fbpx

Ρ. Σβίγκου: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει ρεαλιστικά και κοστολογημένα μέτρα

0 105

«Το καλάθι του νοικοκυριού αποτελεί άλλη μια κίνηση εμπαιγμού της κοινωνίας», είπε η Ράνια Σβίγκου σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Real News» και στον Φ. Κλαυδιανό, προσθέτοντας ότι, σε αντίθεση με την κυβέρνηση που «πολιτεύεται με νεοφιλελεύθερες εμμονές και εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα», και η οποία «απαντά με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα στα μεγάλα προβλήματα των πολιτών», ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «έχει καταθέσει συγκεκριμένα, ρεαλιστικά και κοστολογημένα μέτρα πραγματικής ανακούφισης των νοικοκυριών».

Σε ερώτηση σχετικά με τις υποθέσεις απευθείας αναθέσεων σε εταιρίες γαλάζιων βουλευτών και συμβούλων που αποκαλύφθηκαν τον τελευταίο καιρό, η Ράνια Σβίγκου τόνισε ότι «οι απευθείας αναθέσεις φανερώνουν μια στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης», κι ότι οι συγκεκριμένες υποθέσεις αποτελούν «την κορυφή ενός παγόβουνου διασπάθισης του δημοσίου χρήματος από «ημετέρους». «Κάποιοι επιτήδειοι έχουν κάνει την κρίση ευκαιρία για πλουτισμό και business», υπογράμμισε. Όμως, «αυτή η κατάσταση δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί», γιατί «κάθε μέρα που περνά, είναι μια μέρα καταστροφική για την κοινωνία, για τους θεσμούς και τη νομιμότητα»

Σχετικά με το σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων, η Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογράμμισε ότι, αντί ο Κ. Μητσοτάκης να πάει στη βουλή να απαντήσει για τη σειρά δημοσιευμάτων που αναφέρουν ότι το παράνομο λογισμικό ήρθε στη χώρα μας για λογαριασμό της κυβέρνησης, κι ότι παρακολουθούνται ακόμα και στελέχη της κυβέρνησης, «ο Κ. Μητσοτάκης φυγομαχεί και κρύβεται», όπως άλλωστε «κρύφτηκε και από την αρμόδια Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, την PEGA, και έστειλε τον κ. Γεραπετρίτη». «Οι υποκλοπές είναι κορυφαίο ζήτημα δημοκρατίας», τόνισε η Ράνια Σβίγκου και «η χώρα δεν μπορεί να πάει σε εκλογές υπό την απειλή της παρακολούθησης των πάντων».

Σχετικά με τα πρόσφατα, πολύνεκρα ναυάγια προσφύγων και μεταναστών, η Ράνια Σβίγκου είπε ότι «μας συγκλονίζουν» και ταυτόχρονα «υπενθυμίζουν με τον πιο δραματικό τρόπο όσα πρέπει να αλλάξουν άμεσα». Τόνισε ότι θα πρέπει «να σταματήσει η χώρα μας να αποτελεί προκεχωρημένο φυλάκιο μιας Ευρώπης-φρούριο, και μιας αποθήκης ψυχών», και αναφέρθηκε στις ευθύνες της Τουρκίας και της Ε.Ε..

Σχετικά με την κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα, η Ράνια Σβίγκου είπε ότι «θα πρέπει να αλλάξουν πολλά και άμεσα, στην εξωτερική μας πολιτική». Υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες, αν τις είχε υιοθετήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, τα πράγματα θα ήταν σήμερα αλλιώς», και αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο γεγονός ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη «δεν επιδιώκει ένα νέο πακέτο κυρώσεων, που θα ενεργοποιηθεί εάν η Τουρκία παραβιάσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», ενώ ταυτόχρονα .«αρνείται την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο μιας συνεκτικής στρατηγικής με σαφείς κόκκινες γραμμές και ορίζοντα τη Χάγη».

Τέλος, σε ερώτηση για τα ψηφοδέλτια του κόμματος στις επικείμενες βουλευτικές και αυτοδιοικητικές εκλογές, η Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ότι αυτά «θα εκφράζουν την ανάγκη για πολιτική αλλαγή, καθώς και τον ευρύτερο αριστερό, προοδευτικό, δημοκρατικό κόσμο».

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη

– Γιατί απορρίπτετε το μέτρο των σταθερών τιμών του καλαθιού του νοικοκυριού; Δεν είναι νωρίς;

Η δήθεν συγκράτηση των τιμών σε μόλις 50 προϊόντα που περιλαμβάνει το πολυδιαφημισμένο «καλάθι» του κ. Γεωργιάδη, από τα συνολικά 14000, αποτελεί άλλη μια κίνηση εμπαιγμού της κοινωνίας. Όπως φανερώνουν και τα στοιχεία του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, σήμερα, η απώλεια αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών φτάνει έως και το 40%. Δεν είναι η πρώτη φορά, βέβαια, που η κυβέρνηση Μητσοτάκη απαντά με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα στα μεγάλα προβλήματα των πολιτών, όταν δεν τους προσβάλλει, με δηλώσεις όπως «το τζάμπα πέθανε» ή «δεν μειώνουμε την τιμή στα μακαρόνια για να μην ελαφρύνουμε τους πλούσιους που τρώνε περισσότερα». Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καταθέσει συγκεκριμένα, ρεαλιστικά και κοστολογημένα μέτρα πραγματικής ανακούφισης των νοικοκυριών, με μείωση στο 6% του ΦΠΑ στα τρόφιμα, μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, ρύθμιση των χρεών, αύξηση των μισθών και των συντάξεων. Όμως, αυτή η κυβέρνηση δεν θέλει να φορολογήσει τα υπερκέρδη, δεν θέλει να λάβει μέτρα κατά της αισχροκέρδειας, αλλά, αντίθετα, την επιδοτεί με τους έμμεσους φόρους. Ούτε θέλει να κάνει ελέγχους στην αγορά, γιατί πολιτεύεται με νεοφιλελεύθερες εμμονές, και εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα.

– Θεωρείτε ότι οι περιπτώσεις απευθείας αναθέσεων σε εταιρίες γαλάζιων βουλευτών και συμβούλων φανερώνουν ένα ευρύτερο πρόβλημα της κυβέρνησης;

Φανερώνουν μια στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης. Από το καλοκαίρι του 2019 η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια στις απευθείας αναθέσεις. Οι τρεις περιπτώσεις που αποκαλύφθηκαν σε λίγες μόνο μέρες, αυτές του βουλευτή Πάτση, και των συμβούλων του Κ. Μητσοτάκη, Πιτσίκα και Κούτση, είναι η κορυφή ενός παγόβουνου διασπάθισης του δημοσίου χρήματος από «ημετέρους». Όσο κι αν τους καλύπτει ο μονίμως «ανήξερος» Κ. Μητσοτάκης, ο κόσμος έχει πια καταλάβει ότι, την ώρα που προγραμματίζονται 44000 πλειστηριασμοί, την ώρα που οι πολίτες δεν έχουν να πληρώσουν το ρεύμα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν ρευστότητα, και η νεολαία μεταναστεύει γιατί δεν βλέπει μέλλον, κάποιοι επιτήδειοι έχουν κάνει την κρίση ευκαιρία για πλουτισμό και business. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί. Κάθε μέρα που περνά, είναι μια μέρα καταστροφική για την κοινωνία, για τους θεσμούς και τη νομιμότητα. Αυτός ο κατήφορος θα έχει ημερομηνία λήξης, αυτή των εκλογών.

– Ο πρόεδρος του κόμματος σας προχώρησε σε ερώτηση στη Βουλή προς τον πρωθυπουργό σχετικά με δημοσιεύματα που αφορούν παρακολουθήσεις με predator. Βλέπετε εμπλοκή της κυβέρνησης και σε παρακολουθήσεις με τέτοιου είδους κακόβουλα λογισμικά;

Υπάρχει σειρά δημοσιευμάτων, και μάλιστα από μέσα που κάθε άλλο παρά “αντιπολιτευτικά” θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν, και τα οποία αναφέρουν ότι το παράνομο λογισμικό ήρθε στη χώρα μας για λογαριασμό της κυβέρνησης. Ταυτόχρονα, κάνουν λόγο ακόμα και για παρακολουθήσεις υπουργών της κυβέρνησης. Αντί να απαντήσει στη βουλή, όχι μόνο στον Αλέξη Τσίπρα, αλλά στους πολίτες, ο Κ. Μητσοτάκης επιλέγει να φυγομαχήσει και να κρυφτεί. Όπως άλλωστε κρύφτηκε και από την αρμόδια Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, την PEGA, και έστειλε τον κ. Γεραπετρίτη. Η χώρα δεν μπορεί να πάει σε εκλογές με τη σκιά της εθνικής μειοδοσίας να επικρέμεται πάνω από τον αρχηγό του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος. Ούτε φυσικά, υπό την απειλή της παρακολούθησης των πάντων. Δεν είναι ένα ζήτημα αντιπαράθεσης μεταξύ κομμάτων, είναι ένα κορυφαίο ζήτημα δημοκρατίας.

– Σχολιάστε τον πολύ αυξημένο αριθμό νεκρών προσφύγων και μεταναστών σε ναυάγια στο Αιγαίο την τελευταία περίοδο.

Αυτές οι ανείπωτες τραγωδίες, μας συγκλονίζουν όλους κι όλες. Ταυτόχρονα, υπενθυμίζουν με τον πιο δραματικό τρόπο όσα πρέπει να αλλάξουν άμεσα. Να σταματήσει η χώρα μας να αποτελεί προκεχωρημένο φυλάκιο μιας Ευρώπης-φρούριο, και μιας αποθήκης ψυχών, για να έχουν κάποιοι ήσυχη τη συνείδησή τους. Η Τουρκία οφείλει να τηρεί τις δεσμεύσεις της απέναντι στην ΕΕ, και να πάψει να εργαλειοποιεί το προσφυγικό. Και βέβαια, ο επανασχεδιασμός της πολιτικής της Ε.Ε., αποτελεί μια επείγουσα αναγκαιότητα, όπως και η αντιμετώπιση του προσφυγικού ως ενός μείζονος πανευρωπαϊκού και ευρωτουρκικού ζητήματος, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Χρειαζόμαστε ένα νέο, δίκαιο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, μια ευρωτουρκική συμφωνία που να περιλαμβάνει νόμιμες οδούς προς την ΕΕ, αλλά και ένα πρόγραμμα επανεγκαταστάσεων που να βασίζεται στην αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών της, για να μη θρηνήσουμε κι άλλους νεκρούς.

– Πιστεύετε ότι η χώρα μας θα μπορούσε να έχει μια αποτελεσματικότερη στάση απέναντι στην κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει τονίσει επανειλημμένα ότι, απέναντι στην ανησυχητική κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, θα πρέπει να αλλάξουν πολλά και άμεσα, στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας. Και έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες, αν τις είχε υιοθετήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, τα πράγματα θα ήταν σήμερα αλλιώς. Δεν εισακουστήκαμε σε τίποτα. Αυτή τη στιγμή η χώρα μας έχει μετατραπεί σε έναν «πιστό και δεδομένο σύμμαχο», που τα δίνει όλα και συναινεί στα πάντα άνευ όρων, χωρίς την εξασφάλιση καμιάς εγγύησης από τις ΗΠΑ ότι θα ασκήσει πιέσεις στην Τουρκία να τερματίσει τις προκλήσεις και να επανέλθει στον διάλογο. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανέτρεψε πάγια δόγματα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, έχει υιοθετήσει μια λογική διπλωματίας της ενημέρωσης, με την οποία, αποσπώνται διάφορες γενικόλογες δηλώσεις συμπαράστασης από ευρωπαίους και αμερικάνους αξιωματούχους, ενώ, την ίδια στιγμή, απουσιάζει σταθερά από το διπλωματικό προσκήνιο. Ταυτόχρονα, τα τελευταία τριάμισι χρόνια, έχει χάσει πλήθος ευκαιριών ώστε να πιεστεί η Τουρκία να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου. Απουσίασε από τις διεθνείς διαπραγματεύσεις για τη Λιβύη. Δεν άδραξε την ευκαιρία, μετά την εκλογή Μπάιντεν, να τεθεί ο ελληνοτουρκικός διάλογος σε νέο ευρωτουρκικό πλαίσιο. Η κυβέρνηση συναίνεσε στην έναρξη των διαπραγματεύσεων για την αναθεώρηση της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, χωρίς να θέσει ως όρο να συνδεθούν αυτές με την προοπτική της προσφυγής στη Χάγη για υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ. Αλλά και σήμερα, δεν επιδιώκει ένα νέο πακέτο κυρώσεων, που θα ενεργοποιηθεί εάν η Τουρκία παραβιάσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Και βέβαια, αρνείται την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο μιας συνεκτικής στρατηγικής με σαφείς κόκκινες γραμμές και ορίζοντα τη Χάγη.

-Μπορείτε να μας δώσετε ένα πολιτικό στίγμα των ψηφοδελτίων που συγκροτεί το κόμμα σας για αυτοδιοικητικές και βουλευτικές εκλογές;

Ψηφοδέλτια που θα αντιπροσωπεύουν με τον πλέον αυθεντικό τρόπο τις διεκδικήσεις, τη δυναμική, τη δημιουργικότητα της κοινωνίας. Θα εκφράζουν την ανάγκη για πολιτική αλλαγή, καθώς και τον ευρύτερο αριστερό, προοδευτικό, δημοκρατικό κόσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More