“Διαβολοβδομάδα” για το Μαξίμου
Εβδομάδα συζήτησης και ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2025 στην Ολομέλεια, μια διαδικασία που έχει και τον χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, ωστόσο τα ραντάρ στο Μέγαρο Μαξίμου είναι προσανατολισμένα σε δύο νέες παρεμβάσεις του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά.
Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί και πρώην πρόεδροι της ΝΔ θα μιλήσουν:
– ο μεν κ. Καραμανλής αύριο (Κυριακή 8/12) στη 1 το μεσημέρι στην Παλιά Βουλή, ως κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση του Συλλόγου Καρπαθιωτών, για την 80η επέτειο από την απελευθέρωση της Καρπάθου
– ο δε κ. Σαμαράς την Πέμπτη στo διήμερο συνέδριο, με θέμα “Μεταπολίτευση 1974 – 2024: 50 Χρόνια Ελληνική Εξωτερική Πολιτική”, που οργανώνει το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων, το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και η εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ.
Στο συνέδριο να σημειωθεί θα μιλήσουν επίσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, οι πρώην πρωθυπουργοί Γιώργος Παπανδρέου (2009-2011) και Αλέξης Τσίπρας (2015-2019), ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας κ.α.
Η ομιλία Καραμανλή στους Καρπάθιους θα είναι η δεύτερη, μέσα σε δεκαπέντε ημέρες, ομιλία του Κώστα Καραμανλή και αναμένονται νέες αναφορές για τη ασκούμενη εξωτερική πολιτική και στα εθνικά ζητήματα αλλά και στην ενότητα και εκτιμάται ότι ο τόνος της ομιλίας του θα καθορίσει ενδεχομένως και τα ντεσιμπέλ που θα εκπέμψει και ο Μεσσήνιος πολιτικούς στη πρώτη ομιλία του μετά τη διαγραφή του από την ΚΟ και το κόμμα της ΝΔ.
Το ενδιαφέρον πάντως είναι ότι τις εργασίες του Συνεδρίου θα κλείσει ο πρωθυπουργός με τη συνέντευξή του στον Γιάννη Πρετεντέρη, οπότε θεωρείται δεδομένη η απάντηση του στην αναμενόμενη κριτική του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος ενδεχομένως να μιλήσει και στην Ολομέλεια για τον προϋπολογισμό και τη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.
Πάντως η διαγραφή του Α. Σαμαρά με βάση τις δημοσκοπήσεις δεν έχει κοστίσει στο κυβερνών κόμμα, αν και συνεχίζονται μεμονωμένες αποχωρήσεις στελεχών ανά την Ελλάδα, ωστόσο ο ίδιος φέρεται ότι δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει τον πολιτικό στίβο εκφράζοντας τις θέσεις και τις απόψεις του ιδίως κόντρα στη εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης με…”φωνή λογικής” για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και τα ιερά και τα όσια της δεξιάς παράταξης.