Ρ. Δούρου: «Να μην επιτρέψουμε η απλή αναλογική να γίνει άλλοθι αδράνειας ή δικαιολογία υπεκφυγής»
Να αποτελέσει «τομή η απλή αναλογική» και να «μην επιτρέψουμε να γίνει άλλοθι αδράνειας ή δικαιολογία υπεκφυγής», τόνισε, μεταξύ άλλων, κατά την παρέμβασή της στο κοινό συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), η Περιφερειάρχης Αττικής Ρ. Δούρου, προσθέτοντας: «οφείλουμε να αναλάβουμε επιτέλους τις ιστορικές μας ευθύνες».
Η ίδια επισήμανε, από το βήμα του Συνεδρίου που έχει τίτλο «Αυτοδιοικητική Διακυβέρνηση: Μεταρρύθμιση στη λειτουργία του κράτους – Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη», την ανάγκη απαγκίστρωσης από την καθετοποιημένη δομή εξουσίας και μετάβασης στη συμμετοχική διακυβέρνηση. «Για να αναβαθμιστούν Δήμοι και Περιφέρειες, στη βάση της Δημοκρατίας, της Αποκέντρωσης, της Αποτελεσματικότητας και της Διαφάνειας. Μέσα από διάλογο και διαβούλευση, γιατί το ζητούμενο αυτής της μεγάλης μεταρρύθμισης δεν πρέπει να είναι διάλογος μεταξύ αιρετών ή τεχνοκρατών αλλά υπόθεση των πολιτών», σημείωσε η Περιφερειάρχης, προσθέτοντας ότι το Συνέδριο αυτό «θα κριθεί από το κατά πόσο θα κινηθεί προς την κατεύθυνση αυτή ή θα εγγραφεί στον μακρύ κατάλογο των χαμένων ευκαιριών».
Η Περιφερειάρχης υπογράμμισε επίσης τη σημασία της συμμετοχής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσω του β’ βαθμού ΤΑ, στην Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης, τονίζοντας ότι «λοιδορήθηκε τότε η συμμετοχή του β’ βαθμού Αυτοδιοίκησης, λοιδορήθηκε η συμμετοχή του κ. Τζιτζικώστα, του κ. Αγοραστού, η δική μου». «Η συμμετοχή αυτή δεν βρήκε την ΕΝΠΕ και την ΚΕΔΕ, ενωμένες, να υποστηρίζουν ότι μια σοβαρή Συνταγματική Αναθεώρηση χρειάζεται όλες και όλους που εκπροσωπούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία βρίσκεται κοντύτερα στην τοπική κοινωνία, από ό,τι οι τομεάρχες της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή οι υπουργοί της κυβέρνησης». Η Περιφερειάρχης κάλεσε έτσι να κατατεθούν από τις δύο Ενώσεις, «έστω και καθυστερημένα οι προτάσεις για μια Συνταγματική Αναθεώρηση που θα δώσoυν νόημα στην επερχόμενη μεταρρύθμιση».
Ακολουθούν βασικά σημεία από την ομιλία της Περιφερειάρχη:
• Να μην επιτρέψουμε η απλή αναλογική να γίνει άλλοθι αδράνειας ή δικαιολογία υπεκφυγής. Οφείλουμε να αναλάβουμε επιτέλους τις ιστορικές μας ευθύνες. Για να αποτελέσει η απλή αναλογική τομή.
• Γιατί δεν οδηγεί στην ακυβερνησία, όπως ισχυρίζονται κάποιοι, χρησιμοποιώντας ένα γνωστό, σε εθνικό επίπεδο, επιχείρημα. Αλλά δεν είναι και αυτόματος πιλότος: για να λειτουργήσει προς όφελος της τοπικής δημοκρατίας, επιβάλλει βαθιά αλλαγή νοοτροπίας. Της νοοτροπίας μας. Επιβάλλει, συγκεκριμένα, κουλτούρα συνεργασιών στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων και πολιτικών συμφωνιών. Μακριά από μικροκομματικές λογικές.
• Σήμερα οι δύο βαθμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης καλούνται να ανταποκριθούν, με λίγα μέσα και στη βάση ενός ασαφούς και ελλειμματικού νομικού πλαισίου, σε επιτακτικές ανάγκες που συχνά τους υπερβαίνουν. Όπως για παράδειγμα στην υπόθεση του μεταναστευτικού / προσφυγικού, όπου Δήμοι και Περιφέρειες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, καλύπτοντας βασικές ανάγκες των ξεριζωμένων. Υποδέχονται, περιθάλπουν, συνδράμουν.
• Όπως κάναμε και στην Αττική, με την ίδρυση του Κέντρου Logistics, που αποτελεί πλέον καλή ευρωπαϊκή πρακτική, αναγνωρισμένη από το Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Αναλάβαμε πρωτοβουλία ίδρυσης ενός θεσμού που πλέον συνδράμει, όχι μόνο τα κέντρα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών αλλά και άλλες κοινωνικές δομές για συμπολίτες μας που δοκιμάζονται.
• Σήμερα το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον τόπο μας κρίνεται από το κατά πόσο θα καταφέρουμε να υπερβούμε τεχνητές εντάσεις και συγκρούσεις, είτε με την κεντρική κυβέρνηση είτε μεταξύ των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης.