέντα και οι νέοι άνθρωποι να δουλεύουν από τις περιοχές όπου μεγάλωσαν χωρίς να χρειάζεται να μετακομίσουν στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας».
«Είναι πολύ σημαντικό το ότι η PwC και άλλες μεγάλες εταιρείες έχουν λάβει από μόνες τους την πρωτοβουλία να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στην ελληνική Περιφέρεια δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για την περιφερειακή ανάπτυξη», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Ανδριόπουλος σχολιάζοντας ότι μία τέτοια λύση μπορεί να αποτελέσει διέξοδο και στο μείζον ζήτημα του υψηλού κόστους κατοικίας στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.
Αντίστοιχο μοντέλο για την προσέλκυση νέων επιστημόνων ακολουθούν εγχώριοι και ξένοι όμιλοι ιδρύοντας κέντρα καινοτομίας σε Αθήνα, Πάτρα, Ιωάννινα ή άλλες πόλεις με πανεπιστημιακές υποδομές.
Το νέο «τοπόσημο» της Κηφισίας
Ακριβώς αυτό το νέο μοντέλο συμβαδίζει και με τις νέες τάσεις που έχουν επικρατήσει πλέον διεθνώς μετά την εμπειρία της πανδημίας και θέλει να εφαρμόσει η PwC και στα νέα της γραφεία στο Μαρούσι, που «θα διαθέτει λιγότερους ατομικά προσδιορισμένους χώρους και περισσότερους κοινόχρηστους χώρους με ‘’γειτονιές’’ όπου άνθρωποι με διαφορετικές δεξιότητες να μπορέσουν να συνεργαστούν και να καινοτομήσουν.
Η ευέλικτη εργασία ήρθε για να μείνει. Εμείς στην Pwc ενθαρρύνουμε την απομακρυσμένη, εργασία ωστόσο θέλουμε και την κοινή κουλτούρα στους εργαζομένους που είναι απαραίτητη ώστε ένας οργανισμός να πετύχει τους στρατηγικούς του στόχους, ότι ανήκουν σε μία ομάδα και μία μεγαλύτερη κοινότητα», ανέφερε ο κ. Ψάλτης.
Το νέο συγκρότημα θα μπορεί να στεγάζει ταυτόχρονα 1.000 έως 1.200 εργαζομένους, ενώ στόχος συνολικά της PwC που απασχολεί περί τους 1.700 εργαζομένους αυτή την στιγμή να αυξάνεται με υψηλότερους ρυθμούς σε σχέση με την ελληνική οικονομία επιτυγχάνοντας και πάνω από 10% σε ετήσια βάση.
Τα γραφεία, πιστοποιημένα σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα LEED και WELL
θα κατασκευαστούν σε ένα από τα τελευταία οικόπεδα της λεωφόρου Κηφισίας, γνωστό και ως πρώην οικόπεδο της Berkshire που ανήκε για πολλά χρόνια στην οικογένεια Αντωνίου και η Dimand έχοντας υποβάλει την πρώτη προσφορά για την αγορά του το… 2007 κατάφερε τελικά μόλις πέρυσι να το αγοράσει, χωρίς να έχει συμφωνήσει για την περαιτέρω αξιοποίησή του.
«Το οριστικό συμβόλαιο αγοράς του οικοπέδου έγινε σχεδόν ταυτόχρονα με το προσύμφωνο μίσθωσης στην PwC διάρκειας 10 + 10 χρόνια, με τη δέσμευση από την Dimand να παραδώσει το κτήριο με το ‘’κλειδί στο χέρι’’ για 11.000 τ.μ. συνολικής ανωδομής σε στενά χρονικά πλαίσια μόλις 18 μηνών για ένα τόσο απαιτητικό έργο», όπως ανέφερε ο κ. Ανδριόπουλος.
Τώρα ξεκινά η διαδικασία λήψης προσφοράς από τέσσερις κατασκευαστικές εταιρείας για την πρώτη φάση του έργου με τον CEO της Dimand να δηλώνει σε σχέση με τις δυσκολίες που παρατηρούνται αυτή την στιγμή συνολικά στην κατασκευαστική αγορά ότι η Dimand έχει «23 έργα σε εξέλιξη, 6 ενεργά εργοτάξια, δουλεύουμε με όλους τους αξιόπιστους κατασκευαστές και δε θα δυσκολευτούμε να βρούμε ούτε γι’ αυτή την επένδυση».
Η αξία ανάπτυξης (μαζί με την αγορά του οικοπέδου) τοποθετείται μεταξύ 50 -55 εκατ. ευρώ έχοντας συμπεριλάβει και την αύξηση του κόστους των υλικών κατά 40% το τελευταίο δωδεκάμηνο και η Dimand θα προχωρήσει μετά την ολοκλήρωσή του στην πώληση, όπως έχει συμβεί με όλα τα υπόλοιπα projects που έχει αναπτύξει μέχρι σήμερα.
Για το έργο που σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο ΑΣ.Π.Α. του κ. Σπύρου Τσαγκαράτου μίλησε και ο τελευταίος επισημαίνοντας ότι «η θέση του στο δυναμικό κομμάτι της Κηφισίας κοντά στον κόμβο της Αττικής Οδού δίπλα σε γνωστά κτίρια και δραστηριότητες (βλ. διαγνωστικά κέντρα, ιατρικές δομές, malls κ.α.) επέβαλε να έχει το δυναμισμό και την κίνηση της λεωφόρου».
Οι επιτελείς της PwC που αναζητούσε να μετεγκατασταθεί στο Μαρούσι από τα τρία μισθωμένα ακίνητα όπου βρίσκεται σήμερα σε ένα σύγχρονο ‘’πράσινο’’ κτήριο γραφείων, έκαναν λόγο για οφέλη σε όλα τα επίπεδα.
«Τα κριτήρια που συνυπολογίζουν οι εταιρείες είναι το ενοίκιο, το κόστος λειτουργίας, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, καθώς επίσης και σύνδεση του χώρου εργασίας με την εταιρική κουλτούρας. Πολλές από τις ιδέες που είχαμε για το κτήριο βασίστηκαν στις ιδέες του προσωπικού για τον εσωτερικό σχεδιασμό, επομένως το έμμεσο όφελος θα είναι πολύ μεγάλο και δεν είναι απόλυτα μετρήσιμο, όπως και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα».
Γι’ αυτό και όπως αναφέρθηκε το ενοίκιο, θα είναι «πιο ανταγωνιστικό και φθηνότερο» συνολικά, σε σύγκριση με άλλες συμφωνίες που έγιναν πρόσφατα στα πέριξ του επιχειρηματικού άξονα της λεωφόρου Κηφισίας.