“Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7”: Ποιοι θα εισπράξουν
Τα κριτήρια για τη χορήγηση της οικονομικής ενίσχυσης σύμφωνα με τη νέα ΚΥΑ των υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης-Από αύριο ανοίγει η πλατφόρμα για τις τελικές αιτήσεις, από Μεγάλη Πέμπτη οι πρώτες πληρωμές.
Έως τις 10 Μαΐου θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις για να λάβουν την “επιστρεπτέα προκαταβολή 7”, οι επιχειρηματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για την είσπραξη της συγκεκριμένης ενίσχυσης και πληρούν τα προβλεπόμενα κριτήρια. Η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων ανοίγει αύριο Μεγάλη Τρίτη, με στόχο να υποβληθούν άμεσα οι αιτήσεις από τους δικαιούχους και να πραγματοποιηθούν οι πρώτες πληρωμές τη Μεγάλη Πέμπτη.
Σύμφωνα με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδώνιδος Γεωργιάδου, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεοδώρου Σκυλακάκη και του υφυπουργού Οικονομικών Αποστόλου Βεσυροπούλου:
1) Δικαιούχοι της “επιστρεπτἐας προκαταβολής 7” είναι οι επιχειρήσεις που:
α) Έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα, λειτουργούν νομίμως, έχουν πληγεί οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης της Covid-19 και έχουν υποβάλει οικονομικά στοιχεία και έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον στην ειδική πλατφόρμα «myBusinessSupport».
β) Έχουν υποβάλει τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ, εφόσον είχαν κατά νόμο υποχρέωση να τις υποβάλουν ως εξής:
αα) μέχρι και την προηγούμενη ημέρα από την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης, έχουν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2019,
ββ) μέχρι και την προηγούμενη ημέρα από την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης, έχουν υποβάλει όλες τις δηλώσεις ΦΠΑ για την περίοδο από 1η Ιανουαρίου 2019 μέχρι 28η Φεβρουαρίου 2021.
γ) Δεν έχουν τεθεί σε αδράνεια από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι και την ημερομηνία ελέγχου πληρωμής, όπως αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που τηρούνται στο φορολογικό Μητρώο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ή από την υποβολή μηδενικών δηλώσεων Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) καθ’ όλη την περίοδο αυτή.
δ) Δεν έχει ανασταλεί, μέχρι και την ημερομηνία ελέγχου πληρωμής ισχύος της παρούσας, η χρήση του ΑΦΜ της επιχείρησης για τη διενέργεια ενδοκοινοτικών συναλλαγών σύμφωνα με την απόφαση ΓΓΔΕ ΠΟΛ.1200/2015, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει (εξαφανισμένος έμπορος), όπως αυτό προκύπτει από το φορολογικό Μητρώο της ΑΑΔΕ.
ε) Παρουσιάζουν μείωση του κύκλου εργασιών τους, ως ακολούθως:
αα) Για τις επιχειρήσεις που είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ, το άθροισμα του κύκλου εργασιών των μηνών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2021, όπως αυτό έχει δηλωθεί στην ειδική πλατφόρμα «myBusinessSupport», λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, παρουσιάζει μείωση τουλάχιστον κατά 20% τουλάχιστον σε σχέση με τον κύκλο εργασιών αναφοράς (κύκλο εργασιών του πρώτου τριμήνου του 2020, αν ο κύκλος εργασιών του Μαρτίου 2020 ήταν μεγαλύτερος του κύκλου εργασιών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2020, ή κύκλο εργασιών του πρώτου διμήνου του 2020 προσαυξημένου κατά 50%, αν ο κύκλος εργασιών του Μαρτίου 2020 ήταν μικρότερος του κύκλου εργασιών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2020). Πρόσθετη προϋπόθεση ο κύκλος εργασιών αναφοράς να είναι μεγαλύτερος από 450 ευρώ.
Επιπλέον των ανωτέρω κριτηρίων, οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2018 και δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Οκτωβρίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020, για να είναι επιλέξιμες πρέπει να μην παρουσιάζουν αύξηση του κύκλου εργασιών το έτος 2020 συνολικά σε σχέση με το έτος 2019.
Από το κριτήριο περί μη ετήσιας αύξησης τζίρου εξαιρούνται
ββ) Για τις επιχειρήσεις που δεν είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ ή είναι υποκείμενες και απαλλασσόμενες, το άθροισμα των ακαθάριστων εσόδων των μηνών Ιανουάριου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2021, όπως αυτά έχουν δηλωθεί στην ειδική πλατφόρμα «myBusinessSupport», παρουσιάζουν μείωση κατά 20,00% τουλάχιστον, σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδα αναφοράς και επιπλέον τα ακαθάριστα έσοδα αναφοράς είναι μεγαλύτερα από 450 ευρώ.
Επιπλέον των ανωτέρω κριτηρίων, οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2018 και δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Οκτωβρίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020, για να είναι επιλέξιμες πρέπει να μην παρουσιάζουν αύξηση των ακαθάριστων εσόδων το έτος 2020 συνολικά σε σχέση με το έτος 2019.
Από το κριτήριο του προηγούμενου εδαφίου, περί μη ετήσιας αύξησης τζίρου, εξαιρούνται επιχειρήσεις που είτε έχουν ενεργό κύριο ΚΑΔ στις 04.01.2021 έναν από τους περιγραφόμενους στο Παράρτημα IV.
Ύψος ενίσχυσης
2) Το ύψος της ενίσχυσης προσδιορίζεται τυποποιημένα, ως ακολούθως:
α) Για τις επιχειρήσεις που είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ:
Ενίσχυση = [(Κύκλος εργασιών αναφοράς-άθροισμα κύκλου εργασιών μηνών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2021) Χ ποσοστιαία διαφορά εκροών εισροών]-[αποζημιώσεις εργαζομένων σε αναστολή] – ποσό που έλαβε η επιχείρηση δυνάμει της υπό στοιχεία (Β’ 804) απόφασης, όπως ισχύει,
όπου: Ο κύκλος εργασιών μηνών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2021 και ο κύκλος εργασιών αναφοράς, όπως ορίζονται στην παρούσα απόφαση. Σε περίπτωση που ο κύκλος εργασιών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου ή Μαρτίου 2021, όπως έχει δηλωθεί στην ειδική πλατφόρμα «myBusinessSupport» είναι αρνητικός, ο κύκλος εργασιών του μηνός ή των μηνών που είναι αρνητικός, θεωρείται για σκοπούς της παρούσας ίσος με μηδέν.
β) Για τις επιχειρήσεις που δεν είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ ή είναι υποκείμενες και απαλλασσόμενες από το ΦΠΑ:
Ενίσχυση = [(Ακαθάριστα έσοδα αναφοράς-άθροισμα ακαθάριστων εσόδων μηνών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2021) x ποσοστιαία διαφορά εσόδων-εξόδων]-[αποζημιώσεις εργαζομένων σε αναστολή]-ποσό που έλαβε η επιχείρηση δυνάμει της υπό στοιχεία ΓΔΟΥ 232/01.03.2021 (Β’ 804) απόφασης, όπως ισχύει,
όπου:
αα) Τα ακαθάριστα έσοδα μηνών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2021 και τα ακαθάριστα έσοδα αναφοράς, όπως ορίζονται στην παρούσα απόφαση. Σε περίπτωση που τα ακαθάριστα Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου ή Μαρτίου 2021, όπως έχουν δηλωθεί στην ειδική πλατφόρμα «myBusinessSupport» είναι αρνητικά, τα ακαθάριστα έσοδα του μηνός ή των μηνών που είναι αρνητικά θεωρούνται για τους σκοπούς υπολογισμού της ενίσχυσης ίσα με μηδέν.
2) Η ενίσχυση που προκύπτει από την παρ. 1 του παρόντος άρθρου δεν μπορεί να είναι κατώτερη των ακόλουθων ορίων, με την επιφύλαξη των προϋποθέσεων του άρθρου 5 της παρούσας:
α) Για τις επιχειρήσεις που είτε έχουν ενεργό κύριο ΚΑΔ στις 04.01.2021 έναν από τους περιγραφόμενους στο Παράρτημα IV, το οποίο και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας, ή των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα ενεργού κατά την 04.01.2021 ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας από τους περιγραφόμενους στο Παράρτημα ΙV, όπως αυτά προκύπτουν από την αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2019, είναι μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδα που αντιστοιχούν στον κύριο ΚΑΔ στις 04.01.2021:
αα) χίλια (1.000) ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που δεν απασχολούσαν κανένα εργαζόμενο κατά την 1η Μαρτίου 2021,
ββ) δύο χιλιάδες (2.000) ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούν έναν (1) έως πέντε (5) εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Μαρτίου 2021,
γγ) τέσσερις χιλιάδες (4.000) ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούν άνω των πέντε (5) εργαζομένων και έως είκοσι (20) εργαζομένους με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Μαρτίου 2021,
δδ) οχτώ χιλιάδες (8.000) ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούν άνω των είκοσι (20) εργαζομένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Μαρτίου 2021.
Για τις επιχειρήσεις που έκαναν έναρξη εργασιών μετά την 04.01.2021 λαμβάνεται υπόψη ο κύριος ΚΑΔ κατά την έναρξη.
β) Για τις λοιπές επιχειρήσεις η ενίσχυση που προκύπτει από την παρ. 1 του παρόντος άρθρου δεν μπορεί να είναι κατώτερη των χιλίων (1.000) ευρώ.
Η ενίσχυση δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό των 100.000 ευρώ. Ειδικά για τις ατομικές επιχειρήσεις που δεν απασχολούσαν κανένα εργαζόμενο κατά την 1η Μαρτίου 2021 και δεν διαθέτουν ταμειακή μηχανή, η ενίσχυση που προκύπτει από τις παρ. 1 και 2 του παρόντος άρθρου δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό των 1.000 ευρώ.