fbpx

“Θερμό” καλοκαίρι για την κυβέρνηση λόγω Ουκρανίας και Ερντογάν

0 109

Η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ως προκεχωρημένου φυλακή της Δύσης με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία σε συνδυασμό με την συνεχιζόμενη προκλητική στάση της Τουρκίας και του προέδρου Ερντογάν εναντίον της Ελλάδας, προκαλεί μεγάλη ανησυχία και προδιαγράφει ένα “θερμό καλοκαίρι”.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων εφημερίδων ιδίως των φιλοκυβερνητικών εφημερίδων καλλιεργούν πολεμικό σκηνικό καθώς
– το ΒΗΜΑ είχε τίτλο “Έτοιμοι για όλα”,
– το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ “Στο Αιγαίο ο στόλος και τα Rafale όλο το καλοκαίρι”,
– η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ “Σε επιφυλακή για όλα τα ενδεχόμενα”,
– η ΕΣΤΙΑ “Χάρτης σοκ του Υπουργείου Εξωτερικών για Τουρκική εισβολή στα νησιά του Αιγαίου” και
– το ΠΑΡΟΝ σε αντιπολιτευτική γραμμή “Τρέχουν και δεν φτάνουν για τα ελληνοτουρκικα- Σε αδιέξοδο η κυβέρνηση”.

Κοινός τόπος με βάση τις πληροφορίες και τις εκτιμήσεις κυβερνητικών αξιωματούχων ότι έχουμε ήδη εισέλθει σε μία εξαιρετικά κρίσιμη θερινή περίοδο κατά την οποία δεν αποκλείεται ένα “θερμό επεισόδιο” εκ μέρους της Τουρκίας, υιοθετώντας ουσιαστικά όσα είπαν μεσοβδόμαδα οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας και Προστασία του Πολίτη περί “υβριδικών απειλών”, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος στην γραμμη του αναθεωρητισμού αμφισβητεί ευθέως πλέον την εδαφική μας κυριαρχία, για λόγους βέβαια και εσωτερικής κατανάλωσης καθώς και στην Τουρκία το 2023 είναι έτος προεδρικών εκλογών

Παράλληλα η εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο στην Ουκρανία και η αποστολή εν κρυπτώ ελληνικού αμυντικού υλικού έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που ζητούν άμεση και επίσημη ενημέρωση, κάτι το οποίο αναμένεται να γίνει αυτή τη εβδομάδα κάτω από τη ισχυρή πίεση σύσσωμης της αντιπολίτευσης, από τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, πιθανότατα και από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής και Εξοπλιστικών Προγραμμάτων.

Συγκεκριμένα επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής με την οποία ζητούν την έκτακτη και κατεπείγουσα σύγκληση σε κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων με την Ειδική Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων, απέστειλαν οι αρμόδιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. ζητώντας ακρόαση των Υπουργών, Εξωτερικών Νίκου Δένδια και Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, για την λεπτομερή, πλήρη, σφαιρική και υπεύθυνη ενημέρωση των μελών των Επιτροπών, αναφορικά με την πρωτοβουλία της Ελληνικής Κυβέρνησης για αποστολή όπλων, πυρομαχικών, πολεμικού υλικού και εν γένει συστημάτων πολεμικού εξοπλισμού από τη χώρα μας στην Ουκρανία και στο ίδιο μήκος κύματος και το ΚΚΕ “παίρνοντας υπόψη τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την αποστολή τεθωρακισμένων οχημάτων BMP-I και την περαιτέρω εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία” ζητά να συγκληθεί η Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής για ενημέρωση.

Δημοσίευμα-βόμβα…

Στο μεταξύ να σημειωθεί ότι δημοσίευμα-βόμβα του “Ριζοσπάστη” φέρνει την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση, καθώς “πρέπει να δώσει εξηγήσεις πειστικές για τις αποφάσεις που έλαβε, ειδικά αυτή τη περίοδο, τονίζει η εφημερίδα του ΚΚΕ.

Το δημοσίευμα αναφέρει μεταξύ άλλων:

“Η απόφαση για την αποστολή των σοβιετικής προέλευσης Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ) BMP-1 στην Ουκρανία αποτέλεσε την κορύφωση στην ταχύτατα αναβαθμιζόμενη, εξαιρετικά επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ΝΑΤΟ – Ρωσίας. Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για τον ελληνικό λαό εξαιτίας αυτής της εμπλοκής είναι δυνητικά ανυπολόγιστοι.

Η κυβέρνηση έχει πλήρη συναίσθηση των καταστροφικών συνεπειών για τον λαό από την εγκληματική πρόσδεση της Ελλάδας στο άρμα των ληστρικών επιδιώξεων του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ. Αυτό ακριβώς είναι ένα βασικό στοιχείο που αιτιολογεί απόλυτα το ότι μια ιδιαίτερα σοβαρή συμφωνία αποφασίστηκε «εν κρυπτώ και παραβύστω».

Αναμφισβήτητα, η κυρίαρχη συνέπεια υλοποίησης και αυτής της συμφωνίας είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση, με εντολή του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ, μετατρέπει τη χώρα σε εμπόλεμο, επί της ουσίας, εταίρο της κυβέρνησης Ζελένσκι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον λαό είτε σε οικονομικό επίπεδο είτε σε επίπεδο στρατιωτικής στοχοποίησής του, αν ο πόλεμος – και αυτό δεν είναι καθόλου απίθανο – λάβει ευρύτερες διαστάσεις.

Δεν υπολείπεται όμως σημασίας η ανάλυση των παραμέτρων που επηρεάζονται από την αποστολή σημαντικότατου πολεμικού υλικού από την Ελλάδα προς την Ουκρανία. Σε πρόσφατη δήλωσή του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, δήλωνε: «Η Ελλάδα, όπως όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, βοηθά την Ουκρανία με αμυντικό υλικό, προκειμένου να αμυνθεί στην επίθεση που δέχεται από τη Ρωσία. Το αμυντικό υλικό χορηγείται από τα αποθέματα που διαθέτει η χώρα και δεν αποδυναμώνει ούτε κατ’ ελάχιστο την αμυντική δυνατότητά της. Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση από τα υπόλοιπα κράτη – μέλη της ΕΕ που πράττουν το ίδιο».

Η κυβέρνηση, προκειμένου να καλύψει την επιλογή της να «ανταποκριθεί» στις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ αλλά και της ΕΕ, παραπλανά συνειδητά και μεθοδευμένα τον ελληνικό λαό, απαξιώνοντας το επιχειρησιακό – και όχι αποθηκευμένο – όπλο, πυρομαχικό ή οπλικό σύστημα που μέχρι χτες κρατούσαν στο χέρι τους στρατευμένοι και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, με αποστολή… να υπερασπιστούν τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Η θέση αυτή της κυβέρνησης συνιστά προσβολή για όλους αυτούς, αλλά και για τους εργαζόμενους που πληρώνουν πανάκριβα την προμήθεια αυτού και άλλου εξοπλισμού, υποτίθεται για την άμυνα της χώρας, ενώ τελικά αφορούν τη συμμετοχή της σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Τα ερωτήματα είναι κρίσιμα και αποκαλυπτικά: Ας απαντήσει η κυβέρνηση,

– ήταν άχρηστες και προερχόμενες από το – σύμφωνα με την ίδια – άχρηστο για την άμυνα της χώρας απόθεμα οι 2.100 ρουκέτες RM-70 που στάλθηκαν στον στρατό του Ζελένσκι, τουλάχιστον μέχρι τις 27 Απρίλη, αδειάζοντας ακόμα και αποθήκες κρίσιμων νησιών του Βόρειου Αιγαίου;
– ήταν «άχρηστα» τα 3.200.000 φυσίγγια 7,62 χιλιοστών, οι τουλάχιστον 60 δυσεύρετοι και πανάκριβοι αντιαεροπορικοί πύραυλοι «Stiger», τα 17.000 πολύτιμα βλήματα πυροβολικού 155 χιλιοστών, οι 1.100 φορητοί αντιαρματικοί πύραυλοι RPG; Με τον ανατριχιαστικό κατάλογο να συνεχίζεται… Μόνο το κόστος των διατιθέμενων πυρομαχικών προσεγγίζει τα 30.000.000 ευρώ, και είναι όλα, μα όλα, επιχειρησιακά.
– είναι από το «άχρηστο» απόθεμα τα 100 έως 130 ΤΟΜΑ BMP-1, με το αποτελεσματικότατο πυροβόλο των 73 χιλιοστών, που αποσύρονται από τις ακτές των νησιών του Αιγαίου για να συνδράμουν τα Τάγματα του Αζόφ και τον «Δεξιό Τομέα», πυλώνες του στρατού του Ζελένσκι και δεκανίκια στην υλοποίηση της πολιτικής του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στη διαπάλη τους με τη Ρωσία;
– ‘Η μήπως θα αντικατασταθούν από τα γερμανικά «Marder 1A3/5», με το αδύναμο πυροβόλο των 20 χιλιοστών, που στην κυριολεξία σαπίζουν εδώ και χρόνια, πεταμένα στους γερμανικούς αγρούς;

Προφανώς η γερμανική πολεμική βιομηχανία τρίβει τα χέρια της, γιατί από τα τεθωρακισμένα «σαπάκια» πλέον, προκειμένου να τα επαναφέρουν στην κατάσταση των παραχωρούμενων επιχειρησιακών BMP-1 και να τα παραδώσουν στην Ελλάδα, θα «κονομήσουν» τόσα όσα θα έβγαζαν αν τα πουλούσαν καινούργια, και φυσικά δεν είναι, λόγω τεχνικών χαρακτηριστικών, κατάλληλα για τα νησιά μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τη μεταφορά όλων αυτών στήθηκε από το ΝΑΤΟ μια εναέρια επιχείρηση 21 εναέριων αποστολών, αποτελούμενη από 6 ελληνικά μεταγωγικά αεροσκάφη C-130, 10 καναδέζικα και 5 Νέας Ζηλανδίας.

Για όλα τα παραπάνω η κυβέρνηση σιωπά ένοχα, ύπουλα και παραπλανητικά. Συνειρμικά, κανείς δεν μπορεί να μην τα συνδέει με τις επίκαιρες έννοιες «αποστρατιωτικοποίηση» και «συνδιαχείριση» με την Τουρκία, των πλουτοπαραγωγικών πόρων του Αιγαίου. Οπως και δεν ξεχνά τις αντίστοιχες «λαμπρές» ιστορικές στιγμές του παρελθόντος, π.χ. την απόσυρση, από τη χούντα του 1967, της ελληνικής μεραρχίας από την Κύπρο (Δεκέμβρης του 1967), που άφησε το μαρτυρικό νησί στο έλεος της Αγκυρας, αποδεικνύοντας τη σκοπιμότητα και σημαντικότητα εκείνης της εγκληματικής πράξης επτά χρόνια μετά, το 1974…..”

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More