fbpx

Ρ. Σβίγκου: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να δώσει τη μάχη των εκλογών

0 80

Σε συνέντευξη που παραχώρησε η γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κα Ράνια Σβίγκου, τόνισε την ετοιμότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, ενώ αναφέρθηκε στα ζητήματα της ακρίβειας που πλήττουν την κοινωνία, καθώς και στην όξυνση των ελληνοτουρκικών.

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη:

“Η άμεση προσφυγή στις κάλπες, αποτελεί αίτημα και ανάγκη της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας, που δεν αντέχει άλλο. Κι όλα δείχνουν ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να αποδράσει. Την ώρα μιας μεγάλης και πολλαπλής οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, η οποία εντείνεται από τα καταστροφικά αποτελέσματα της κυβέρνησής του, θα πάει σε εκλογές σύντομα. Αυτό δεν αποτελεί μια εκτίμηση, αλλά μια πραγματικότητα. Αρκεί κανείς να διαβάσει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και κορυφαίων στελεχών της ΝΔ, και να μετρήσει τις εξαγγελίες και την παροχολογία της κυβέρνησης, όπως οι δήθεν ελαφρύνσεις, στο ηλεκτρικό και τα καύσιμα, που είναι όλες προεκλογικού τύπου κι έχουν ημερομηνία λήξης τον Σεπτέμβριο. Όπως δεν είναι τυχαίες και οι κινήσεις αποπροσανατολισμού από τα μεγάλα ζητήματα της ελληνικής κοινωνίας, όπως η ακρίβεια, οι οποίες βέβαια έχουν πέσει στο κενό. Ο Κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι αν κάνει εκλογές το Φθινόπωρο, θα γλυτώσει την πλήρη κατάρρευση των ποσοστών της ΝΔ. Πλανάται πλάνην οικτρά.

Δεν μπορώ όμως να μη σχολιάσω και τις δικαιολογίες του κ. Μητσοτάκη, ότι ο ίδιος θα ήθελε να εξαντλήσει την τετραετία, αλλά δεν τον αφήνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, γιατί κάνει αντιπολίτευση. Θέλει πολύ θράσος να μας κάνει μαθήματα «λογικής και μέτρου», αυτός ο οποίος δεν δίστασε να φορέσει την περικεφαλαία του Μακεδονομάχου και να κατεβάσει το κόμμα του σε συλλαλητήρια μαζί με τη Χρυσή Αυγή, θυσιάζοντας το συμφέρον της χώρας μας, στο βωμό της ψηφοθηρίας και του κομματικού του συμφέροντος. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αγωνίζεται και θα συνεχίσει να αγωνίζεται υπέρ των συμφερόντων της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας, που κάθε μέρα που περνά πλήττεται από αυτή την βαθιά αντιλαϊκή, εμμονικά νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση, που υπηρετεί συγκεκριμένα και ιδιοτελή συμφέροντα”.

“Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν θέλει να πάρει δραστικά μέτρα. Κρύβεται πίσω από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αν και οι πολίτες θυμούνται πολύ καλά ότι οι τιμές της ενεργείας στη χώρα μας είχαν αρχίσει να εκτοξεύονται από το περασμένο Φθινόπωρο, δηλαδή πολύ πριν τη ρωσική εισβολή. Τα αποτελέσματα τα ζούμε. Είμαστε πρωταθλητές σε όλα τα αρνητικά μεγέθη. Στην ακρίβεια, στην τιμή του ηλεκτρικού, στην τιμή της βενζίνης. Ο βασικός μισθός έχει παραμείνει στα επίπεδα του 2010. Τα λαϊκά νοικοκυριά, δεν τα βγάζουν πέρα μετά την τρίτη, κάποιοι και μετά την δεύτερη βδομάδα του μήνα. Η πλειοψηφία των εργαζομένων δεν ξέρει πια τι να πρωτοπληρώσει. Το ρεύμα ή το σούπερ μάρκετ; Τα φροντιστήρια των παιδιών τους ή τη βενζίνη για να πάνε στη δουλειά τους; Και τι κάνει για όλα αυτά ο κ. Μητσοτάκης; Προσπαθεί να προστατεύσει τα υπερκέρδη των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, με τροπολογίες στη βουλή. Έχει αφήσει ανεξέλεγκτη την κερδοσκοπία, αδρανοποιώντας τις Ρυθμιστικές Αρχές. Δεν υιοθετεί, όχι τα μέτρα ανακούφισης που ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει προτείνει εδώ και μήνες, αλλά ούτε καν αυτά που προτείνει η Κομισιόν. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, βγαίνουν στελέχη της κυβέρνησής του και κατηγορούν τους πολίτες, λέγοντας ότι «το τζάμπα πέθανε». Πρόκειται για μια κυβέρνηση που μεροληπτεί συστηματικά υπέρ των ισχυρών, υπέρ συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων. Μόνο μια προοδευτική κυβέρνηση θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πραγματικά όλα αυτά τα προβλήματα. Δείτε, για παράδειγμα τα φιλολαϊκά μέτρα που πήραν χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, που πήγαν στην ΕΕ και διαπραγματεύθηκαν πραγματικά, υπέρ των πολιτών τους. Γι’ αυτό απαιτείται άμεσα μια μεγάλη πολιτική και κοινωνική αλλαγή, και μια άλλη κυβέρνηση, που να εργάζεται για τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας του κόσμου.

Για τα ελληνοτουρκικά, σχολίασε:

“Η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά, όπως και γενικότερα, στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, είναι ένας λόγος για να γίνουν εκλογές μια ώρα αρχύτερα, για να φύγει αυτή η επικίνδυνη κυβέρνηση. Γιατί, ο πρόεδρος της Τουρκίας προβάλλει διεκδικήσεις πέρα από κάθε έννοια διεθνούς δικαίου, ενώ, με προκλητικές κινήσεις και δηλώσεις κορυφώνει την ένταση. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, έχοντας εγκαταλείψει την ενεργητική, φιλειρηνική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει συγκροτημένη, σαφή και συνεκτική στρατηγική, που να αξιοποιεί τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και το ευρωπαϊκό πλαίσιο για να πιέσει την Τουρκία για επιστροφή σε έναν βιώσιμο διάλογο. Και σαν να μην έφτανε αυτό, η κυβέρνηση συνεχίζει να διαχειρίζεται με επικοινωνιακούς και μικροκομματικούς όρους μια δύσκολη κατάσταση. Πότε με συνθήματα για εσωτερική κατανάλωση, περί «απομονωμένης Τουρκίας», και πότε επαναπαυμένη στα περί «ήσυχου καλοκαιριού», που μας έλεγε ο κ. Μητσοτάκης μετά τη συνάντησή του με τον Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, η κυβέρνηση προχωρά χωρίς ένα σαφές και συγκεκριμένο σχέδιο.

Όσο ο κ. Μητσοτάκης, ασκώντας μια ΙΧ εξωτερική πολιτική, όπως την έχει χαρακτηρίσει ο Αλέξης Τσίπρας, παραμένει προσηλωμένος στο δόγμα του «πιστού και δεδομένου σύμμαχου των ισχυρών, οι οποίοι δήθεν θα μας στήριζαν επειδή τα δώσαμε όλα, η κατάσταση θα παραμείνει ανησυχητική. Ας μας ακούσει, έστω και τώρα, κι ας διεκδικήσει διασύνδεση της Χάγης με την αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ- Τουρκίας. Κι ας ξεκαθαρίσει ότι όποιες ευρωπαϊκές εγγυήσεις δοθούν σε Φινλανδία Σουηδία, πρέπει να δοθούν στη χώρα μας και στην Κύπρο. Και βέβαια, ας μην παίξει επικοινωνιακά παιχνίδια με τα ελληνοτουρκικά, για ψηφοθηρικούς λόγους”.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More