fbpx

“Στρίβειν” δια του απορρήτου από τις πολιτικές ευθύνες της η κυβέρνηση

0 114

Το απόρρητο της διαδικασίας επικαλείται το κυβερνόν κόμμα και ο Πρόεδρος της Βουλής προκειμένου να ελέγξουν τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας στην οποία έχουν προκληθεί προς ακρόαση 9 πρόσωπα με βάση τις προτάσεις των κομμάτων προκειμένου να χυθεί περισσότερο φως στη υπόθεση παρακολούθησης πολιτικών προσώπων και δημοσιογράφων.

Οι προσκλήσεις του προέδρου της Επιτροπής Θεσμων΄ και Διαφάνειας Αθανασίου Μπούρα  έχουν απευθυνθεί στους:

– Γιώργο Γεραπετρίτη, υπουργό Επικρατείας

– Γρηγόρη Δημητριάδη, πρωην Γενικό Γραμματέα Πρωθυπουργού,

– Χρήστο Ράμμο, πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, Επίτιμο Αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας,

– Βασιλική Βλάχου, εισαγγελέα Εφετών Αθηνών, αρμόδια για την ΕΥΠ,

– Κωνσταντίνο Τζαβέλλα, εισαγγελέα Εφετών Αθηνών

– Θεμιστοκλή Δεμίρη, διοικητή της ΕΥΠ

– Παναγιώτη Κοντολέοντα, πρωην διοικητή της ΕΥΠ

– Θεόδωρο Δραβίλλα, πρώην διοικητή της ΕΥΠ

– Γιάννη Ρουμπάτη, πρώην Διοικητή της ΕΥΠ

Κατα της διάρκεια της συνεδρίασης της Διάσκεψης των Προέδρων, η συζήτηση ήταν τεταμένη, καθώς από την πλευρά του Προέδρου της Βουλής Κ. Τασούλα αλλά και των εκπροσώπων της ΝΔ επιχειρήθηκε  η… “περιφρούρηση” της διαδικασίας, αφενός με το να τηρηθεί το απόρρητο για λόγους εθνικής ασφάλειας και αφετέρου οι προσκεκλημένοι επικαλούμενοι το απόρρητο, ακόμη και με δυνατότητα  παρέμβασης του παρισταμενου υπουργού Επικρατείας, να μην πουν κάτι που μπορεί να αξιοποιηθεί από την αντιπολίτευση!

Την ίδια ωρα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην Ελληνικής Λύσης, ζήτησαν την δημοσιοποίηση των πρακτικών της συνεδρίασης και να γίνει κατα μόνας η ακρόαση των 9 προσώπων και όχι συνακρόαση, καθώς αυτό θα σημάνει υποβάθμιση μια κρίσιμης συνεδρίασης με ευθύνη του Προεδρείου και της πλειοψηφίας.

Ο Πρόεδρος της Βουλής έθεσε θέμα “αυτοπροστασίας της διαδικασίας” και  ζήτησε από τους εκπροσώπους κομμάτων να βοηθήσουν να μην έχουμε φαινόμενα απευθείας μετάδοσης της απόρρητης διαδικασίας και μάλιστα όταν είναι σε εξέλιξη.

Για την διαδικασία καθ΄ εαυτή, ο κ. Τασούλας είπε ότι πρόκειται για ακρόαση και ουσιαστικά αποτελεί κοινοβουλευτικό έλεγχο, αφού η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας δεν λειτουργεί ως “εισαγγελέας πρωτοδικών” ή Εξεταστική Επιτροπή. Σημείωσε επίσης ότι τα υπό ακρόαση πρόσωπα θα εισέλθουν όλοι μαζί στην κλειστή συνεδρίαση και στην πρόταση κομμάτων της αντιπολίτευσης να δημοσιευθούν τα πρακτικά της συνεδρίασης, χωρίς τα στοιχεία που αφορούν στην εθνική ασφάλεια και την άμυνα, ο κ. Τασούλας είπε ότι από τον Κανονισμό προβλέπεται μόνο η έκδοση ενός “πορίσματος”, δηλαδή ενός συμφωνηθέντος κειμένου εν είδει συμπερασμάτων. “Αυτή είναι η μόνη διέξοδος, ωστόσο η συμφωνία σε ένα τέτοιο πόρισμα αποτελεί “εντυπωσιακή πρόκληση” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τασούλας.

Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ακόμη ότι υπήρξε υπόδειξη προς τους βουλευτές, να μην πάρουν μαζί τους τα κινητά τους τηλέφωνα, εντός της αίθουσας συνεδρίασης της Επιτροπής κάτι στο οποίο συμφώνησε μόνο η  Ελληνική Λύση.

Στο μεταξύ ευθεία επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου λέγοντας πως η επίσκεψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ΑΔΑΕ αποσκοπούσε μόνο στην δημιουργία εντυπώσεων και δεν είχε κανένα αποτέλεσμα. Υπογράμμισε μάλιστα ότι πως ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει άλαλος όσον αφορά τις πληροφορίες που θέλουν να έγιναν παρακολουθήσεις τηλεφώνων στελεχών της κυβέρνησής του. Σκληρή ήταν και η απάντηση της ΝΔ προς τον Νίκο Ανδρουλάκη για το “επιτελικό παρακράτος Μητσοτάκη”.

” Με το να επιμένει μονοθεματικά να μιλά για το θέμα αυτό ταυτιζόμενος απόλυτα με τον ΣΥΡΙΖΑ, απλά επιβεβαιώνει αυτό που ολοένα και περισσότεροι πολίτες σκέφτονται: ότι ψηφίζοντας Ανδρουλάκη προκύπτει Τσίπρας” σχολίασε η ΝΔ.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More