fbpx

Πυραμίδα Wind Media: Ποιοι κρύβονται πίσω από το σκάνδαλο

H... made in Singapore πυραμίδα των crypto και των social media

0 365

Στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας μια ακόμη απάτη στήθηκε σε βάρος χιλιάδων πολιτών, που αναζητώντας υψηλές αποδόσεις παρασύρθηκαν από τους ήχους των σειρήνων και έπεσαν μέσα στην καλοστημένη παγίδα.

Μια πυραμίδα που ξαναζωντάνεψε μνήμες από την εποχή… Μπερίσα στην γειτονική μας Αλβανία, που βύθισε μια απόκληρη χώρα στην ανυποληψία και την οικονομική καταλήστευση των πολιτών της, έρχεται τώρα να λάβει σάρκα και οστά και στην πληγωμένη Ελλάδα της μνημονικής κρίσης και της ενεργειακής εξάρτησης.

Με θύματα περισσότερους από 10.000 χιλιάδες πολίτες και κάτω κυριολεκτικά από τη μύτη του ελληνικού κράτους που σφυρίζει αδιάφθορα και σπεύδει να ασχοληθεί εκ τον υστέρων (όψιμο πάντα το ενδιαφέρων) η εταιρεία “Wind Media” που πρόσφατα έπαυσε τη λειτουργία της έπεισε χιλιάδες ανθρώπους ότι κάνοντας στοχευμένα likes στα social media θα μπορούσαν γρήγορα και με απλό τρόπο, από την μια μέρα στην άλλη να γίνουν κυριολεκτικά πλούσιοι.

Η απάτη που στήθηκε έχει λάβει διεθνώς εκρηκτικές διαστάσεις καταγράφοντας στις συνέπειές της καιχρήστες του διαδικτύου στην Ελλάδα, με την διαδικτυακή επενδυτική πυραμίδα «Wind Media» να εδρεύει στην Σιγκαπούρη. Η πλατφόρμα λειτουργούσε στην Ελλάδα από τον περασμένο Φεβρουάριο έως τα τέλη Μαΐου, όπου ξαφνικά έπαυσε την λειτουργία της και διεθνώς για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ακολουθώντας τoν χρυσό κανόνα των πυραμίδων έταζε στα υποψήφια θύματά της λαγούς με… πετραχήλια ένα εύκολο χρήμα που δεν ήρθε ποτέ. Πολλοί είναι αυτοί που πίστεψαν ότι μπορούσαν, καθήμενοι στον καναπέ του σπιτιού τους, να γίνουν από την μια στιγμή στην άλλη πάμπλουτοι.

Ουσιαστικά, αυτό που ζητούσε η εταιρεία από τα υποψήφια θύματα ήταν να επενδύσουν ό,τι ποσό επιθυμούσαν σε bitcoins και στη συνέχεια καθοδηγούμενοι από την εταιρεία να κάνουν στοχευμένα likes σε συγκεκριμένες διαφημίσεις, αναρτήσεις, ιστορίες και βίντεο στα social media και να έχουν μεγάλες επιστροφές χρημάτων επί των διαφημιστικών κερδών.

Οι απατεώνες θέλοντας να γίνουν πιο πειστικοί επέστεφαν σε πρώτο χρόνο σε κάποιους κέρδη της τάξεως του 2-3% επί των ποσών που είχαν επενδύσει και έτσι τους έπειθαν εύκολα να ποντάρουν ολοένα και μεγαλύτερα ποσά, ποσά που ποτέ δεν πήραν πίσω.

Ένας ακόμη τρόπος για να μπορέσουν να αποκτήσουν όσους περισσότερους χρήστες γινόταν και όσο πιο γρήγορα, ήταν με την κλασική μέθοδο της λειτουργίας μίας πυραμίδας, ώστε οι χρήστες να στρατολογήσουν και άλλους χρήστες και δήθεν να λάβουν ποσοστά επί των κερδών που οι στρατολογούμενοι θα δημιουργούσαν για λογαριασμό της εταιρείας.

Άρπαξαν τα λεφτά και έγιναν λαγοί

Πρώτα μάζεψαν τα χρήματα και αφού αποκόμισαν τεράστια κέρδη, έθεσαν εκτός λειτουργίας την πλατφόρμα τους και ως δια μαγείας τα χρήματα που είχαν μετατραπεί σε bitcoins έκαναν φτερά.

Τα bitcoins σίγουρα αφήνουν ηλεκτρονικά ίχνη, μέσω των ανταλλακτηρίων, των «πορτοφολιών» που αδειάζουν και γεμίζουν, αλλά η διαδικασία εντοπισμού των υπευθύνων είναι μια εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία για τους αστυνομικούς της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ώστε να μπορέσουν να καταλήξουν στα φυσικά πρόσωπα.

Οι καταγγελίες που έχουν γίνει στη Δίωξη μέχρι τώρα φτάνουν τις 30 με 40, όμως εκτιμάται λόγω της μεγάλης διάδοσης της συγκεκριμένης πυραμίδας, πως τα θύματα είναι χιλιάδες, απλά είναι λίγοι εκείνοι που πραγματικά μπαίνουν στην διαδικασία να το καταγγείλουν στις διωκτικές αρχές και να κινηθούν νομικά. Ενώ στο κύκλωμα, όπως λένε και οι κακές γλώσσες της αγοράς, φαίνεται πως υπάρχουν και επώνυμοι, με πολιτικές και επιχειρηματικές “άκρες”.

Αλέξανδρος Κοντοπάνος

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More